Arxiu del blog

dimarts, 4 de desembre del 2007

Com fer sabó cassolà, com alternativa al servei municipal de recollida d'oli domèstic.


Si teniu oli domèstic, no us en desfeu llençant-lo al desguàs, teniu dues alternatives a Torredembarra molt més sostenibles, la primera fer ús del servei de recollida d'oli domèstic. Punts fixes de recollida: DIMARTS De 9 a 11 h. Mercat d'Ambulants (Mañé i Flaquer). D’11 a 14 h. Pl Mn. Boronat DIMECRES De 9 a 11 h. Pl. V. Ivern ( Baix a Mar) D’11 a 13 h. Onze de Setembre /Francesc Macià (Els Munts) DIJOUS De 9 a 11 h. Crta Pobla de Montornés /Camí Pou (Clarà) D’11 a 13 h. Pl. del Mar (Residencial Nord).
Però també podeu aprofitar aquest llarg pont de la constitució per fer-ne sabó cassolà, aquí teniu una recepta. Ingredients: 1/2 Litre de baixos d'oli o d'oli ranci que ja no es pot menjar, 2 Litres d'aigua tèbia, 2 Litres de Sossa Caustica. Un ribell. Equip de protecció: ( Guants de làtex, ulleres i mascareta anti gassos, a més de treballar en un lloc ventilat i amb un accés ràpid a l'aigua corrent ) Elaboració: 1) Mescleu la sossa i l'aigua, remenant amb molt de compte. 2) Acabeu de remenar quan deixi de fer sabonera. 3) Afegiu-li l'oli tira a tira, remenant amb suavitat. 4) Acabareu de remenar quan us quedi una pasta com saïm. 5) Aboqueu la pasta dins el motlle desitjat. 6) Deixeu-lo reposar en un lloc fred. 7) Quan la pasta sigui forta talleu-lo en pastilles.
També una recepta Antiga: 5 litres d'oli colat, de dos a tres litres d'aigua tèbia, un quilogram de sosa, mig quilogram de detergent en pols i 500 grs de suavitzant. Mescleu tots els ingredients dins un ribell, remenant cap a la dreta sense aturar-vos fins que us quedi una pasta espessa que deixareu dins uns caixons i abans de que es refredi la tallareu en pastilles.
Pels més entusiastes, he recollit una recepta més per fer sabó d'oli: INGREDIENTS - 100 grams de sosa - 1/2 litre d'oli usat ben filtrat - 1 litre d'aigua. PROCÉS. L'oli i l'aigua es remenen 5 minuts. No cal escalfar-ho. S'hi afegeix la sosa i es torna a remenar 5 minuts més. Alerta! Sempre en la mateixa direcció, perquè si no es podria tallar! Quan la pasta es fa espessa, es posa en una caixa de fusta perquè acabi de quallar i en surti el líquid sobrant, que portarem a la deixalleria. L'endemà, ja es pot treure el sabó i tallar-lo en pastilles amb un fil de niló (fil de pescar).
La qualitat d'aquests sabons és excel·lent, però fan una mica d'olor de fregit. Per evitar-ho és molt important filtrar bé l'oli i airejar-lo en un plat un parell de dies abans de fer el sabó. També hi podem afegir, en un principi, gotes d'essències naturals, per exemple, de plantes aromàtiques.
Els sabons d'aquesta mena no fan tanta escuma com els sabons de perfumeria. Per potenciar-la, hi podem afegir un got d'oli de coco. També es poden afegir a la barreja uns quants grans de mostassa per aconseguir una pastilla de sabó exfoliant.
PRECAUCIONS: - La sosa és un producte que cal manipular amb molta precaució. No s'ha de tocar mai amb les mans ni aspirar-ne la pols. - Els nens han de ser ben lluny durant la preparació dels ingredients i l'elaboració del sabó. - És imprescindible posar-se ulleres protectores, màscara i guants mentre fem les barreges. - El sabó s'ha de fer en un espai obert i ben ventilat: el lloc ideal seria un jardí, una terrassa o un balcó.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Seyor Francesc,vosté ha fet sabó amb aquestes receptes que ens ofereix?