Arxiu del blog

dilluns, 31 de març del 2008

"És el mateix transvasar aigua de l'Ebre que del riu Segre"


CONTRADICCIÓ · "El tripartit ha passat de demanar el vot als anti-PHN a ser el promotor del transvasament" CRÍTICA · "No es pot traspassar la responsabilitat a Agbar"

ENTREVISTA: Manolo Tomàs, portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Manolo Tomàs, el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, ha tornat al primer pla de l'actualitat amb els nous plans governamentals de transvasar aigua.

Què li semblen els plans del govern per fer front a aquesta "emergència nacional"?

Crec que això de l'emergència nacional és una exageració i que demostra un gran nerviosisme per part del conseller. Nosaltres estem en contra de tot tipus de transvasament i, esclar, també del Segre. No solucionarà el problema i en crearà molts altres a nivell mediambiental, especialment a l'últim tram del riu Ebre. L'aigua del Segre és de molt bona qualitat, i la seva aportació és ecològicament preciosa, ja que ajuda a diluir la contaminació que porta l'Ebre de l'Aragó. Per a nosaltres és el mateix transvasar aigua del Segre que de l'Ebre, i ens hi oposarem sempre.

Medi Ambient també ha desmentit que tingui previst connectar la xarxa de l'Ebre i la del Ter-Llobregat, perquè Barcelona es pugui abastar amb aigua de l'Ebre a través del minitransvasament...

L'amenaça no ha desaparegut. El govern té la prolongació sobre la taula, i no podem compartir aquesta idea, plantejada ja en el seu moment per CiU i PP. La situació de l'àrea metropolitana és complexa, però recórrer als desequilibris i a la vella cultura de l'aigua no solucionarà res. En tot cas, estem molt decebuts. En només tres setmanes, des d'abans de les eleccions, el tripartit ha passat de demanar el vot per enterrar els transvasaments a ser-ne el promotor. A més, aquesta proposta no té res a veure amb la sequera, sinó que és antiga, i s'aplica aprofitant l'oportunitat. Mentre no se'n desmarquin per separat, la responsabilitat serà dels tres partits que donen suport al govern.

Els ànims s'encrespen i apareixen retrets entre sectors i territoris.

Estem d'acord amb el conseller que fa falta tranquil·litat i ponderació. Però és el mateix govern que ha plantejat treure aigua del Segre sense estudis de viabilitat ni transparència. I és la mateixa política malgastadora del govern la que està provocant enfrontaments. Enmig de la sequera, quin sentit tenen la gran quantitat de regadius que està promovent el departament d'Agricultura, una política que no es correspon amb els recursos existents. Per no parlar del model urbanístic, o les pèrdues que registren les xarxes d'abastament públiques... I em sembla molt mal model gestionar la sequera traspassant la responsabilitat a Agbar, una empresa que el seu objectiu és generar beneficis... Pot arribar a coexistir la sequera sense aplicar restriccions, però han de canviar unes quantes coses perquè no s'acabi convertint en crònica.

Com hi respondrà el moviment antitransvasament ?

En les actuals condicions estem obligats a mobilitzar-nos. Ja ens hem quedat altres vegades sense suport polític, però la gent de l'Ebre respondrà, no li fa cap gràcia que es jugui amb les seves perspectives de futur.

Autor: ORIOL MARGALEF - Entrevista publicada al diari AVUI, pàgina 31. Dissabte, 29 de març del 2008

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Ahir en el programa 59″ de TVE1, el conseller Baltasar ens va explicar com es furtà en unes eleccions, informació que podria perjudicar-los a nivell electoral. Tot i que des de feia temps des del govern s’havia estat parlant del transvasament del Segre, fins i tot avançant la feina del disseny i execució del pla, el Conseller va negar en el parlament que això fos així per dues vegades, va mentir.
Òbviament aquesta situació no és comparable per la gravetat a la manipulació informativa que varem patir durant els dies posteriors del 11M, però és igual de greu el fet de mentir per afavorir uns resultats electorals que possiblement, en els territoris afectats, haurien estat molt diferents d’haver-se conegut abans.
La manipulació, vingui de on vingui és intolerable, però fa mes mal que provingui d’aquells que s’ha estat omplint la boca amb la transparència i a les primeres de canvi han quedat retratats per un pur interès electoral, perjudicant greument els drets que tots tenim.
Manipulant, ocultant i mentint sr. Baltasar has perdut tota la credibilitat que un dia vares tenir.

Anònim ha dit...

Catalunya ha de poder disposar dels seus recursos hídrics.
Es il·logic que l'utilització de l'aigua d'un riu que neix i mora a Catalunya sigui un problema a resoldre des del govern de Madrid

Anònim ha dit...

Els socialistes estan entrant en una nova etapa anticatalana.
Fa quatre dies, pels seu propi mal cap, ERC queia en la trampa de creure que esdevindria la catalanitzadora del socialisme, i amb el maquiavelisme propi dels zaragoses i dels icetes, ERC va perdre bou i esquelles.
Ara, veiem com en Llena , en Montilla i tots els quadres socialistes, deixen sols al conseller de Medi Ambient, i fan culpable de la proposta de portada d’aigües des de el Segre, a Iniciativa.
D’aquesta manera afebleixen un altre enemic electoral, malgrat sigui soci de govern.
Al mateix moment, a Madrid, furguen l’antagonisme que separa els nostres territoris rurals de la Barcelona metropolitana; tot desautoritzant la portada d’aigües. Amb aixó no vull pas defensar la gestió de l’aigua del Conseller, tan sols denunciar l'aprofitament que en fan els psoecialistes.
Estic segur que a l’Almudena hi ha més d’un ciri socialista pregant perquè no plogui a Catalunya, i així poder engrandir més la ferida territorial i acabar amb Iniciativa, receptora de la única llufa de culpabilitat publica per la mala gestió de la sequera.
I qui pensa en nosaltres, qui pensa en els ciutadans?.
Els socialistes -que quan tot estigui espatllat vindran amb les grans promeses salvadores- segur que no.
Jo no crec que el conseller Baltasar estigui tan poc informat per no preveure que cal demanar permís a Madrid per disposar de l’aigua del “seus” rius que neixen i moren a Catalunya, i que no sàpiga que aquí no tenim ni tan sols el dret a utilitzar-los.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

Necessitem un doble procés de canvi: canviar les relacions govern-partit i canviar les relacions direcció-partit. Materials urgents de cara a la nostra assemblea nacional de la tardor. Ara estem en crisi. No cal dissimular-ho. L’impacte “Baltasar” allunya ICV del seu entorn i desmotiva la militància. És un problema polític derivat d’un doble problema polític general (el tripartit no admet el factor diferenciat d’ICV ni nosaltres el marquem com caldria) i el partit no obté una centralitat de funcions i una metodologia de treball de lluita i de govern, de producció política, d’organització, etc…
Ho tenim magre, hem de fer un esforç, noves cares, nous misatges, modulació general del projecte…entre tots.
salut i visita el meu blog…en va ple del tema.

Anònim ha dit...

- Prohibiran els canons de neu de les pistes d'esqui que xuclen i xuclen l'aigua del pirineu que mai arribarà als pantans de Susqueda i Sau i molt menys a l'àrea metropolitana?
- Algú ha previst que els milers de 'segones residències', nous hotels i complexes turistics de recient (i futura) creació del Pirineu, estan consumint una quantitat brutal d'aigua que mai retornarà al cicle natural?
- Algú s'ha parat a calcular l'aigua que consumeixen –posem per cas– els 6 milions de porcs que tenim a les granges de Catalunya i que van directament als escorxadors holandesos per a subministrar carn a la UE?
- Algú obligarà a que les deseses i desenes de camps de golf reciclin l'aigua que fan servir per a que la seva gespa sigui tant maca?
- Algú obligarà als empresaris hotelers i d'apartaments, que reben prop de 10 milions de turistes cada any a Catalunya, a que instalin sistemes d'aprofitament i reciclatge de les seves 'aigues grises'?
- Algu dirà alguna cosa a certs municipis que estan permetent regar amb 'aigua mineral' dels seus manantials desenes i desenes d'hectàrees de secarrals per a cultivar hortalisses?
- Algú realment apujarà el preu del segón i tercer bloc de consum en la factura de l'aigua a tot Catalunya?
Encara hi han centenars de milers de catalans que o no paguen o paguen molt poc per l'excés i l'abús de consum.
- Algú posarà ordre en la permisivitat en la construcció de piscines particulars?
- Deixaràn de parlar de transavassaments? (ni del Roina ni del Segre ni de l'Ebre)
No tenim aigua, però la malgastem com si en tinguessim.
No permetem que els de sempre facin servir l'aigua com a arma politica..... Per una nova cultura de l'aigua.
Salut.-)

Anònim ha dit...

Ara es parla molt del transvassament del Segre, es diu que els que ho proposen es van abanderar del no trasvassament de l'Ebre. Es diu que trasvessar el Segre és igual que l'Ebre perquè n'és l'afluent. Ens diuen els mateixos abanderats d'una mica més enllà que això no es pot fer... i no sé pas quantes coses més ens han de dir.
Com sempre, berborrea a la que se'ns té acostumats.
Passem a les qüestions importants: és necessària l'aigua? No en tinc ni puta idea. Segons se'ns diu estem entrant en un període de sequera. Segons ens diuen, el canvi climàtic fa que no hi hagi tanta aigua. Jo m'ho crec, al cap i a la fi, són experts en el tema. Ara, passem als experts en si s'ha de fer trasvassament o no: ELS ECONOMISTES. Em direu, què coi n'ha de fer un economista? I més encara, què coi ha de ser un expert? Bé, d'expert en temes de regadiu no. D'expert en temes de conques fluvials, tampoc. Ara bé, l'economia no és altra cosa que la ciència que estudia l'ús de recursos limitats amb usos alternatius. En aquest cas, l'aigua.
L'aigua serveix per a moltes coses. La primera, per a beure'ns-la. La segona, per rentar-nos.
I a partir d'aquí, per produir menjar (agricultura) i béns (indústria). I oci - piscines. I demés coses que se'n pugui fer.
Com que els experts diuen que no en queda gaire (és un recurs limitat) i es pot destinar a moltes coses (té usos alternatius) és molt adient per a analitzar el tema des de la vessant econòmica.
Actualment l'aigua s'utilitza sobretot en agricultura. Un 60% de la mateixa. Està justificat que els agricultors l'utilitzin? Han de regar, em direu. I això no és estrictament fals, òbviament que un agricultor ha de regar per a poder produir. Però la pregunta lògica és si aquesta producció és desitjable. Si estéssim a sud amèrica, la resposta seria un sí rotund. Els agricultors argentins estan sotmesos a una tributació asfixiant (i de fet per això s'estan queixant tant últimament) que demostra ser un negoci més que rendible.
I els nostres què? Què fan els nostres agricultors? Doncs cobren unes subvencions extraordinàries que ens fan que els 365 cafès que fas a l'any, aproximadament 1 € se'l queden ells.
I em preguntaràs, què coi té a veure un pagès amb el cafè, quan a Europa no produim cafè? Jo tampoc ho he entès encara.
Evidentment això no només passa amb els cafès, passa amb tot el que comprem. I pensa en quant vol dir això en una Unió com l'Europea, que hi ha uns 500 milions de persones i de pagès potser n'hi treballen 8. Al cap de l'any són molts diners. Tants com el 40% del pressupost de la Unió Europea. Això són menys diners per a les butxaques, però també menys diners per Erasmus, menys diners per educació, menys diners per a infraestructures... i que fan que tot el menjar que comprem aquí sigui molt més car que a la resta del món.
Això porta a una sola conclusió: tenir agricultura en el nostre país no és bo.
I la vols treure... però just quan acabes de fer aquesta reflexió et connectes a Internet. Entres a la pàgina de La Vanguàrida. Llegeixes la notícia que no tindrem aigua. Llegeixes que no podrem captar l'aigua del Segre pels "pobres pagesos". I et preguntes si aquesta aigua no et beneficiaria més utilitzar-la tu. Et preguntes si aquelles històries de la nova cultura de l'aigua no se solucionarien amb menys burocràcies que ens empobreixen a tots, més que no pas amb tanta com pregonen els abanderats d'aquesta nova cultura.
I et respons que ja està bé de tantes històries de l'aigua, que tu només vols viure tranquil i que ja n'hi ha prou d'anar fent la troca. Arribes a la conclusió que l'Estat és com l'amic manasses que tot el que toca ho espatlla, i quan ho intenta arreglar, ho espatlla tot encara més. Arribes a la conclusió que amb el tema de l'aigua pels pagesos, han fet caure la gota que farà vessar el vas.

Anònim ha dit...

Una nova fuita d'aigua, al cantó d'una de les seus del grup Aigües de Barcelona, està provocant la pèrdua de 800.000 litres diaris a la capital catalana, segons informa el diari 'El Mundo', que també apunta que "dos cañerías que conducen centenares de litros de este preciado líquido procedente de la montaña de Collserola y que es incluso agua más pura que la potable se vierten desde hace nueve meses en la red de alcantarillado junto a una de las sedes de oficinas del grupo Aguas de Barcelona (Agbar), la empresa encargada de gestionar el agua en la capital catalana y otros municipios del área metropolitana".Aquesta nova fuga s'afegeix a la que es va produir dies enrere a Badalona, quan el Departament de Medi Ambient i Habitatge va admetre, en un comunicat, "una fuita d'una canonada que que dóna servei a Badalona i altres municipis de l’àrea metropolitana 'd'uns 216.000 litres dia, o el que és el mateix, 9.000 litres hora".