Arxiu del blog

dimarts, 13 de maig de 2008

Però què és un hectòmetre cúbic d'aigua?


Tots hem estat parlant molt de l'aigua. N'hem parlat amb passió. Deixant de banda qui té la raó, o qui defensa la veritat, vull entrar puntualment en el tema pedagògic de la divulgació científica sobre el tema. Mireu parlem d'hectòmetres cúbics, però ahir em van fer notar que no per dir la mida te'n fas a la idea de la dimensió. Per començar ja sabem què és un hectòmetre cúbic em diran els meus ínclits lectors, és un cub d'aigua que en una projecció isonomètrica el vector "x" mesuraria 100 metres, el vector "y" 100 metres, i el vector "z" 100 metres. Aquest enorme cub el podríem omplir amb mil milions de litres. Ja tenim visualitzat el famós hectòmetre cúbic, en aquest cas, dèiem, d'aigua. El veiem però encara no en tenim una dimensió humana del seu valor aplicat. Però si diem que un hectòmetre cúbic d'aigua és la quantitat aproximada que consumeixen 5 milions de persones al dia, ja tenim la dada que perseguíem. Podeu tornar a rellegir-vos tot el que s'ha dit recentment sobre aquesta qüestió i ara ja no seran xifres cabalístiques i dades metainiciàtiques. Un hectòmetre cúbic d'aigua és la quantitat que consumeix al dia una conurbació com de de Barcelona, per exemple.

5 comentaris:

les hores i els dies ha dit...

Exacte: un milió de metres cúbics: això és un Hectòmetre cúbic. La gran àrea de Barcelona (la majoria de la població de Catalunya) consumeix un Hectòmetre cúbic diari, és a dir 365 l`any. Es per això que necessitem que algú en "deixi" una mica d`aigua, per no passar sed. La solució finalment adoptada + l`estalvi + les pluges + la lenta però segura instauració de la nova cultura de l`aigua, fan que la majoria de catalans no haguem de passar sed. Gràcies per la vostra solidaritat i per si mai en necessiteu, la canonada pot funcionar tan cap amunt com cap avall, però esperem que passada la crisi ja no calgui fer-la fer servir mai més.
Una abraçada desde la vella i eixuta capital catalana.

Anònim ha dit...

Petits transvasaments d’aigua que es produeixen cada dia.
Mils de litres d’aigua que es treuen de les vessants del Pirineu o del Montseny deixant rierols i rieres eixutes.
Feu una prova aneu a qualsevol supermercat o àrea comercial i compteu el litres d’aigua que hi ha, tan sols a les prestatgeries si voleu continua multipliqueu el preu del litre i tindrem el que ens consta aquest mini transvasaments que ningú en parla ni veu però si que la majoria en beu.

Carles Sampietro Lara ha dit...

Un molt bon apunt; de vegades parlem de coses sense saber la seva magnitud real.

Aquesta entrada �s molt il�lustrativa i permet entendre la import�ncia del problema.

Anònim ha dit...

Increïble que es tallin les restriccions d'aigua i malgrat tot es continuï amb el transvasament i l'arribada d'aigua a Barcelona amb vaixell.
No s'hauria d'estalviar primer abans de fer una despesa totalment injustificada de recursos en fer una canonada o el transport d'aigua. Això és sostenible?.
Crec que la gent a pres consciència del valor de l'aigua i hauríem de tenir una mica de respecte per les polítiques que porten a un estlvi en comptes de que les que propugnen un augment del consum.

doble malta ha dit...

Un trasvassement de VOLL-DAMM, es factible?