Arxiu del blog

divendres, 4 de juny del 2010

Raphael Schutz: «L'Exèrcit va pecar d'ingenu al creure que trobaria pacifistes»


Raphael Schutz ens rep al seu despatx del carrer de Velázquez. És festa a Madrid, però ell no n'ha donat als seus col·laboradors. Aquests dies està dedicant moltes hores a intentar explicar l'assalt militar a la flotilla de la llibertat que portava ajuda humanitària a Gaza i que es va saldar amb nou morts. Diu que li resulta «fàcil» defensar el bloqueig a la franja, però reconeix que és «més complicat» argumentar per què es va fer a sang i foc. En tot cas, assegura que «la responsabilitat» dels morts «no és d'Israel», perquè en cinc dels sis vaixells no hi va haver víctimes.

-Els espanyols que hi havia a la flotilla atacada han denunciat que han sigut maltractats i humiliats durant la detenció a Israel. Què hi ha de dir?

-No tinc informació dels espanyols, més enllà que se'ls va permetre comunicar-se amb el cònsol. No obstant, em permeto dubtar de la seva versió ja que és gent que des de l'inici estava involucrada en una operació que tenia com a objectiu embrutar la imatge d'Israel.

-Un d'ells, Manuel Tapial, ha assegurat que quan els militars van saltar des de l'helicòpter al vaixell ja hi havia tres morts.

És mentida. De fet, els soldats hi van arribar amb pistoles de pintura i amb ordres específiques de no usar armes de veritat. Només després de 40 minuts que hi arribés el primer militar, un comandant de la marina va autoritzar que s'utilitzessin armes en defensa pròpia. No s'ha d'oblidar que tota aquesta gent està ideològicament molt en contra d'Israel.

-No hi havia una altra manera d'evitar que la flotilla vulnerés el bloqueig israelià?

-Potser hi havia una altra manera. I si hi ha un punt d'autocrítica és que aquest curs d'acció es podria haver millorat. Aparentment, per falta d'informació d'espionatge o per ingenuïtat, l'Exèrcit va pensar que una vegada pugessin els militars al vaixell es trobarien amb verdaders pacifistes i no amb violents disfressats de pacifistes. La doctrina pacifista és que quan s'enfronten a un poder militar mostren resistència passiva. I així va ser en cinc dels sis vaixells, però al sisè, el Marmara, els soldats hi van trobar una altra forma de resistència.

-El seu Govern diu que portaven armes. Per què no les mostren a la comunitat internacional?

-Es veu als vídeos. S'hi veu el còctel molotov, s'hi veu la granada de xoc, s'hi veuen els cops duríssims que han patit els soldats. Tot això es veu al vídeo. I s'hi veuen els soldats amb ferides bastant greus. Mai hem dit que aquesta flotilla portés armes per als terroristes de Hamàs. Hem dit que en el passat vam aturar vaixells que ho van fer, i aquest és un dels motius del bloqueig.

-L'ONU i molts governs els han demanat que acceptin que s'obri una investigació independent i que Israel aixequi el bloqueig a Gaza. El seu Govern s'està replantejant alguna d'aquestes dues coses?

-La versió que tinc de juristes israelians és que les dues coses són legals. El fet que la majoria de la comunitat internacional estigui en contra d'Israel en aquest moment és un fet lamentable, però nosaltres ja hem viscut...

-És que hi ha hagut nou morts.

-Sí, nou persones han mort en aquest acte. Però 155 van morir en un atac terrorista a l'Índia la setmana passada. A qui li importa? N'ha sentit a parlar? Vint-i-tres espanyols han mort a les carreteres l'últim cap de setmana.

-Estem intentant que això no passi, però...

-Quan t'entra un violent a casa i t'ataca i després...

-Estem parlant d'un Estat que se suposa que és democràtic, no parlem d'un violent ni d'un assassí.

-És democràtic i té el deure de protegir-se. Als atemptats d'Atocha hi va haver 192 morts.

-Va ser obra d'Al-Qaida, un grup terrorista.

-Estem parlant de gent a bord del vaixell vinculada a Al-Qaida.

-Vostè creu que l'escriptor Henning Mankell o els diputats...

-¡Aquest és el truc! És el truc propagandístic. Hi ha Mankell, dos diputats alemanys, tres activistes espanyols... Però també 50 persones que han sortit de Turquia amb reconeguts vincles amb Hamàs, amb Al-Qaida. Aquesta gent està gravada en vídeo cridant un lema [en àrab] que significa «Jueus, ja veureu que els exèrcits de Mahoma tornaran per massacrar-vos». És un crit tradicional en el gihadisme. I és el crit que han utilitzat aquests pacifistes a bord del vaixell. N'hi ha un que ha deixat un vídeo en mans de la seva família reconeixent el seu desig de convertir-se en un shahid (màrtir) tal com fan els terroristes suïcides. ¿Aquests són pacifistes? Tots aquests s'amaguen darrere alguns bonistes europeus. Feu el favor i mireu la realitat.

Font: ELPERIODICO