Arxiu del blog

dilluns, 5 de maig de 2008

MANIFEST PER LA NOVA CULTURA DE L'AIGUA ENTRE PAÍS VALENCIÀ I CATALUNYA. Signat el passat 25 de febrer de 2008


Terres de l'Ebre i Maestrat, paper cruïlla entre el País Valencià i Catalunya.

Les Terres de l'Ebre, i en concret la seva capital, Tortosa ha jugat i juga un paper clau com a nexe d'unió entre el País Valencià i Catalunya. Les comarques del nord valencià: Els Ports, l'Alt i el Baix Maestrat sempre han estat lligades a Tortosa i les Terres de l'Ebre. Així ho demostra la història, els lligams comercials, culturals i lingüístics entre d'altres. A més, la situació estratègica de Tortosa a 200 quilometres de Barcelona, de València , Mallorca i Saragossa ja ha estat utilitzada políticament al llarg dels temps. Exemples clars d'aquesta estratègia han estat: reunió de les Corts (diversos cops a l'edat mitjana), la disputa entre jueus i cristians de la Corona d'Aragó, o ja en el segle XIX, la signatura del Pacte Federal de Tortosa com un manifest ideològic i un projecte d'organització de les forces republicano-federals de Catalunya, València, Aragó i Les Balears signat per Valentí Almirall o Anselm Clavé, entre d'altres destacats dirigents.

MANIFEST PER LA NOVA CULTURA DE L'AIGUA ENTRE PAÍS VALENCIÀ I CATALUNYA

Iniciativa per Catalunya Verds i Iniciativa del Poble Valencià signen al riu Sénia, cruïlla de Catalunya i País Valencià, el pacte per impulsar un model alternatiu de gestió de l'aigua que es fonamenti en els principis de la Nova Cultura de l'Aigua.

D'aquesta manera, les dues formacions polítiques d'àmbit català i valencià, es comprometen a impulsar en els seus respectius àmbits territorials polítiques de gestió d'aigua que prioritzin l'eficiència, la reutilització i l'estalvi dels recursos hídrics. Les formacions polítiques que signen aquest manifest es comprometen també a defensar aquests principis des de la seva representació a les Corts Generals de l'Estat Espanyol.

Per això, ambdós formacions, signen aquest acord pel qual es comprometen a defensar en el si del Congrés dels Diputats els següents acords:

1. Impulsar una nova Llei d'Aigües estatal que tanqui la porta a eventuals transferències d'aigua entre conques. Que aquesta norma legal reculli els principis de la nova cultura de l'aigua, prioritzant l'eficiència, la reutilització i l'estalvi i, en última instància, la dessalació.

2. Iniciativa per Catalunya Verds reitera, un cop més, la seva oposició a la interconnexió de xarxes CAT-TLL (transvasament de l'Ebre a Barcelona). Iniciativa del Poble Valencià, per la seva banda, manifesta la seva oposició a qualsevol projecte que impliqui aportació de recursos hídrics provinents de la conca de l'Ebre a territori valencià.

3. Els sotasignants rebutgen el transvasament del Roine, i denuncien les nombroses pressions rebudes per part d'importants sectors econòmics per impulsar un projecte inviable econòmica i ambientalment.

4. Els sotasignants recorden que en l'actual situació de sequera, l'Ebre no podria transvasar ni un sol metre cúbic, ja que avui el seu cabal està per sota del cabal ecològic vigent (100m3/s). En aquest context, l'aposta de les Administracions per garantir els abastaments d'aigua ha de ser continuar amb la construcció de plantes dessalinitzadores.

5. Impulsar la promoció i incentivació de mesures d’estalvi i eficiència en l’ús de l’aigua. S’ha d’evolucionar cap a una gestió de la demanda.

6. Implementar i desenvolupar, sense retards, la Directiva europea de l’aigua. Cal que els preus reflecteixen, de manera realista, el cost de l’aigua.

7. Elaborar tots els plans de conca, incloent la revisió del Pla de conca del Xúquer, incorporant els criteris de la Directiva europea de l’aigua. Establiment de cabals ecològics per als principals rius de l’estat espanyol, amb criteris objectius i assessorament científic.

8. Evitar o penalitzar els usos sumptuosos i malbaratadors de l’aigua.

9. Promoure ajuts per a incrementar els actuals nivells de reutilització de les aigües depurades i per estendre la depuració terciària de l’aigua.

10. Suprimir els abocaments d’aigües contaminades o parcialment depurades a llits públics i a la mar, ja siga per mitjà d’emissaris o de qualsevol altra manera. Increment de la vigilància i de les sancions per fer efectiva aquesta mesura.

11. Impulsar la protecció dels aqüífers i control rigorós dels pous. Persecució més rigorosa i contundent de les extraccions il•legals i de la contaminació d’aqüífers.

Signat per Iniciativa per Catalunya Verds, Iniciativa pel Poble Valencià
Riu Sénia, 25 de febrer de 2008

1 comentari:

COALICIÓ D'ESQUERRES ha dit...

visiteu el nostre blog, A PREMIÀ DE MAR celebrem el MAIG DEL 68 i us convidem a venir...