Arxiu del blog

dimecres, 27 de febrer del 2008

Vázquez: «No hi ha voluntat política real», i Morros acusa els membres del Departament de Medi Ambient de ser «ovelletes de Política Territorial».


Un informe encarregat pel jutge conclou que Muntanyans II posa en risc un espai d'interès natural. Salvem els Muntanyans demanarà al TSJC la suspensió cautelar de les obres + A Muntanyans II ja comencen a prendre forma els carrers i s'hi han instal·lat fanals. / Foto: A.P.

L'espai d'interès natural (EIN) Platja de Torredembarra i Creixell perilla si s'edifica el pla parcial Muntanyans II. Aquesta és una de les conclusions de l'informe fet per un pèrit independent per encàrrec del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que actualment tramita dos contenciosos administratius presentats per la Plataforma Salvem els Muntanyans contra l'aprovació del projecte. El col·lectiu va anunciar ahir que sol·licitaran al jutge que decreti la suspensió cautelar de les obres, iniciades el mes de juny passat a Torredembarra. La plataforma, però, va fer una crida perquè intervinguin les administracions competents.

«Cal que algú aturi aquest despropòsit.» Amb aquestes paraules es va referir als resultats de l'informe independent el portaveu de la plataforma contrària al projecte urbanístic, Jordi Vázquez. El col·lectiu es posarà en contacte en els propers dies amb el seu advocat per tal de fer una petició formal d'aturada cautelar de les obres, i es van mostrar confiats en l'èxit del procés judicial iniciat per deixar sense efecte el vistiplau de la Generalitat al pla. «Nosaltres i la promotora sabem que aturarem Muntanyans II», va sentenciar.

Les demandes de Salvem els Muntanyans tenen ara el suport d'aquest nou estudi geològic i hidrològic, que certifica el «risc d'inundació» dels terrenys (on es preveuen 550 habitatges a tocar de l'EIN), a més de la seva condició, en part, de zona humida, i el risc de «danys a les persones» a la urbanització en cas de pluges fortes. El document fa també una crida d'atenció als efectes que la construcció de Muntanyans II tindrà sobre l'espai protegit de Platja de Torredembarra i Creixell (separat del pla per la via del tren). Així, considera que la urbanització retalla la coneguda com a «zona de transició» de l'àrea protegida, clau per l'alimentació dels estanys en casos de precipitacions. En conclusió, alerta que «es posarà en perill el seu futur» i que, fins i tot, es podrien produir variacions en la salinitat de la llacuna dels Salats, a més de provocar «una recessió i degradació de la zona humida».

L'informe s'ha elaborat a petició de la mateixa plataforma, tot i l'oposició del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, que va presentar un recurs a la decisió del jutge.

La Plataforma Salvem els Muntanyans, que ahir va comptar amb el suport de Greenpeace, va ser especialment crítica amb l'actuació de les tres administracions involucrades: Ajuntament, Generalitat i Ministeri de Medi Ambient. «No hi ha una voluntat política real de complir el que s'ha aprovat, no fan més que marejar la perdiu», va lamentar Sánchez. El col·lectiu va mostar «una confiança gairebé nul·la» en la comissió que s'ha de constituir a Torredembarra (i que acumula un retard considerable), i van criticar que, mentre ells han finançat un procés judicial, les administracions «només han donat ales a la promotora perquè continuï les obres i estigui en millor posició per negociar quan aquestes s'aturin». El membre de la plataforma Silvestre Morros va considerar que el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, «no es mereix el càrrec», i va acusar els membres del Departament de Medi Ambient de ser «ovelletes de Política Territorial».

Dos recursos contenciosos i una denúncia a Europa. La judicialització del pla parcial Muntanyans II, que preveu una urbanització entre la via del tren i l'N-340 al nord de Torredembarra, no es limita als dos contenciosos presentats per la plataforma (un contra la resolució de Nadal i un segon contra l'aprovació per part de la comissió territorial d'Urbanisme). El mateix col·lectiu ha presentat una denúncia a la Comissió Europea perquè no existeix cap informe d'impacte ambiental de la urbanització, fet que consideren que incompleix la normativa comunitària.

Al marge del col·lectiu, Silvestre Morros ha presentat a títol individual una querella criminal acceptada a tràmit per un jutjat del Vendrell, i que imputa a l'actual alcalde de Torredembarra, Manuel Jiménez, i el seu predecessor, Miguel Ángel Lecha, un delicte contra el medi ambient per haver permès que s'edifiqui en una zona humida.

EL PUNT - AZAHARA PALOMARES. Torredembarra - dimecres, 27 de febrer de 2008