Arxiu del blog

dissabte, 20 de febrer del 2010

Romeva admet que l'aposta federal d'ICV no va enlloc


Raül Romeva, eurodiputat per ALE-ICV, ha admès que l'aposta federal que ha defensat i defensa el seu partit per a l'Estat espanyol no va enlloc. Ho va dir aquest divendres, en el marc de la taula rodona "L'ampliació interna: perspectiva o il·lusió?", celebrada a l'Aula Europa de Barcelona, en companyia dels també eurodiputats Oriol Junqueras (ALE-ERC), Ramon Tremosa (ALDE-CiU) i Izaskun Bilbao (ALDE-PNB). Allà Romeva va assegurar que la seva experiència personal al Parlament Europeu l'ha fet reflexionar sobre el que ell ha estat defensant fins ara, que és l'encaix del poble català dins un Estat espanyol federal. Tot i que matisant-ho molt, finalment va admetre que aquesta via és un carreró sense sortida, perquè quan finalment després de moltes negociacions i problemes, s'aconsegueix algun traspàs competencial a la Generalitat, posteriorment els mateixos partits polítics espanyols acaben aprovant alguna directiva a l'Eurocambra que a la pràctica acaba deixant el traspàs sense efecte. Romeva confirmava el que havia escrit al seu blog el dia anterior, en un apunt que duu per títol "Una Catalunya sobirana i europea? és legítim, és necessari, és progressista".

"D'entrada una confessió, que ja no és nova, em temo: sóc dels qui durant molt de temps he defensat una visió federalista de l'Estat, dels qui considerava que allò que calia era convèncer els nostres amics i amigues de la resta de l'Estat per fer institucionalment visible la realitat plural, plurinacional i plurilingüística de l'Estat espanyol. Tanmateix, constato que a la resta de l'Estat ningú no creu en la necessitat d'avançar cap a una fórmula federal. Quin sentit té, per tant, seguir apostant per una opció que ningú més creu possible ni necessària?"

Per Romeva a l'Estat espanyol no hi ha una voluntat clara de projecte federal a cap dels partits considerats espanyols (PSOE, PP...), i afirma que el fet mateix de l'oficialitat de la llengua catalana al Parlament Europeu ("un tema absurdament trivial i fàcil de resoldre") n'és un clar exemple, bo i recordant que al Parlament espanyol tampoc no hi és oficial.

Per això assegura que el seu federalisme és ara "en clau europea, i no estatal", i que l'ens a federar "en aquest cas Catalunya, i de manera més àmplia, els Països Catalans o Euroregió" ho ha de fer "mirant cap a Europa" sense necessitat de passar "per intermediaris a escala estatal que, ni són necessaris, ni creuen en aquesta concepció plural de l'Estat".

Precisament aquest cap de setmana Romeva participa a les "Jornades sobre el Fet Nacional" que organitza Iniciativa a Barcelona, organitzada pels sectors més sobiranistes del partit. Unes jornades que d'altra banda no estan massa ben vistes per la direcció d'Iniciativa.

Font: racócatalà