Arxiu del blog

dissabte, 29 de març del 2008

Baltasar és el fusible útil davant tanta tensió. No és que caigui de la Generalitat, però la seva imatge sembla que ara no importa.


Esquerra i dirigents d'Iniciativa qüestionen la gestió de Baltasar

• Cid, d'ERC, vol que el conseller replantegi el seu tracte amb el territori per l'aigua
• Guillot culpa CiU d'atiar la polèmica però "comprèn" les crítiques dels seus

Les aigües baixen una mica tèrboles al tripartit. No només diversos dirigents d'ICV han criticat la política d'aigües del Departament de Medi Ambient, que dirigeix l'ecosocialista Francesc Baltasar, sinó que a ERC existeix un profund malestar per com ha gestionat la conselleria la crisi hídrica i la possibilitat de transvasar aigua del Segre i altres punts del territori català cap a la conurbació de Barcelona.
En síntesi, republicans com la diputada Marta Cid i ecosocialistes com l'eurodiputat Raül Romeva, el cap de llista d'ICV-EUiA per Lleida el 9-M, Josep Antoni Moreno, i el secretari d'organització d'ICV a Tarragona, Jordi Solé, retreuen a Baltasar la gestió comunicativa de tot el que gira al voltant de la sequera i com afrontar-la.
Tot i culpar del problema la falta de pluja, el model de creixement territorial i la poca previsió estructural en època de CiU, i tot i admetre que potser s'hagi d'arribar a "mesures excepcionals" i sempre revertibles, republicans i ecosocialistes crítics consideren que s'han d'estudiar altres opcions. I, sobretot, afavorir la informació i la participació ciutadana per fer "pedagogia" als territoris candidats a donants hídrics, evitant així "una guerra".

NI TRANSVASAMENT NI INTERCONNEXIÓ
Al marge de recordar l'oposició d'ERC a "qualsevol transvasament o interconnexió de xarxes" hídriques, Cid va dir ahir a EL PERIÓDICO que Baltasar no ha de dimitir però sí "encaixar la situació, que és greu, acceptar que les coses s'han de fer millor i replantejar el procés de comunicació amb els territoris" i les mateixes forces que donen suport al Govern.
La diputada republicana afirma sense embuts que el Govern està fent "declaracions contradictòries" i que no dóna la suficient informació a la ciutadania. Significatiu de la "poca fluïdesa" comunicativa és que el grup parlamentari d'un partit de Govern com ERC hagi demanat reunions urgents amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).
La primera es va celebrar dimecres i Cid admet que va rebre tota la informació sobre la situació real de la sequera i els recursos hídrics que ara Baltasar exposa en públic.
"Si la situació és excepcional i les mesures a prendre són excepcionals, la informació també ho ha de ser", sosté Cid. ERC apel.la a aquesta "imprescindible" tasca pedagògica per buscar el consens territorial.
També ICV es disposa a fer pedagogia interna i territorial perquè els ecosocialistes són conscients que la gestió comunicativa de Baltasar ha estat pèssima. Segons fonts d'ICV, el diputat Daniel Pi accelerarà un programa d'informació territorial sobre la política d'aigua ja planificada de fa temps.

PLOURE SOBRE MULLAT A
més, dins d'ICV amb l'actuació de Baltasar plou sobre mullat, ja que el conseller ja va aixecar crítiques entre els seus per cedir d'entrada massa davant els promotors immobiliaris i el PSC en el pacte i la llei de la vivenda.
Si aleshores la polèmica que encarnava Baltasar era sobre un eix social clau a ICV, ara afecta el seu també nuclear perfil ecologista.
Potser per això el secretari general d'ICV, Jordi Guillot, va declarar ahir a EL PERIÓDICO "comprendre els impulsos crítics" de dirigents ecosocialistes i organitzacions ecologistes davant una situació "complexa". Però va fer una defensa aferrissada de Baltasar com "l'únic conseller que dóna solucions raonables a un problema crític" i, per assegurar aigua a Barcelona fins que no estigui a punt la dessalinitzadora, va defensar les solucions estudiades per Medi Ambient.
En última instància, els ecosocialistes culpen de la situació l'insostenible model de desenvolupament
territorial dels últims 25 anys. A més, Guillot demana a CiU "sentit de país", que no faci demagògia i no avivi la confrontació territorial.

MARC ANDREU 29/3/2008 EL PERIODICO

El Govern atura el transvasament del Segre i descol.loca Medi Ambient

Tarragona i Reus diuen 'sí'