Arxiu del blog

dissabte, 16 de febrer del 2008

Ple absolut a la presentació del darrer llibre d’Andreu Mayayo


Divendres 15 de febrer va tenir lloc al Casal Popular Numen Mestre de Torredembarra la presentació del llibre Josep Solé Barberà. La veu del PSUC editat per L’Avenç. L’acte va ser presentat per Francesc Mercadé i per Lluís Suñé, candidat per les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre per la coalició ICV-EUiA. L’autor va destacar la personalitat i l’agitada vida política de Solé Barberà que va ser militant del Bloc Obrer Camperol i després del PSUC. Va ser un destacat advocat de resistents antifranquistes i de sindicalistes. Va participar directament als esdeveniments de la transició i va ser diputat a Corts per les comarques tarragonines. Mayayo va explicar que el primer acte públic que va poder realitzar Solé Barberà durant la transició va ser a Torredembarra el gener de 1977.
L’Alternativa Baix Gaià vol destacar la presència entre el públic de membres de diferents entitats polítiques torrenques. Aquest és un fet habitual darrerament i és una mostra de normalitat política que facilita el debat i l’intercanvi d’idees.
Després de la presentació l’autor del llibre va compartir taula per a sopar a Ca la Padrina amb antics companys de Solé Barberà a Torredembarra.

TEXT ÍNTEGRE DE LA PRESENTACIÓ FETA PEL FRANCESC MERCADÉ:

Bona tarda a tothom!, avui ens tornem a trobar en un acte de l'Alternativa Baix Gaià de Torredembarra, per parlar d'història, però també de futur. El d'avui és per tots nosaltres un acte especialment rellevant, per diverses raons. La primera de totes, la vostra presència avui i aquí que vull agraïr, ja que això vol dir que l'ABG va per bon camí. Per cert aquest local on som ara, i que anomenarem Casal Popular Númen Mestre, deurà el seu nom a un militant torrenc de la Joventut Socialista Unificada de Catalunya, que va morir afussellat pel règim feixista als 26 anys d'edat. D'això en parlarem el proper 28 de febrer quan l'inaugurem. Aquest local, dèia, el compartirem amb diverses organitzacions com ara l'Assemblea de Joves del Baix Gaià.

La segona raó important és comunicar-vos que aquest diumenge ens trobarem a les 11 del matí al Mas de'n Blanc de Vespella de Gaià, com ja és tradicional, per retre homenatge als milicians que estan enterrats a les fosses comunes del Cementiri de Vespella, i que van morir en la última batalla sota el foc de l'artilleria pesant feixista, i que es va lliurar en aquelles muntanyes, en defensa de l'estat de dret republicà.

La tercera raó important és per agraïr a l'Andreu Mayayo que hagi acceptat la nostra invitació per venir a parlar-nos del Solé Barberà. El Josep Solé Barberà s'estimava La Torre, els que vàrem tenir la sort de conèixer-lo, ho sabem. Va venir diverses vegades a Torredembarra. Potser la que millor recordo és la d'ara fa uns trenta anys, quan va venir convidat per l'Assemblea Democràtica de Torredembarra, a parlar-nos sobre el "Socialisme en llibertat", en el marc d'un cicle de conferències que vam organitzar per donar a conèixer l'Assemblea de Catalunya. De tot això, i més, ens en parlarà després l'Andreu Mayayo. L'Andreu ara és catedràtic d'història contemporània a la Universitat de Barcelona, i en aquella època era com molts de nosaltres de la Joventut Comunista de Catalunya; en veig uns quants dels companys de militància d'aquella època en aquesta sala, després parlem.

I finalment la quarta raó important que vull destacar és la presència entre nosaltres d'un jove, avui que he anomenat tantes organitzacions jovenils. Un jove que la seva lluita política va en la línia dels personatges que he citat fins ara, no és un maquis com el Númen Mestre, però ho podria ser si les coses es torcéssin. No és un diputat a Madrid pel PSUC, però ho podria ser per Iniciativa per Catalunya. És En Lluís Suñé, que aspira precisament a l'escó del Congrés de Diputats que tenia en Josep Solé Barberà. Abans de donar la paraula a l'Andreu, voldria que el Lluís ens doni una pinzellada de com veu aquest repte, però amb el prec que entengui que això no és una invitació a fer un míting.

Ah!, m'oblidava: us recomanem vivament la conferència del professor Josep Sánchez Cervelló que es farà divendres que ve a la sala de plens de l'Ajuntament de Torredembarra a les 20h.