Arxiu del blog

dijous, 13 de desembre del 2007

Romeva celebra l’aprovació de la Carta de Drets Fonamentals al Parlament Europeu


L’europdiputat d’ICV afirma que
“la Carta de Drets Fonamentals ha de ser l’eix central de la veritable integració europea a tots el nivells”


L’eurodiputat d’ICV adscrit al Grup Verds/ALE, Raül Romeva, ha manifestat la seva satisfacció per la proclamació avui al Parlament Europeu de la Carta de Drets Fonamentals però ha lamentat que alguns Estats s’hagin negat a ratificar-la. Romeva ha qualificat el moment com a “històric” i ha afirmat que “cal donar la rellevància que es mereix i proclamar als quatre vents que per fi la legislació de la UE té en la seva legislació una Carta per defensar el drets fonamentals de les persones”.

Per Romeva “aquest era l’element clau de la Constitució i hem estat capaços de mantenir-ne el contingut intacte i vinculant, tot i que malauradament, estèticament en el text quedi relegada a un segon pla. Per això era molt important dedicar-li un acte per ressaltar-ne la vertadera importància”.

Així mateix, l’eurodiputat ecosocialista ha volgut destacar que la Carta de Drets Fonamentals representa un “element clau” per al futur de la construcció europea. Per a Romeva, es tracta de “la clau que obre les barreres existents a la integració europea a tots els nivells, i per tant l’eix central entorn al que ha de girar el procés. És un pas endavant especialment important en termes de drets socials i de ciutadania, i de drets civils, el què permetrà avançar més ràpidament cap una veritable unió política i la cohesió social”.

En aquest sentit, Romeva també s’ha mostrat molt crític amb aquells països que s’han negat fins ara a ratificar la Carta com el Regne Unit i Polònia, si bé el canvi de govern polonès sembla indicar que finalment aquest país sí que l’adoptarà. “Una Carta no ratificada per tots els Estats membres de la UE representaria un fracàs evident. No es pot concebre un Carta a la carta; l’opt out aquí no hauria de ser possible. Es tracta d’un element tan elemental sobre el què s’ha de basar el futur de la UE en el segle XXI que les exclusions voluntàries crearan tensions”, ha afegit.

“Crec que hem d’afrontar clarament l’arrel de la qüestió: pot ser membre de la Unió un Estat que no ratifiqui la Carta? Donat que la pertinença a la UE és voluntària i que a més el nou tractat ja disposa la possibilitat d’abandonar la Unió, caldria plantejar-se seriosament si aquells Estats que no la volen ratificar han de continuar formant-ne part”, ha remarcat l’eurodiputat d’ICV.


Un dia abans de la signatura del nou Tractat de reforma de la UE pels caps d’Estats i de govern dels vint-i-set a Lisboa, ha tingut lloc aquest matí al ple del Parlament Europeu a Estrasburg la proclamació solemne de la Carta de Drets Fonamentals. Aquest acte simbòlic, presidit pels presidents del Parlament europeu, Hans-Gert Pöttering, del Consell, el primer ministre portuguès José Socrates, i de la Comissió, José Manuel Durao Barroso té com a objectiu fer palès la importància d’aquest text en el nou marc jurídic de la Unió.

La carta aprovada enuncia “els drets, les llibertats i els principis” sobre els que es fonamenta la Unió, ja havia estat proclamada el 7 de desembre del 2000 a Niça, tot i que sense tenir en aquell moment cap valor jurídic. En canvi, la Carta havia estat plenament integrada al projecte de Constitució, de la que formava la segona part. Aquest no serà el cas del nou tractat, tot i que se li reconeix, en l’article 6 del mateix tractat, el mateix valor jurídic que els tractats. Aquesta nova naturalesa com a legislació vinculant és la que ha motivat la iniciativa de reproclamar-la, posant-la al nivell dels Tractats.