Arxiu del blog

dissabte, 27 de novembre del 2010

Hortènsia Grau (ICV), parlant de la crisi: 'Per solucionar un problema no pots aplicar les mateixes receptes que l'han creat'

La cap de llista de la formació ecosocialista ha contestat als lectors del xat del Diari. La candidata d'ICV-EUiA aposta per les energies renovables i diu que no es pot parlar de cemetiri nuclear sense un pla de tancament de les centrals nuclears.


Quines són les seves propostes contra la violència de gènere i sobre polítiques de seguretat de cara al nou govern?(Lluïsa Bernat, de Reus)

La violència de gènere ha estat una de les prioritats de les polítiques de seguretat impulsades des d'Interior, així hem dotat de Grups d'Atenció a la Victima a totes les comisaries, hem fet el programa "Dona tens dret a viure sense violència", els protocols contra agressions sexuals, matrimonis forçats, ablació de clitoris i dins del programa que fem amb les escoles i instituts el còmic què ha rebut un premi de l'Associació Catalana de Periodistes. S'ha de seguir treballant amb la prevenció, amb el proghrama interdepartamental, la coordinació de tots els agents implicats, salut, benestar social, seguretat, justícia i respecte a certes actituds individuals com les declaracions de l'alcalde del PP de Valladolid, tolerància zero.

Amb les victimes, tant dones com els seus fills i filles tractament, facilitats laborals, acollida tal i com recull la Llei d'erradicació de la violència masclista.

També calen intervencions en la justícia per tal que sigui més àgil, amb complir ordres allumnyaments, impagament pensions alimentàries i judicis.

Respecte a la seguretat en general seguir les polítiques desenvolupades durant aquest 4 anys: enfortir la mediació en la resolució de conflictes i la policia de proximitat, continuar el programa de reducció de victimes de trànsit i seguretat/educació vial; enfortir el sistema integral de protecció civil 112, coordinació emergències, continuar enfortint el sistema d'extinció d'incendis, desenvolupar la Llei del sistema policial de Catalunya que permetra mancomunar serveis de seguretat entre petits municipis, dotar la figura de l'auxiliar i desenvolupar la carrera professional.

- Quines són les principals mesures que proposen per sortir de la crisi actual? (Josep Gómez, de Tarragona)

Nosaltres pensem que no podem sortir de la crisis amb el mateix model econòmic, financer i del mercat que l'ha provocat, es el que deia l'Einstein "Per solucionar un problema no pots aplicar les mateixes receptes que l'han creat", per tant nosaltres apostem per la creació d'ocupació des de l'impuls públic ( New Green Deal) i amb col·laboració amb l'emprenedoria i les PIMEs, en dos grans sectors:

PRIMER el reforçament dels serveis de l'estat del benestar: educació, cura dels infants de 0-3 anys, sector sanitari i sociosanitari, cura de la gent gran, desenvolupar la llei de la dependència, perquè tot i l'avenç encara estem lluny de la protecció social de l'europa dels 15.

SEGON: posar la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic en el centre de la nova economia com una oportunitat per a generar nous llocs de treball en sector com les energies renovables: eòlica, fotovoltaica, solar, geotèrmica, biomassa, aquesta lligada al primer sector a l'aprofitament de boscos i de la resta vegetal, posar en valor la pagessia amb preus justos i lligat a la industria agroalimentàri; las rehabilitació d'edificis amb criteris d'estalvi i eficiència energètica creant un parc d'habitatge de lloguer i dotacional, l'electrificació del transport tant a partir del ferrocarril com dels vehicles elèctrics, fer de la mobilitat sostenible una font i poder desenvolupar el cluster ferroviari.

Per últim una política fiscal progressiva, que gravi les grans fortunes i l'especulació financera i no les rendes del treball com ara, una política de persecució del frau fiscal i l'economia submergida, taxes ambientals per a les grans empreses amb la màxima de "Qui contamina paga" i també la creació d'una banca pública ètica que pugui fer arribar crèdit als autònoms, emprenedors i PIMEs, tot això molt resumit si t'interesssa més a la web hi ha el programa.

Quines polítiques pensen portar a terme per a afavorir l'accés a la banda ampla d'internet als pobles d'àmbit rural de Catalunya? Actualment no tenim manera de connectar-nos a velocitats de connexió elevades com la resta de conciutadans que viuen a ciutat, perque lògicament no som comercialment atractius per a les grans operadores.(Jose Padilla Ventura, La Riera de Gaià)

Comunicacions electròniques neutrals, desplegant les infrastructures de telecomunicacions des del sector públic impulsant nous models de desplegament de xarxes de fibra òptica que permetin que arribi a tot arreu i grarenteixen la igualtat d'oportunitata i l'equilibri territorial.

Ens interessa també accelerar el desplegament de la Xarxa Oberta de Catalunya, continuant amb els ajuntaments el projecte Localred.

Com concreta la aposta per energies netes i renovables? (Quim Laborda, de Tarragona)

En primer lloc oposició a la instal.lació del cementiri nuclear a Ascó i Catalunya a més no es pot parlar de cemetiri sense un pla de tancament de les centrals nuclears, per poder saber fins quan estaran generant residus.

Calendari de tancament de les nuclears amb un pla pont que vagi susbtituïnt la producció energètica, avui ja es produeix més amb altres fonts que amb la nuclear, a més pactar amb empreses propietaris allargar 5 anys a canvi de que els diners s'inverteixin amb seguretat i desmantellament i inversió en el territori per dinamitzar i crear ocupació després del tancament.

Seguir el pla energètic de Catalunya per al 2020; 30% estalvi, 30 % eficiència i 25 % renovables.

Només un exemple quan s'acabi d'instal·lar tota l'eòlica programada, produirà el mateix que 3 nuclears 0 7 tèrmiques de cicle combinat ( no ho dic jo, ho diu Ramon Folch article "El Periódico").

Voldria saber la seva posicio, tant personal com de partit sobre l’assumpte dels fets que están succeïn als territoris ocupats del Sahara Occidental, a on s’estan vulneran el drets humans. (Joan Carles Filella Riba)

El govern español s'ha d'implicar, ha de comdemnar els fets a més com ex pais administrador i potènica colonial té aquesta i altres responsabilitats.

S'ha d'implicar en els organismes internacionals i a Europa en el compliment de les Resolucions de l'ONU, sobre el referèndum i el dret a l'autodeterminació del poble saharaui.

Es una vergonya què un govern què es diu socialista i què entre les seves bases hi ha tantes persones implicades en la causa saharaui mantingui aquesta actitud lligada a interessos econòmics i geopolítics i no de solidaritat i justícia internacional.

- Per què no han aconseguit fer desaparèixer els barracots dels col·legis des de que están al tripartit? (Montse Rebull, Torredembarra)

En els darrers 7 anys han arribat a Catalunya més de 700.000 persones de totes parts dels món això vol dir que s’ha hagut de fer front a l’escolarització de molts nens i nenes i que hem passat d’una época a començament del 2000 que es tancaven escolaes, i tot i així hi havia barracons a l’epoca en que els 7 anys de govern d’entesa hem fet 2 escoles per semana, els temps d’estar els alumnes en barracons ha passat de 5 anys en l’època de CiU a menys de 2 anys, Tot i així a vedades es donen retrdas en la construcción o bé pels problemes dels ajuntaments en facilitar solars que reuneixin les condicions o per temes pressupostaris.

De totes formes Montse pots mirar a tots els pobles de la teva zona i veuras els coles, Instituts i sobretot Llars d’Infants públiques que ha fet aquest govern.

- Vostè que ha estat responsable dels Mossos al Camp de Tarragona, què hem de fer per tenir més seguretat a casa nostra? (Enric Conreras)

- Enric, crec que aquest tema ja l’he contestat una mica amb la primera pregunta, de totes formes la seguretat és també una percepció molt subjectiva i és també important tenir en compte les mesures d’autoprotecció a més de les purament policials, tot i amb això el desplegament dels Mossos ha millorat la seguretat i seguirem ampliant les dotacions fins arribar als 18.000 agents i col·laborant amb les policies locals.

- ¿¿Porqué tienen tan buen mensaje pero no logran más votos en el Parlament y en Madrid?, ¿qué les falla? (Aurelio Romaguera, de Tarragona)

- Aurelio, esta es la pregunta del millón. Si tienes tú la respuesta, ven que te fichamos ¡!! Jo crec que com què és un missatge tan diferent i encara minoritari i no tenim massa altaveus mediàtics on poder emetre opinió costa de fer arribar, tot i que cada vegada sóm més. La izquierda verde en Europa esta creciendo y hoy ya en algunos países ha superado a la socialdemocracia. Esperemos que en España suceda algo similar, pero seguro que más tarde, sempre anem una miqueta endarrerits.

- Hem de facilitar que vinguin més ‘sense papers’? (Marcos García, de Tarragona).

Marcos, crec què aquesta no és la qüestió, justament el partit què avui és més beligerant i xenòfob contra la immigració és elque va facilitar quan governava l’arribada més masiva de treballadors /es de fora.

Ara, com saps, ja no arriben perquè hi ha crisi i del què es tracta és de mantenir els drets i deures dels que están aquí treballant i vivint, exactament igual que la resta de ciutadans han de cumplir les lleis i gaudir de les llibertats com la resta de ciutadans.

Cal seguir els plans d’acolliment municipals recollits al Pacte per la Immigració i dotar els ajuntaments dels recursos necessaries per a fer-hi front. I també fer del català la llengua que ens uneix, com ha estat sempre, perquè Catalunya sempre ha estat terra d’acollida i com deia en Pujol “ Es català tot el qui viu i treballa a Catalunya”. Jo crec que amb aquesta máxima podem desterrar les llavors del conflicto, l’odi què només pot servir per generar més conflicte i malestar social.

Font: Diari de Tarragona