Arxiu del blog

dijous, 27 de setembre del 2007

Presenten en societat la comissió cívica pels 75 anys de les Normes de Castelló


El passat dia 21 de stembre al migdia es va presentar a la Llotja del Cànem de la ciutat de Castelló, la comissió cívica pels 75 anys de les Normes de Castelló, constituïda per la Universitat Jaume I, la delegació a Castelló de l’Institut d’Estudis Catalans, els sindicats CCOO, UGT i STEPV-Iv i Acció Cultural del País Valencià, entre altres associacions.

Margarita Porcar, vicerectora de Cultura de la Universitat Jaume I, va fer referència a la projecció i dimensió de les Normes de Castelló, «que no cal veure-les només com un fet històric que s'ha de commemorar, sinó com un projecte de futur». En aquest sentit, anuncià un cicle de conferències organitzades per la Universitat en què es reflexionarà sobre aquest futur.

El president de la delegació a Castelló de l’Institut d’Estudis Catalans va destacar la transcedència social de les Normes, «sense les quals no podríem haver arribat al segle XXI amb una llengua viva i moderna». Vicent Pitarch afirmà que malgrat els entrebancs que ha patit el valencià, és necessari donar a conéixer la importància de les Normés més enllà de l’àmbit acadèmic, entre el conjunt dels ciutadans. Amb aquest objectiu, va recordar algunes de les activitats que s'han dut a terme, com com el repartiment de 70.000 díptics explicatius de les Normes, repartits en les diferents Trobades en valencià que s'han celebrat enguany. Pitarch va explicar que hi ha conferències programades a Onda (Plana Baixa), Benicarló o Vinaròs (Baix Maestrat).

Per altra banda, Pitarch es va referir al projecte «75 articles per les Normes», que preveu la publicació de 75 articles -«que finalment seran bastants més», digué- en periòdics i revistes, dedicats a la commoració i valoració de les Normes des de diferents punts de vista. Finalment, va destacar que els dies 14 i 15 de desembre es reunirà a la ciutat de Castelló, en sessió plenària, la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, en una sessió dedicada especialment a homenatjar les Normes i els homes que les van fer possibles l’any 1932.

Què son les Normes de Castelló?

Les Normes Ortogràfiques de Castelló, o simplement Normes de Castelló o Normes del 32, són unes normes ortogràfiques elementals, que segueixen, bàsicament, les normes fabrianes, adaptades al valencià. Aquestes normes les van signar el 1932 les més importants institucions culturals del País Valencià.

En certa manera, les normes troben un compromís, en el sentit que respecten en essència l'estil i les normes fabrians, però permeten l'ús d'idiosincràsies valencianes. És important destacar que no són unes normes ortogràfiques completes; són simplement una guia. De fet, la situació del valencià estàndard actual segueix esta guia aproximadament, però és important tindre palés també que algunes coses que es consideren no ortogràfiques hui en dia (com, per exemple, atre per altre) es permetien a les Normes de Castelló. De manera inversa, alguns mots acceptats per l'AVL actualment, no estan en l'esperit de les Normes.