Arxiu del blog

diumenge, 6 d’abril del 2008

La meva resposta al MEME de l'aigua


Responc sucintament el MEME de l'aigua que m'arriba ara a mi de la mà de l'amic Guillem Bargalló:

1) Creus que davant les decisions relatives a la cessió d’aigües a d’altres territoris, com ara la venda d’aigua dels aqüífers de Tarragona a Barcelona, s’haurien de fer consultes populars?

Consultar el territori i tenir en compte la seva opinió hauria de ser la forma natural de resoldre no aquesta sinó totes les problemàtiques importants dels catalans. S'hauria de fer sempre així. O millor encara, ja s'hauria d'haver fet.

2) Creus que la ciutadania de Tarragona ha rebut informació suficient sobre com estalviar aigua i com contribuir a pal·liar la sequera?

Ni l'ha rebut la ciutadania de Tarragona, ni tampoc i això és més greu no l'ha rebut la ciutadania de Barcelona. Aquesta informació hauria de convertir-se en formació, i haria d'acabar formant part del projecte educatiu del país.

3) Considera que s’ha fet una bona gestió de l’aigua i s’han adoptat mesures vàlides per pal•liar la sequera?

No, considero que es gestiona amb molta més eficàcia l'urbanisme, les festes o moltíssims altres aspectes. La sequera és difícil de gestionar, però es poden planificar anticipadament les mesures per combatre-la. M'agradaria ara donar un cop d'ull als programes electorals dels partits polítics, de tots, i veure què hi posa en cada un d'ells. Planificar és cosa de temps, no d'ara mateix. La política no hauria de ser improvisació. Planificar és preveure.

4) S’haurien de demanar responsabilitats polítiques per les qüestions anteriors?

Crec que sí, per ètica de la responsabilitat política.

Per fer córrer aquest MEME, el passo al Lluís Suñé que pot tenir coses importants a dir en aquest tema ja que va ser l'ABG la primera veu propera a iCV d'oposició al transvasament del Segre. També el passo al Carles Rico ja que les seves opinions ambientals sempre són benvingudes. A l’Iris Gual ja que com a científica la seva veu compta sempre. I finalment a l'Enric Grangel que com a regidor de mediambient, hauria de dir-hi la seva, si llegeix aquest bloc és clar.

Gràcies Guillem.

Salut!, a tothom.

=======================================
Ramon Folch: 'Hem de deixar d'actuar com un país ric en aigua'

Us recomano donar un cop d'ull a aquesta video-entrevista que Vilaweb va fer a Ramon Folch, socioecòleg i una de les veus més autoritzades del país en matèria ambiental. Folch explica que cal canviar el model de gestió de l'aigua i que la MAT es pot soterrar.

03/04/2008

14 min 55 seg

2 comentaris:

la tomaquera ha dit...

Hola Francesc,

Coincideixo amb tu en que encara manca molta més informació i educació sobre estalvi d'aigua al país.
Tanmateix, com apunta en Lluís al seu bloc, no crec que s'hagi de partir d'apriorismes amb el tema de la participació. M'explico:
El tema de la consulta popular sobre el transvasament de Tarragona a Barcelona esta plantejat, com diu en Lluís, de de posicions que res tenen a veure amb la defensa del medi, res a veure amb posicions apartidistes i desinteressades.
No els hi fem el joc.
El que cal fer és explicar-ho tot (tot és tot) molt be i seguir treballant per la nova cultura de l'aigua que tant ens cal.
Una abraçada

Francesc Mercadé ha dit...

Carles

Cal molta més gent que ho vegi amb el teu, amb el nostre punt de vista. Hi ha molta feina a fer, però tens molta raó en el tema del què cal fer.

Endavant! i Salut!