Arxiu del blog

dijous, 15 de març del 2007

COMPROMIS QUE POT RETARDAR MUNTANYANS II. Al Punt d'avui:

> El pla parcial Muntanyans II, pendent d'un estudi del Ministeri de Medi Ambient

El nou compromís de la direcció general de Costes podria retardar l'inici de les obres de la urbanització a Torredembarra

El moviment social en contra de la urbanització de Muntanyans II està davant de gairebé l'última oportunitat per aturar el polèmic pla parcial. El director general de Costes, José Fernández, es va comprometre ahir, en una reunió a Madrid amb el regidor de Medi Ambient de Torredembarra, Lluís Suñé, i el diputat d'ICV al Congrés dels Diputats, Joan Herrera, a elaborar des del Ministeri de Medi Ambient un estudi de l'impacte ambiental que la urbanització provocaria sobre l'espai d'interès natural (EIN) Muntanyans. Segons Suñé, aquest pas podria suposar que l'inici de les obres de construcció dels 550 habitatges del pla s'endarrereixi fins que es presentin els resultats d'aquest nou estudi, el primer que es farà oficialment sobre Muntanyans.

Durant la setmana que ve, la direcció general de Costes del Ministeri de Medi Ambient es posarà en contacte amb l'Ajuntament de Torredembarra i els departaments de Política Territorial i de Medi Ambient de la Generalitat per tal de comunicar-los la seva intenció d'elaborar un estudi d'impacte ambiental. Segons va explicar ahir el regidor de Medi Ambient torrenc, el representant del ministeri s'ha compromès que el tràmit es farà «d'urgència» a causa de la situació en què es troba el projecte, ja que la promotora ja ha començat els treballs previs.

UNA SOLUCIÓ SENSE DEFINIR
Fins ara, l'impacte ambiental de Muntanyans II sobre l'EIN no havia estat avaluat per cap organisme oficial. Els moviments contraris al projecte, però, sovint s'han remès a una avaluació elaborada per l'Institut de l'Aigua de la Universitat de Barcelona, en què es detecten efectes negatius sobre l'espai protegit i es determina que els terrenys del pla parcial són inundables. «El sentit comú ens diu que els resultats de l'estudi del ministeri seran els mateixos», va afirmar el regidor.

Segons Suñé, l'estudi que ara farà el ministeri servirà per «forçar que l'Ajuntament i la Generalitat tinguin clar que l'espai s'ha de preservar». Si els resultats de l'avaluació detectessin efectes negatius, el ministeri també iniciaria negociacions amb les dues administracions per tal de trobar una solució consensuada per evitar la urbanització.

Durant la reunió d'ahir a Madrid, però, tot i que segons Suñé es van posar sobre la taula diverses opcions, no es va apostar per cap de concreta per al conflicte. «Totes les opcions són possibles si hi ha voluntat política», va afirmar el regidor torrenc.

> L'alcalde, al marge de la reunió

L'alcalde de Torredembarra, Manuel Jiménez (PSC), va refusar ahir fer cap tipus de declaració sobre els resultats de la reunió a Madrid. Jiménez va dir que s'havia assabentat de la trobada entre el regidor de Medi Ambient i el director general de Costes el dia anterior a través de la premsa, i que desconeixia els resultats de la trobada. Per la seva banda, el regidor, representant de l'Alternativa Baix Gaià (sòcia de govern del PSC, juntament amb ERC i els independents GIT), va dir que havia assistit a la reunió en representació del consistori, emparant-se en la moció aprovada per l'Ajuntament el desembre del 2005 (amb el vot en contra del PSC i GIT) en què es donava suport al fet que el ministeri comprés els terrenys de Muntanyans II.

D'altra banda, la Plataforma Salvem els Muntanyans, tot i fer una crida a la cautela, va valorar ahir positivament la notícia. «L'informe de la Universitat de Barcelona deixava clar que la urbanització és inviable», va afirmar el portaveu de la plataforma, Jordi Vázquez.

> Moció de la Plataforma

El ple ordinari del mes d'abril a Torredembarra haurà de debatre la moció presentada per la Plataforma Salvem els Muntanyans en què es demana el suport del consistori a la petició d'ampliació de l'EIN Muntanyans amb els terrenys afectats pel pla parcial. Aquesta sol·licitud es va presentar fa poc a la Generalitat. Així, per segona vegada la plataforma introduirà un tema a l'ordre del dia del ple, després de la moció aprovada el 2005.

Ara, els contraris a Muntanyans II compten ja amb el suport de CiU, ERC i l'ABG, que també van donar suport a la presentació de la sol·licitud davant del Departament de Medi Ambient de la Generalitat. La Plataforma Salvem els Muntanyans va fer una crida al consens en benefici d'aconseguir la preservació de l'espai sense que això provoqui cap perjudici econòmic per al consistori torrenc, de qui reclamen una implicació directa.

10.06.2004 - El ple de Torredembarra aprova provisionalment el pla parcial Muntanyans II

1.12.2004 - La Generalitat en suspèn l'aprovació definitiva

02.03.2005 - Es crea la Plataforma Salvem els Muntanyans, que el dia 27 de març fa la seva primera manifestació

22.03.2006 - Política Territorial resol reduir l'espai edificable

08.06.2006 - Aprovació definitiva de Muntanyans II

26.07.2006 - La ministra de Medi Ambient descarta la compra de terrenys del pla

10.09.2006 - Prop de 500 persones es manifesten contra el projecte

Gener de 2007 - Comencen les obres del pas subterrani de la Marítima, inclòs en el pla parcial

11.03.2007 - Ocupació simbòlica de Muntanyans II