Arxiu del blog

dimecres, 12 de desembre de 2007

El proper divendres 21 de desembre, conferència: "El setè camió" a l'Ajuntament de Torredembarra, per Assumpta Montellà.


Assumpta Montellà investiga què es va fer del tresor perdut de la República. Assumpta Montellà és un historiadora que, a més, difon el fruit de les seves investigacions. Assumpta Montellà és l'autora de “La maternitat d´Elna” i  ara aquest “El setè camió” que intenta reconstruir el trànsit d´aquell camió que portava part del tresor perdut de la República i que mai va creuar la frontera. Embriagats pel fred i amb els enemics franquistes cada vegada més prop set camions es disposen a transportar els tresors de la República que es trobaven a la Mina Canta de La Vajol. Els camions portaven or, molt d´or i art, quadres del Museu de “El Prado” de Madrid. L´enigma s´obri quan sis travessen la frontera, però res més es sap d´El Setè Camió. La República, on al capdavant del govern estava Negrín, no va aconseguir salvar tot el tresor de la República. Els anys i els pronòstics a partir d´ací estan barrejats de llegenda i realitat. El relat, fruit de les investigacions de l´escriptora, està ple d´encís, naturalitat  i refermat amb un es expressions directe. L´escriptora utilitza unes expressions que ens fa molt fàcil la lectura, però a més  aquesta acaba sent engrescadora, és com si no pogueres deixar de llegir. L´autora escriu, però pareix que ens parli i ens acompanyi amb el nostre propi periple. Els lectors en aquest llibres es fiquen tan dins que pareix que participen de la trama no exempta de suspens amb la que ens embolica l´escriptora. La investigació de Montellà és minuciosa, cauta, però a la vegada amb la intencionalitat de deixar-se amb l´escriptura del llibre tot allò que pugui per oferir-nos el relat més aproximat a la veritat. En una paraula: és valenta. Paraula a paraula, capítol a capítol, pas a pas l´autora ens acompanya gairebé de la mà cap a un veredicte final.....que s´ intenta dictaminar després d´haver-hi recollit força testimonis i documentació, és com un gran trencaclosques.Bé, només ens queda dir que , aquest, és un llibre de qualitat amb el que podem gaudir d´una realitat que ja volgués poder novel·lar més d´un escriptor....tenint en compte que escriure sobre la realitat et lliga molt, però sovint si qui escriu té traça, la realitat es transforma amb la millor d´una intenció que s´ apropa com mai al lector. Simplement, no crec que al futur hi puga existir algun lector que no s´ engresqui amb aquesta novel-la. 
L'acte del proper divendres 21 de desembre, serà en format conferència portarà el mateix títol del llibre: "El setè camió" a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Torredembarra, per Assumpta Montellà i a les 8 del vespre. Organitzat des de la Regidoria de Patrimoni de l'Ajuntament de Torredembarra, tot coincidint amb l'exposició “Patrimoni de la por. Refugis antiaeris de la Guerra Civil a Torredembarra”.