Arxiu del blog

dimecres, 13 de febrer del 2008

Radio Liberty al canal 33, el proper dilluns 18 de febrer a les 23,30h. dins de l’espai "Segle XX"


Finalment! Despres de practicament dos anys, el canal 33 emet el proper dilluns 18 de febrer a les 23.30 dins de l’espai Segle XX, Ones de llibertat, el documental que van fer el meu amic Pol Turrents com a director de fotografia, i els amics de la productora Canal Paradís, sobre Radio Liberty a Pals.
Es un interessant repas per l’historia d’aquesta radio, i vestigi de la guerra freda al nostre pais, rodat en cine digital d'alta definició, fins a 5 càmeres i un helicopter!... "Son mesos de feina que espero que us agradin!", em comenta el Pol Turrents, que també va ser el director de fotografia de "Salvador".

Us deixo la nota de premsa oficial:

El documental “Adéu, Liberty”, una coproducció de Canal Paradís amb Televisió de Catalunya i Canal Historia, s’estrenarà pel Canal 33 el proper dilluns 18 de Febrer a les 23:30 hores dins el programa Segle XX de Joan B. Culla.

El documental de quasi una hora, està gravat en alta definició i en versió original tant en català, com en castellà i anglès, i compta també amb diverses variacions segons la versió.

Un dels recursos no militars desenvolupats pels EUA durant la guerra freda contra l’URSS va ser RÀDIO LIBERTY. El documental aporta informació i testimonis des dels primers anys fins que va ser necessari construir l’estació de ràdio més potent del segle XX, l’única capaç de superar les interferències soviètiques. Aquesta estació es va construir a la platja de Pals (Costa Brava). Dins d’aquesta estació, tres extreballadors internacionals visiten i descriuen els detalls operatius de l’estació, així com la programació i els continguts emesos per RÀDIO LIBERTY. Després de la disgregació de la Unió Soviètica, el govern nord-americà va considerar que la missió d’aquesta estació ja s’havia complert i l’any 2001 va decidir abandonar-la. Els convidats a l’estació expressen sentiments contraposats davant la decisió impredictible del govern espanyol sobre la continuïtat de les grans instal·lacions de Pals. El veredicte final es revela al final del documental.

Entre els entrevistats del documental es troben els tres extreballadors, en Vladimiro Borachov, l’Albert Castejón i la Chelo Argüelles. I també el periodista Enric Serra, gran coneixedor de la influència de Ràdio Liberty en els pobles de l’entorn. A Washington, els entrevistats de “Adéu, Liberty” són George Woodard, exvicepresident d’Enginyeria per Radio Free Europe/Radio Liberty i exdirector d’Enginyeria per Voice of America i Radio Free Asia i Donald Jensen, director de Comunicacions de Radio Free Europe/Radio Liberty. I a Madrid, donen el seu punt de vista Santiago Carrillo i Manuel Fraga Iribarne.

El documental es va preestrenar el passat mes de setembre al Poliesportiu de Pals, amb la col·laboració del seu Ajuntament, i amb la presència majoritària dels seus ciutadans que varen poder reviure la història d’aquesta estació, a molts dels quals ha marcat la seva vida. i el seu paisatge.