Arxiu del blog

dilluns, 21 de gener del 2008

POSEM EN MARXA EL DECREIXEMENT!


Posem en Marxa el decreixement perquè és Temps de Re-voltes, perquè és necessari construir una altra manera de viure, i perquè per fer-ho, cal conèixer com vivim i cap a on porta el model de vida que ens estan venent. És hora de començar una Marxa respectuosa amb la natura, que recorri, visiti, intercanvii i creii amb totes aquelles organitzacions locals de cada territori. És hora d'alliberar-nos del poder del sistema dominant, d'organitzar la insubmissió, de reagrupar-nos, de prioritzar les alternatives, i d'interconnectar-les unes amb les altres. És hora de deixar de treballar per l'economia de creixement i dedicar-nos a practicar el decreixement.
El proper 10 de febrer comencem una Marxa amb bicicleta pel territori. Durant més de dos mesos ens aturarem a una trentena de comarques i poblacions per compartir debats sobre decreixement i altres maneres de viure i d’organitzar-nos.
Aportarem reflexions entorn el context actual de crisi energètica i com el sistema financer condiciona la nostra existència.
Enfront aquest context, creiem que és necessari un nou sistema econòmic realment sostenible. Desmonetitzar aspectes de l’economia i alhora, impulsar la construcció d’un altre funcionament monetari.
La Marxa és necessària perquè el canvi de model de vida va més enllà d’una convicció, és una necessitat. Per aquesta raó, volem fer-la participativa, obrir-la a totes aquelles persones i col·lectius que s’hi vulguin sumar, que vulguin acompanyar-nos en aquest recorregut per a la construcció d’una altra manera de viure.
Vivim immersos en un model de vida impossible de mantenir, indesitjable i injust. El sistema actual, basat en el creixement exponencial i infinit que no té en compte la lògica empírica de la finitud de recursos del planeta, ens està portant i ens portarà a viure en un món inhabitable.
En gran part, el nostre model de vida es basa en l'explotació dels recursos energètics fòssils i finits com el petroli, el gas i el carbó que cada vegada més, estan i estaran en declivi. Tard o d'hora doncs, haurem d'aprendre a viure en un món de baixa energia perquè ni tota la tecnologia del món, ni totes les renovables juntes podran aconseguir que seguim vivint com si tinguéssim tres planetes. Perquè cap invenció podrà negar-se a veure que de planeta només en tenim un, maltractat, espoliat, contaminat i assaltat en tota la seva fragilitat.
El canvi climàtic és una conseqüència del nostre model de vida, un avís que ens indica que estem vivint per sobre de les nostres possibilitats en un sistema de creixement de la producció i del consum tan gran que no és gratuït, que té implicacions, una d'elles l'augment constant de les emissions. No podem aturar el canvi climàtic sense decréixer...
http://www.tempsdere-voltes.cat/node/13
A Sostenible, escriviu DECREIXEMENT en el cercador, i obtindreu quatre entrades relacionades:
http://www.sostenible.es/pubportada/inici.asp

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo també crec que molta de la gent que participa en moviments de NO a alguna cosa, per exemple la MAT, actua realment de bona fe. Tenen la intuïció de que el sistema no acaba de funcionar i que cal fer alguna cosa. Però ho fan a cegues, sense una base argumental ben muntada, la qual cosa fa que, moltes vegades, apuntin en la direcció probablement equivocada. I segons la meva opinió, això és el resultat del missatge eco-naïf d'una gran part de les esquerres del nostre país. L'ecologisme de saló que llueixen alguns dels seus membres ha impedit que hi hagués un debat seriós sobre els problemes mediambientals a casa nostra. Aquest papanatisme falsament progressista, investit amb la pretesa superioritat moral que llueixen sovint les esquerres, el trobareu en altres aspectes cabdals per al nostre futur: la immigració o l'educació, sense anar més lluny.

rafael ha dit...

Anoche en el canal 33, dieron un programa muy bueno sobre este tema; Te da miedo pensar en el futuro, que les dejaremos a nuestros hijos y nietos. besitos