Arxiu del blog

dilluns, 16 de juny del 2008

Cultura denuncia la destrucció de patrimoni a l'església de Sant Pere de Torredembarra

El frontó original de la porta lateral de l'església de Sant Pere, a Torredembarra, ha passat 'a millor vida'

Autèntica "Porta Falsa" de l'Església de Torredembarra

L'església de Sant Pere s'havia de reinaugurar coincidint amb la festivitat del sant, el diumenge 29. Tanmateix, la pèrdua del frontó, possiblement de 1705 igual com l'església, va motivar que la Generalitat demanés a l'Ajuntament que es paralitzessin les obres i s'estudiés tant el dany patrimonial com les solucions ha adoptar a partir d'ara.

L'arquitecte del Departament, Jaume Costa, no té dubtes que «han destruït patrimoni i no tenien permís per a això». El temple és un bé cultural d'interès local. Ahir al matí va trucar l'Ajuntament perquè iniciés la paralització de la restauració. «Són peces que no tenen recanvi i s'han perdut sense més ni més», va afegir. El regidor d'Urbanisme, Ramón Ripoll, va firmar el decret a les 14 hores.

La restauració del temple tenia permís de la Generalitat, encara que en cap moment no figurava l'eliminació del frontó. Antoni Roig, propietari de Construccions Roig, es defensava de les acusacions i deia que «l'aparellador va veure el problema de fragilitat de les pedres i que poguessin desprendre's fent mal a algú. Hem intentat treure-les, però es trencaven», explicava. Avui, l'empresa presenta a la Generalitat un projecte per col·locar un altre frontó que no distorsioni amb la façana de Sant Pere, però al seu torn que garanteixi la seguretat dels vianants.

«Encara que es canviï per un altre de més bonic, el valor patrimonial és a la pedra original, no en la que es vol col·locar al seu lloc. Per això, ho hem denunciat i demanarem explicacions a la parròquia i a l'empresa de les obres», va afegir Costa.

El rector de l'església de Sant Pere, Joan Cañas, no entenia l'actitud de la Generalitat. «S'havia decidit canviar el frontó per seguretat. Potser la falta de comunicació amb Patrimoni sigui el nostre pecat», va dir. El regidor va apuntar que «prefereixo paralitzar les obres i analitzar la situació abans de cometre un error. Si ens equivoquem, demanaré perdó».

Font: DIARI DE TARRAGONA - JORDI CABRÉ - TORREDEMBARRA - 11/06/2008

1 comentari:

Anònim ha dit...

No només la porta, a l'orgue s'han fet importants destrosses - pregunteu-ho al president de la Junta de l'0rgue-, la pintura de l'església és per pixar-s'hi... I ningú dels agents socials del poble ha aixecat la veu. "Aquí mano jo", diu el rector.