Arxiu del blog

dilluns, 24 de desembre del 2007

Bones Festes de Nadal, i Bon Any 2008


feu cagar el tió, i sinó caga doneu-li un cop de bastó, margineu al Pare Noel per maltractador de rens i venut a les multinacionals, feu la carta als reis mags, que son multiracials i comprensius amb els més necessitats però sobretot...
que tingueu un 2008 molt feliç que ens espera ple de grates sorpreses

Salut!, i alegria per tothom



Aquest senyor gran i barbut amb un sac, no és l'home del sac, és l'Olentzero, carboner basc que fa la feina dels Reis Mags i del Pare Noel junts a Euskal Herria.
---
En un altre ordre de coses us recomano fer cafès... o revisar les notes dels cafès.

3 comentaris:

rafael ha dit...

Querido Mercade.. Deseo que pases unas muy felices fiestas, tu y toda tu gente. besitos

Francesc Mercadé ha dit...

Al País Basc arriba un personatge molt especial el dia 24 de desembre.

La llegenda de l’Olentzero prové d’un poble de Navarra que es diu Larraun. La gent d’allà creuen que l’ Olentzero és un home molt gran i molt bona persona que cada dia vint-i-quatre de desembre baixa de la muntanya per portar regals als nens i nenes dels pobles.

Fa molt de temps, en els profunds boscos del País Basc, hi vivia una fada amb els seus follets (prakagorri). Mentre la fada passejava pel bosc i es rentava la seva llarga i rossa cabellera va escoltar el plor d’un nadó. La fada li va dir “mira nadó, tu et diràs Olentzero, perquè ha sigut una gran sort haver-te trobat. Per aquest motiu et donaré els regals de força, coratge i amor".

A continuació, van agafar el nadó i el van portar a la casa d’uns pagesos i el van deixar a la porta, perquè els pagesos no tenien cap fill i desitjaven tenir-ne un.

Van passar els anys i l’Olentzero es va fer gran i ajudava el seu pare, que ja era un home gran, a treure carbó.

Un dia, els seus pares es van morir i l’Olentzero es va quedar molt sol en aquella casa de la muntanya.
Com que a ell no li agradava estar sol, va pensar que ajudaria a altres persones que ho necessitessin. I va recordar que al poble hi havia una casa on vivien uns nens que no tenien pares, i els va fer joguines de fusta, les va posar dins d’un sac i les va carregar a sobre el ruc. Ell estava molt content perquè havia ajudat aquells nens i nenes que no tenien pares. Des d’aquell dia cada vegada que l’Olentzero baixava al poble, ràpidament, era rodejat de nens.

Un dia hi va haver una gran tempesta i l’Olentzero va veure que en una casa hi queia un llamp. Va córrer cap al poble a salvar els nens de l'incendi i amb tant mala sort que li va caure una biga de fusta a sobre i es va morir. La fada hi va anar i com que tenia poders li va dir ” Olentzero, et torno la vida perquè has sigut molt bona persona amb els altres. Des d’ara faràs regals als nens i nenes que no tenen pares".

Des d’aquell dia cada hivern i a finals d'any, l’Olentzero va per tots els pobles del País Basc i reparteix joguines i regals a tothom.

OLENTZERO
Olentzero joan zaigu
Mendira lanera
Intenzioarekin
Ikatz egitera.
Aditu duanean
Jesus jaio zela
Lasterka etori da
Berri ematera
Horra, horra gure Olentzero
Pipa hortzean duela
Eserita dago
Kapoiak ere baitu
Arraultzatxuekin
Bihar meriendatzeko
Botil ardoakin
Olentzero buru handia
Entendimentuz jantzia
Bart arratsean
Edan omen du
Hamar erruko zahagia!
Ai urde tripa handia!
Ai urde tripa handia!
Olentzero begi gorri,
Non harrapatu duk arrai hori?
Zorioneko erreketan
Bart arratseko
Hamaiketan

Carles Rico ha dit...

molt bé Siscu, és l'Olentzero el personatge que hem van dir els companys del Pais Vasc.

Estàs fet tot un mestre.

Bon Nadal.

Carles.