Arxiu del blog

divendres, 26 de febrer del 2010

Un estudi de la UOC mostra l'acceptació dels espanyols a un suposat referèndum a Catalunya


Un 52% acceptaria que es votés la independència i un 60% creu que hauria de prevaler la decisió democràtica per sobre de les lleis vigents

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha presentat a Madrid l'estudi 'Diagnòstic de percepcions Catalunya-Espanya'. Tal com va avançar VilaWeb, l'estudi mostra, entre més dades, que si Catalunya votés a favor de la independència en un referèndum, un 52% dels espanyols respectaria la voluntat del poble català. També indica que en cas que una decisió democràtica entrés en conflicte amb les lleis vigents, la majoria dels entrevistats (60%) opina que haurien de prevaler els 'principis democràtics', a diferència de les que consideren que ho haurien de fer les 'lleis vigents' (22,3%).

La majoria dels sondejats es pronuncia a favor d'obrir una negociació política entre els governs de Catalunya i d'Espanya per a evitar la separació (72%) i d'acceptar la voluntat del poble català (52%), molt per davant d'opcions restrictives o punitives. Així, la majoria s'oposa a anul·lar l'autonomia de Catalunya (69%), a imposar sancions econòmiques (69%) i a utilitzar la força per a impedir-ho (89%).

Ara, segons l'estudi, si els espanyols opten majoritàriament per l'autodeterminació dels pobles (vuit de cada deu creuen en la capacitat lliure i democràtica de decidir), s'hi oposen majoritàriament, un 53,6%, si se'ls pregunta concretament pel cas català.

Aquesta investigació ha preguntat en dos àmbits, Catalunya i l'estat espanyol (tret del Principat), amb més de 4.600 entrevistes telefòniques a una població d'entre 215 i 74 anys. L'objectiu és plantejar el debat sobre l'encaix de Catalunya dins el marc actual de l'estat de les autonomies espanyol.