Arxiu del blog

dissabte, 17 de març del 2007

Otegi insta PNB i PSE a reprendre el procés de pau a partir de la seva proposta d'autonomia conjunta per al País Basc i Navarra




Batasuna ha assegurat que s'està perdent un temps molt valuós i ha instat el PNB i els socialistes bascos a ser valents i afrontar el debat sobre la seva proposta d'una autonomia conjunta per al País Basc i Navarra dins l'Estat espanyol. La formació abertzale també ha retret al govern espanyol la bel·ligerància que, al seu parer, està tenint contra ells el ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo.

El líder de Batasuna, Arnaldo Otegi, acompanyat per representants de l'anomenada comissió negociadora, s'ha mostrat convençut que la seva proposta d'una autonomia formada pel País Basc i Navarra és "escrupolosament democràtica" i marca "un full de ruta" que pot permetre reprendre el procés de pau. Per això creu que "s'està perdent un temps preciós" i critica el PNB i el PSE per les respostes, al seu parer "irresponsables", que hi han donat. "Què és el que s'està esperant quan és possible iniciar un procés democràtic que condueixi a la solució definitiva del conflicte?", ha preguntat en repetides ocasions.

Tot i les crítiques a la resta de formacions, el dirigent de l'esquerra abertzale ha admès que després de l'atemptat d'ETA de Barajas, en què van morir dues persones, "hi ha una situació difícil per a tots". Al seu parer, però, totes les parts tenen una "llista de greuges", sobretot ells, ha dit, però ara és moment de buscar una solució democràtica.

D'altra banda, Otegi també ha criticat les declaracions en comissió del ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, assegurant que extremarà la vigilància per evitar que Batasuna o qualsevol candidatura que hi estigui vinculada es presenti a les pròximes eleccions mentre no sigui legal. Segons el líder de la formació abertzale, aquesta "bel·ligerància" "acredita" les intencions del govern de José Luis Rodríguez Zapatero sobre "la pau i la democràcia". Otegi s'ha preguntat "quin procés plantegen els que creuen que s'ha de deixar fora de les institucions l'esquerra abertzale".