Arxiu del blog

dijous, 17 d’abril del 2008

Tot allò que sempre havies volgut saber, i mai t'havies atrevit a preguntar sobre el cicle de l'aigua:


Com va aparèixer l’aigua a la Terra? Els oceans es van formar a partir de l’alliberació gradual d’aigua a la superfície de la Terra, per l’acció dels volcans, que treien aigua gasosa des de l’interior de la Terra cap a l’atmosfera. Quan la Terra es començà a refredar, el vapor d’aigua es condensà i va caure a terra en forma de pluja. Així començà el cicle de l’aigua.

Per què l’aigua de la mar és salada? La sal de la mar, és deguda a dos processos: 1-L’aigua alliberada de les erupcions tenia molts minerals. 2-Les pluges i els rius fan una espècie de neteja dels continents, ja que l’aigua té la capacitat de disoldre. Es creu que cada any entren dins el mar 3x102 tonelades de sals provenents dels continents.

Per què l’aigua és essencial per als humans? L’aigua és indispensable per a la vida. Un 70% del nostre cos està format per aigua. Tenim aigua a la sang, a la saliva, dins les nostres cèl·lules, dins cada un dels nostres òrgans, teixits i ossos. L’emprem per beure i per moltes altres coses: per cuinar, rentar roba, regar cultius, criar animals, fabricar productes, produir energia…

Per què si hi ha tanta aigua diem que és un recurs escàs? Tot i que un 70% de la superfície de la Terra és coberta d'aigua, un 97% de l'aigua total del planeta és salada i es troba formant els mars i els oceans. Per tant, només un 3% de l'aigua del planeta és dolça Les condicions climàtiques fan que l'aigua sigui un be escàs i mal distribuït. Uns 2000 milions de persones de 80 països d'arreu del món viuen en zones amb escassesa crònica d'aigua.

D’on aconseguim l’aigua que bevem els éssers vius terrestres? El vapor d'aigua de l'atmosfera, les fonts, els rius i els llacs, són les despeses d’aigua que poden utilitzar fàcilment els éssers vius que viuen als continents. Quan obrim l’aixeta, l’aigua prové de pous, cisternes etc.

Per què podem dir que l’aigua que actualment bevem els humans és la mateixa que bevien els dinosaures? Perquè el cicle de l’aigua, fa que aquèsta canviï de lloc i es transformi, però sempre és la mateixa.

A on van a parar les aigües residuals? Les aigües residuals van cap a la claveguera, d’allà, cap a la depuradora i d’aquèsta, es llençada cap a la mar, i en alguns casos s’empra per a regar.

Quins són els principals problemes que posen en perill el bon estat de l’aigua del planeta? L'agricultura i la ramaderia són les activitats humanes que consumeixen més aigua. L'aigua també es necessita per a la majoria de processos industrials. L'aigua domèstica. Es calcula que, a la Comunitat Europea, cada habitant gasta una mitjana de 150 litres cada dia, tot o que, si viu a la ciutat, aquesta xifra es pot duplicar; en canvi, un ciutadà de l'Índia en consumeix només 25 litres. També es consumeix molta aigua per regar jardins i camps de golf. L'aigua també es malversada en les fonts públiques i en els parcs aquàtics.

Com pots contribuir a millorar l’estat de l’aigua del nostre planeta? Dutxar-nos en comptes de banyar-nos, Tancar l'aixeta de la dutxa mentre ens ensabonem. Tancar l'aixeta quan ens rentem les dents o ens afaitem Rentar els plats a la pica amb el tap posat i amb l'aixeta tancada. Posar un dosificador o una ampolla plena a la cisterna del wàter: s'estalvien 10 litres per descàrrega. No engegar la rentadora o el rentaplats fins que no estiguin ben plens: s'estalvien 30 litres d'aigua cada vegada. No obrir al màxim les aixetes. Utilitzar electrodomèstics eficients en el consum d'aigua (cal consultar l'etiqueta dels rentaplats o de les rentadores). Aprofitar l'aigua de pluja per regar les plantes de casa. No regar les plantes del jardí amb mànega, cal utilitzar una regadora. Exigir una bona gestió de l'aigua a les autoritats de la nostra població o comunitat. Donar suport a les campanyes a favor de la reducció del consum d'aigua.