Arxiu del blog

divendres, 27 de juliol del 2007

Un estudi de la URV diu que Muntanyans II vulnera la normativa europea sobre impacte ambiental


Recomana a la plataforma que denunciï el pla parcial a la Comissió Europea

EL PUNT - AZAHARA PALOMARES. Torredembarra
Un dictamen elaborat per un grup d'estudiants del Màster de Dret Ambiental de la Universitat Rovira i Virgili (URV), a petició de la plataforma Salvem els Muntanyans, conclou que el pla parcial Muntanyans II de Torredembarra «vulnera la normativa europea» perquè no té un procediment d'avaluació d'impacte ambiental, obligatori en virtut de les directives comunitàries vigents. En conseqüència, l'estudi recomana a la plataforma que denunciï el projecte davant la Comissió Europea.

La Generalitat ha negat sempre la necessitat d'estudi d'impacte ambiental, ja que el pla parcial, aprovat el 1988, és previ a l'aplicació de la legislació referent a aquest tema, argument que rebat el dictamen. Segons l'argumentació exposada en l'estudi, elaborat sota la supervisió d'un catedràtic des de la Clínica Jurídica Ambiental de la URV, la no existència d'un estudi d'impacte ambiental vulnera la normativa bàsica comunitària europea. Així, aquest procediment hauria estat obligatori si s'hagués tingut en compte el que s'estableix en la Directiva 85/337/CEE, relativa a l'avaluació dels efectes de determinats projectes públics o privats sobre el medi ambient, i que posteriorment ha estat modificada per la Directiva 97/11/CE.

Així, el dictamen destaca que el pla infringiria els articles 2.1 i 4.2 de la primera directiva, que estableix la necessitat de fer una avaluació dels efectes ambientals d'aquells projectes que poden tenir efectes sobre el medi ambient. Entre els projectes que s'haurien d'acollir a aquesta obligatorietat, segons la interpretació del dictamen de la URV, hi hauria els «treballs d'ordenació urbana». L'estudi afegeix que la inexistència de l'avaluació d'impacte s'hauria d'haver justificat en l'expedient.

Les conclusions de l'estudi destaquen que s'ha obviat «l'alt grau de rellevància ambiental» dels terrenys, a més de posar «en seriós perill» la zona. Pel dictamen, el procediment s'ha fet «amb una desafortunada interpretació» de la legislació i «partint d'una falsa interpretació dels fets».

Accions a la UE

El membre de la plataforma Salvem els Muntanyans, Carles Perdiguero, va explicar que l'entitat continuarà els tràmits per fer arribar l'estudi a la Comissió Europea, i així seguir la recomanació de denunciar els fets a l'autoritat comunitària. De fet, el comissari de Medi Ambient, Stavros Dimas, ja es va comprometre el febrer a estudiar el cas com a resposta a una pregunta adreçada per l'eurodiputat Bernat Joan a instàncies de la plataforma. El comissari va afirmar que es demanaria a l'Estat espanyol si s'havia elaborat un estudi d'impacte ambiental, tal com estableix la normativa europea.

3 comentaris:

rafael ha dit...

Mercadé, puede que diga una tonteria, pero dando por hecho el estudio de la universidad y que no se puede construir en zonas humedas¿Que pasaria con nova Torredembarra?, personalmente me parece una aberración tanto bloque de pisos. besitos

Francesc Mercadé ha dit...

El condicional de què passaria, suposo, que el poses per dir què passaria si es demostrés que Nova Torredembarra està edificat en terreny inundable?. Doncs el primer que caldria és fer un estudi jurídic de l'abast de la ilegalitat per veure en quin nivell de responsabilitat estarien els actuals propietaris. El rang podria anar des de res a la demolició, depenent del nivell d'implicació de les administracions en cas que aquest espai també entres per la via judicial. Jo ho veig perdut del tot, ho posaria en improbable, però no en impossible. Cal veure primer com evoluciona Muntanyans II, que marcarà la pauta. Salut!

Anònim ha dit...

jo voto per la demolició de Nova Torredembarra. No nomès per el tema ambiental, tambè per una questió estètica...