Arxiu del blog

dissabte, 19 d’abril del 2008

Muntanyans II de Torredembarra obté 8.000 m² més de zona verda



El consistori ho fa possible amb una modificació del POUM per aconseguir els terrenys del quart CEIP

El ple de l'Ajuntament de Torredembarra va aprovar inicialment dijous a la nit una modificació del pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) per intercanviar l'àrea d'equipaments prevista al pla parcial Muntanyans II per la zona verda del pla la Malla XIII. D'aquesta manera, el polèmic projecte urbanístic obté 8.721,77 m² més d'espais lliures, que ja representen el 61% del total dels terrenys afectats. La proposta, que va rebre les crítiques d'ABG, permetrà també disposar d'uns terrenys definitius per a la instal·lació de la quarta escola d'educació primària, el CEIP L'Antina, ara en barracons.

El regidor d'Urbanisme, Ramon Ripoll, va defensar que amb la proposta de l'executiu s'aconseguia «segellar Muntanyans II, a excepció de la zona urbanitzable, i reduir l'impacte urbà sobre l'espai». L'edil va considerar viable que aquesta nova zona verda incorporada a l'espai passi a formar part també de l'Espai d'Interès Natural Platja de Torredembarra i Creixell, tal com la comissió de Medi Ambient del Parlament de Catalunya va acordar la tardor passada respecte a les zones verdes inicials (95.053,22 m², el 56,50% del total). Tant Ripoll com l'alcalde torrenc, Manuel Jiménez, es van mostrar a l'expectativa de la possible intervenció en el procés de la Generalitat per reduir l'edificabilitat a la resta del pla parcial, tot i que la primera reunió de la comissió sobre aquest tema encara no té data.


NOVA ESCOLA 
L'altra cara d'aquest canvi en la planificació urbanística és la possibilitat de comptar amb els terrenys per al CEIP L'Antina. Així, la zona d'equipaments que s'elimina de Muntanyans II passa a la Malla XIII, al costat de l'IES Ramon de la Torre, i es farà servir com a ubicació per a la quarta escola del municipi.
El regidor d'Ensenyament, Gerard Ciuró, va defensar durant el ple que aquesta situació era la millor opció que tenien. «Si esperem un any, no tenim cap garantia que s'haurà desenvolupat un altre pla parcial i comptarem amb altres terrenys», va afirmar. Segons els càlculs de la regidoria, amb les infraestructures actuals l'any vinent hi haurà 39 nens sense plaça, fet que obligarà a traslladar i ampliar els barracons de L'Antina.


MÉS CONTUNDENT 
La proposta de modificació del POUM es va aprovar dijous amb el suport de l'Agrupació Democràtica Torrenca, que va valorar que «així es consolida que aquest espai no s'alterarà», segons va explicar la seva portaveu, Maria Dolors Toda.
Mentre que el PP i CiU es van abstenir, l'ABG va votar en contra del canvi al pla parcial i va reclamar que es duguin a terme accions «més contundents» respecte a Muntanyans II, tal com va explicar la regidora Iris Gual. «Volem que no s'hi edifiqui gens», va defensar. Gual va lamentar que, en cas que s'edifiqués el pla parcial, es perdria la zona d'equipaments pròpia, i va recordar que la zona verda que s'elimina de la Malla XIII «està adequada i és utilitzada pels veïns».
L'edil d'ABG també va dubtar que el nou emplaçament de la zona d'equipaments sigui el més adequat per al CEIP L'Antina, i va reclamar que el centre escolar se situï en una zona més a la vora del nucli antic, com els plans parcials de la Sort i la Rasa, encara pendents de desenvolupament

SENSE ACORD PER LES FACTURES
Un dels moments més tensos del ple es va viure quan el govern va portar a aprovació el reconeixement extrajudicial de crèdit per pagar una sèrie de factures endarrerides. L'import pendent de satisfer era de 120.000 euros per part de l'Ajuntament, 9.000 euros del Patronat Municipal de Turisme i 11.700 del de Cultura. Tot i això, la proposta no va prosperar i va tenir el vot en contra del mateix regidor d'Hisenda, Santiago Ardèvol (GIT). Com a conseqüència, el consistori no té els fons necessaris per fer els pagaments pendents. Segons va explicar Ardèvol, aquest punt el feia sentir-se «entre l'espasa i la paret» i va criticar durament que la llista de repagaments sigui cada cop més gran. «No podem fer de l'excepció una regla», va lamentar. El principal grup de l'oposició, CiU, també va votar en contra del reconeixement de crèdit i va considerar «molt greu» que es produeixi una situació així. El portaveu convergent, Daniel Masagué, va criticar que entre les factures pendents hi hagués nou mesos de lloguer d'una nau, i ho va considerar un símptoma de la falta de coordinació entre àrees de govern. «No pot ser que cada regidoria sigui un govern de taifes», va dir.
Per la seva banda, la resta de l'executiu municipal va defensar que els endarreriments es produïen per l'alt nivell de fiscalització prèvia (totes les despeses necessiten el vistiplau previ de l'interventor) i van recordar que moltes vegades es produeixen per causes alienes. L'alcalde va lamentar que amb el rebuig de la proposta es produeix «un enriquiment il·lícit» del consistori.

EL PUNT - dissabte, 19 d'abril de 2008 - AZAHARA PALOMARES. Torredembarra