Arxiu del blog

dilluns, 25 de febrer del 2008

Radiografia urbana a la Torre


L'Ajuntament de Torredembarra ja ha començat a estudiar les propostes tècniques pels plans especials de millora urbana al nucli antic i Baix a Mar. Els documents aposten per més espais lliures i zones per a vianants

El rentat de cara que l'Ajuntament de Torredembarra prepara per al nucli antic i el barri marítim Baix a Mar comença a prendre forma. Des de fa unes setmanes, el consistori ja té a les mans el diagnòstic urbanístic i les propostes tècniques de planejament elaborades per una consultora externa, a partir de les quals ara treballarà l'equip de govern. En totes dues zones es detecten els carrers i edificis més deficitaris, i s'aposta per crear més espais públics i donar més protagonisme al vianant. El disseny definitiu dels plans especials de millora urbana (PEMU) que vol impulsar l'executiu dependrà ara també d'un procés de participació que s'engegarà en els pròxims dies. «Ara tenim la informació en brut i a partir d'aquí es tracta de buscar el consens amb els altres grups i els veïns», va explicar el regidor d'Urbanisme, Ramon Ripoll.

ACTUACIONS AL NUCLI ANTIC
El nucli antic de Torredembarra és el barri on la consultora proposa més actuacions. En total, recomana set àmbits de millora del planejament, fet que representa la creació d'11.587 m² d'espais lliures públics. Alguns dels àmbits en què més s'incideix en aquesta necessitat és l'entorn de la plaça del Castell, l'encreuament entre l'avinguda President Companys i els Munts, l'illa de Filadors o la plaça de l'Escorxador.

Un altre aspecte que es tracta en el document és la voluntat del consistori de crear una illa de vianants al nucli antic. En aquest cas, es limita l'exclusivitat dels vianants als carrers de l'entorn del Castell i la plaça de la Vila, mentre que la majoria de carrers restants adoptarien la prioritat invertida, és a dir, permetre el pas de vehicles però mantenir la prioritat del vianant. Alguns dels carrers que seguirien aquest model són l'eix comercial d'Antoni Roig o el carrer Mañé i Flaquer.

A banda, però, de les propostes de futur, els documents ofereixen una diagnosi en profunditat de l'estat de conservació del nucli antic. Així, es detecten cinc edificis amb patologies (dos entre els carrers Escorxador i Alt de Sant Pere), a més d'una setantena d'immobles mal conservats. A l'hora d'estudiar les façanes, la consultora en detecta una quinzena que presenten patologies en la conservació. A banda, es comptabilitzen i localitzen sobre el mapa 54 edificis catalogats o que s'han de conservar.

L'estat dels carrers també passa per l'ull crític dels documents, que recomanen actuacions de millora en una desena de vies. Entre els més destacats de la llista, hi ha la plaça de la Vila, el carrer de la Muralla, un tram del passeig de la Sort, trams dels carrers Sabó i dels Safarejos, o el Camí de l'Era.

NOU ESPAI A BAIX A MAR
La joventut de la majoria d'edificis del barri marítim respecte del nucli antic (on es conserven diversos immobles previs al 1700) fa que el diagnòstic urbanístic localitzi menys edificis amb patologies a Baix a Mar. Concretament, la documentació tan sols en localitza un al carrer Pérez Galdós, a més d'una façana també problemàtica entre els carrers Indústria i Verge del Carme. D'edificis mal conservats, se'n comptabilitzen poc menys d'una desena.

Pel que fa a les propostes de millora, l'atenció se centra en una única illa situada entre els carrers Ferrocarril, Mar i la plaça de l'Esdevenidor, on s'aposta per augmentar els espais lliures.

EL PUNT - AZAHARA PALOMARES. Torredembarra -dilluns, 25 de febrer de 2008