Arxiu del blog

dimecres, 18 de juliol del 2007

Manifest llegit en finalitzar la manifestació del passat 16 de juliol per l'AJBG.


"Començarem el manifest introduïnt algunes dades sobre fets recents que molts desconeixerem i a partir d’aquests recordarem quines responsabilitats té cadascú en aquest afer. Inclosa la pròpia societat torrenca.

Començarem en el Pla Polític:

El primer és el que ens va portar a proposar a la societat torrenca aquesta manifestació. Una moció al parlament que en un principi s’havia de votar al Juliol i ha passat al Octubre per motius burocràtics, la qual va escriure la Plataforma Salvem Muntanyans. Aquesta moció suposaria un gran avenç en la lluita si fos aprovada ja que posaría sobre la taula el conflicte obert que molts ja fa temps que denunciem que existeix. Es vol construir una urbanització en una zona que creiem com ens indiquen varis informes, que és inundable i que deixaria biològicament aïllada la quarta zona humida més important del Principat. S’ha descobert de moment que no es varen fer els estudis que la llei manava que s’havien de fer: qualsevol edifici que es construeixi a menys d’una determinada distància d’un PEIN, és a dir, una zona protegida, com és el cas del Pla Parcial Muntanyans II, està obligat a fer un estudi que valori l’impacte que l’edifici tindrà en la zona protegida en qüestió. Aquest estudi hauria pogut preveure, entre d’altres coses, que la zona és inundable, o que, com ja està passant, que les obres afectaran el PEIN. On abans i creixia la espècie en perill d’extinció Salicòrnia, ara hi creix canyissar comú. Així doncs, ja n’hi ha prou d’afirmar que el conflicte que s’està denunciant no existeix. Qui va cuinar aquest conflicte? Qui està encara negant-lo? La moció de la Plataforma es presentarà a través de CiU, i de moment, només té el suport d’aquest partit. On està l’ecologisme d’ERC i d’ICV? Pel que fa els socialistes, ja sabem que els importen més els malanomenats “drets de les empreses”, però aquest assumpte ja l’aclarirem després.

Per seguir contextualitzant l’estat de la lluita en el pla polític, podem afegir que una segona moció que es presentarà s’ha tirat endavant a iniciativa de l’Alternativa al ajuntament i que de moment només té el suport de CiU, demana entre d’altres coses, la suspensió cautelar de les obres fins que arribi la moció de Setembre. Aquesta moció ha estat escrita i recolzada per tots els partits del tripartit. Com és que sent així sembla que les seccions locals d’ERC i el PSOE volen votar-hi en contra? Com és que no s’han involucrat en organitzar aquesta manifestació? I un petit detall, com és que convergència és desperta ara després d’haver tancat els ulls durant tant de temps?

N’estem farts. Estem farts d’excuses. Estem farts de falta de voluntat política. Estem farts d’incoherències respecte el que es diu i es fa des dels partits polítics. Estem farts dels polítics, als quals hauria de caure la cara de vergonya d’haver arribat a on estem. Però més gran serà la vergonya si la urbanització s’arriba a construïr. Qui hagi estat atent a les jugades dels partits sabrà com tots els partits del parlament en la seva totalitat han tendit, a tirar-se els problemes a l’esquena passant els plats
bruts a un Ajuntament que poc poder té contra les immobiliàries. I de la mateixa manera, l’Ajuntament s’ha esforçat a parlar insistentment dels drets de la empresa en comptes de fer el poc, però suficient, que tenien a les seves mans per aturar les obres. Molt i molt pocs haurien de jugar a la demagògia de dir-se ecologistes a si mateixos havent arribat a aquestes altures.

Parlem doncs de la empresa. La empresa constructora andalusa Vegas de Guadaira, que fa les cases en col•laboració amb Vicsan els quals asfaltaran i faran una sèrie de tasques prèvies a la urbanització, es vàren comprometre a fer un corredor biològic per a que hi hagués un pas per a la fauna que connectés els Muntanyans amb Interior. Doncs malament, deixant de banda que des d’una perspectiva mediambiental el corredor era irrisori i ridícul, ja han arrasat tota la part que corresponia al corredor en un acte de prepotència i provocació a la societat torrenca. Aquesta és la empresa els drets de la qual defensen els demòcrates número u, Jimènez alcalde i Ripoll urbanista, pertanyents al Partit Socialista Obrer Espanyol.

Passem ara a un petit anàlisis pel que fa la situació judicial. La Plataforma Salvem Muntanyans, fent immensos esforços econòmics, com ja hem anat explicant, han portat als jutjats el cas referent al Pla Parcial Muntanyans II. Ara, la moció al ajuntament per la suspensió cautelar, és important també de cara a seguir guanyant temps per a que arribi un judici en el qual hi tenim molt a guanyar. El judici en qüestió serviria per posar els punts sobre les “is”. En tot cas, al Estat Espanyol, el país de fer lleis i no aplicar-les, ja se sap, la justícia és lenta i li encanta anar entre cometes. Però per força arribarà. Aquí el perill seria que estigués construït, ja que llavors si es guanyés el judici, ja no es podria tornar enrera, i es condemnaria la urbanització, quedant-nos només amb una inútil victòria moral. Per ara, però, la urbanització encara no s’ha començat a
construïr i l’únic que s’està tirant endavant i a un ritme intermitent, són les obres prèvies. Per tant afirmem: res està perdut i cada cop és més necessària la mobilització.

Hem parlat del pla polític i judicial. Segons la televisió sempre són els protagonistes d’aquests dos plans els que ho han de resoldre tot, però aquest és un prejudici de moda en totes les societats occidentals americanitzades que repugna al nostre estòmag. Totes i tots som responsables d’aquesta lluita si els politics i els jutges miren a una altre banda mentre aquí és comet un crim contra la natura i la societat torrenca. Ara ens estem referint al pla social. Amb aquesta manifestació, estem demostrant que la societat segueix rebutjant la urbanització. Ara ha arribat la hora de la lluita al carrer i de la mobilització popular. En els propers mesos les entitats que han defensat aquest espai natural se’ns girarà la feina a sobre i ens posarem en marxa. Per això fem una crida al poble torrenc a no mirar a una altre banda i a participar en tot el teixit associatiu que s’ha oposat a Muntanyans II. Tots i totes podrem incidir en alentir la intermitència de les obres prèvies que està fent VICSAN. I per tot això i molt més us convidem a tots a venir al Ple que es celebrarà el dia 19 a les 20:00 hores de la tarda al ajuntament on es farà la votació del Pla Parcial Muntanyans II. Omplim el ple d’oposició! Per què totes i tots podem incidir en la covarda voluntat política davant dels poderosos del ciment. Tots i totes, cridem avui i seguirem cridant: NO AL PLA PARCIAL MUNTANYANS II!! NO A LA DESTRUCCIÓ SALVATGE I EL CREIXEMENT DESMESURAT!! NO OFEGUEM ELS MUNTANYANS!!"