Arxiu del blog

dilluns, 28 d’abril del 2008

Mayol assegura que Barcelona no patirà restriccions d'aigua


La segona tinent d'alcalde, Imma Mayol, va assegurar ahir que a Barcelona no hi haurà talls de subministrament perquè aquest està garantit mentre duren les obres de les dessaladores. La del Baix Llobregat estarà enllestida el 2009 i aportarà més de la meitat del que consumeix Barcelona en un any.

En una reunió amb el Consell de Gremis, Mayol va explicar les quatre polítiques contra la sequera que ha projectat l'Ajuntament. La primera de les polítiques és fomentar encara més l'estalvi d'aigua. En aquest sentit, la segona tinent d'alcalde va recordar que en els últims mesos Catalunya ha estalviat un 7% d'aigua i Barcelona un 20% més.

Tot i així, l'Ajuntament ha decidit posar en marxa la campanya "Gràcies per continuar estalviant", alhora que demanarà als grans consumidors, com ara hotels o poliesportius, que incorporin sistemes d'estalvi i de reutilització d'aigües grises, sistemes d'altra banda que la majoria d'aquestes instal·lacions ja tenen.

Mayol també va explicar que s'està aprofitant l'aigua dels 185 pous de Catalunya (que aporten tres cops més d'aigua de la que es portarà en vaixells), i va recordar que una de les estratègies cabdals és la reutilització de l'aigua de la depuradora del Llobregat per a la indústria i el regadiu.

"L'aigua que ens fa falta a Catalunya, amb les obres que avui ja estan projectades o en marxa, i que com a molt tard estaran enllestides el 2013, garantiran el subministrament estructural al territori català", va destacar Mayol. De moment, però, la situació de sequera s'ha de combatre amb mesures d'urgència com són el transport d'aigua per vaixell i la captació temporal de l'Ebre.

Captació d'aigua de l'Ebre. Segons va explicar Mayol, la captació de l'aigua de l'Ebre només durarà fins que les dessaladores estiguin en funcionament, ja que es tracta d'una mesura excepcional d'emergència. A més, Mayol va precisar que tan sols es capta aquella aigua que els regants no utilitzen tot i estar concedida. "No es treurà nova aigua del riu sinó només aquella part que té concedida el Consorci d'Aigües de Tarragona i que no utilitza, que són 40 hectòmetres cúbics dels 120 de què disposa", va explicar.

"Totes aquestes mesures ens permetran arribar a l'entrada en funcionament de la dessaladora sense problemes de subministrament", va afegir.

Missatge de tranquil·litat als gremis: Mayol també va voler recordar als representants dels gremis que l'estalvi d'aigua és beneficiós per als seus negocis i va tranquil·litzar aquells que s'ocupen de negocis relacionats amb l'aigua, com ara vivers i túnels de rentat. Mayol va dir que s'informarà a la ciutadania que sí pot regar les plantes de casa seva i que els túnels de rentat són estalviadors perquè utilitzen aigua reciclada.

Font: Sontenible