Aquest modest espai autoeditat es va iniciar el 2006, i és el blog degà de la Blogósfera torrenca. Adreça electrònica: francescmercade@josoc.cat
Arxiu del blog
-
►
2012
(8)
- ► de novembre (1)
-
►
2011
(58)
- ► de desembre (3)
- ► de novembre (9)
- ► de setembre (2)
-
►
2010
(135)
- ► de desembre (5)
- ► de novembre (15)
- ► de setembre (11)
-
►
2009
(85)
- ► de desembre (16)
- ► de novembre (6)
- ► de setembre (10)
-
▼
2008
(261)
- ► de desembre (3)
- ► de novembre (11)
- ► de setembre (21)
-
▼
d’agost
(11)
- El dret a l'autodeterminació, és un principi fonam...
- Ahir vam sopar en favor de Salvem els Muntanyans
- Pensar és decidir, i decidir és governar.
- ICV fa avançar amb un sol diputat el tema del fina...
- Donant un cop de mà a Prada, vacances?
- Torredembarra dóna Urbanisme a l'assessora d'una i...
- L'alcalde convergent de Torredembarra delega les c...
- És la fí dels fantasmes a Torredembarra?
- trànsfuga
- ERC i ABG de Torredembarra lamenten que el nou gov...
- Dimiteix l'alcalde de Torredembarra
-
►
2007
(300)
- ► de desembre (25)
- ► de novembre (31)
- ► de setembre (23)
-
►
2006
(21)
- ► de desembre (2)
- ► de novembre (1)
- ► de setembre (2)
dissabte, 30 d’agost del 2008
El dret a l'autodeterminació, és un principi fonamental dels drets humans
Si hi ha una figura del denominat univers sobiranista, aquesta és el vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) Alfons López Tena. El jurista va omplir aquest agost fins a la bandera un dels recintes de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) i va entusiasmar a una audiència que sembla orfe de figures que puguin menar el Principat de Catalunya cap a la independència. Per López Tena, president del Cercle d'Estudis Sobiranistes (CES), la reforma de l'Estatut ha estat una 'jugada perfecte' per convertir Catalunya en 'una autonomia més' a partir de forçar un acord amb una de les forces nacionalistes per mutilar-lo posteriorment al Tribunal Constitucional.
Alfons López Tena va considerar que el president espanyol va dir la veritat quan va afirmar que el resultat de la reforma estatutària serà 'per a tota la vida'. Aquest model 'definitiu' ha estat segons el jurista fruit d'una 'jugada perfecte' per part de l'Estat que primer va buscar l'acord d'una de les dues forces nacionalistes per tal de guanyar el referèndum i posteriorment mutilar-lo al Tribunal Constitucional. En aquest sentit assenyala que la sentència que es farà pública a la tardor o a l'hivern afirmarà que l'Estatut no és inconstitucional 'ja que no obliga sinó que queda subordinat a les lleis i reglaments que aprovi l'Estat'.
D'aquesta manera s'aconseguirà, segons López Tena, que 'Catalunya esdevingui una autonomia més', fet que demostrarà que no es poden tenir elements propis d'estat sense ser-ho. Amb aquest context la divisió política a Catalunya passarà a ser entre unionistes i independentistes, fet que suposarà el 'trencament amb la cultura del peix al cove, que ha caracteritzat la cultura política catalana dels segles XIX i XX'.
Tot això ens hauria de fer reflexionar si cal treballar per decidir de declarar el dret a l'autodeterminació de la nostra nació a tots els nostres ajuntaments per marcar el territori, i tot seguit una forma natural de proclamar la independència seria després d'unes eleccions municipals. Tal i com ja es va fer el 1931 en proclamar la República Catalana.
El dret a l'autodeterminació, és un principi fonamental dels drets humans, és tracta del dret individual i col·lectiu a "decidir lliurement... la condició política i a perseguir lliurement... el desenvolupament econòmic, social i cultural." El principi d'autodeterminació es considera generalment relacionat al procés de descolonització que es va donar després de la promulgació de la Carta de les Nacions Unides, l'any 1945. La obligació de respectar el principi d'autodeterminació és una característica destacada de la Carta, que apareix tant al seu preàmbul com a l'article 1.
El dret a l'autodeterminació és una norma de ius cogens. Les normes de ius cogens constitueixen el nivell més alt de les lleis internacionals i han de ser obeïdes sempre.
Ius cogens és una locució llatina que fa referència a normes de dret imperatiu, en contraposició a les de dret dispositiu. D'acord amb la Convenció de Viena sobre el Dret dels Tractats, són aquelles normes acceptades i reconegudes per la comunitat internacional d'Estats en el seu conjunt com a norma que no admet acord en contrari.
Una norma d'ius cogens es caracteritza per ser d'obligat compliment i no admetre acord en contrari dels Estats. Això la diferencia del costum internacional, que tradicionalment ha requerit del consentiment dels Estats i permet la seva alteració mitjançant tractats. D'altra banda, les normes de dret imperatiu obliguen enfront de tots els Estats: això és, generen obligacions erga omnes. Erga omnes és una altra locució llatina, que significa "respecte de tots" o "enfront de tots", utilitzada en dret per a referir-se a l'aplicabilitat d'una norma.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
5 comentaris:
Discrepo de la"Quiniela" del sr.Lopez de Tena, unionistes- independentistes......
Els FEDERALISTES, tambe defensem el dret a l'AUTODETERMINAÇIO.
Joan, el federalistes sou unionistes. Defenseu la impossible unió amb Espanya. Pensa que l'estrangulació econòmica que practica la nació castellana en nom d'Espanya sobre Catalunya, té un objectiu clar: atacar-vos a vosaltres. Per descomptat que atacant Catalunya ens volen fer mal a nosaltres el catalans independentistes, però com que nomès representem el trenta per cent de la població, qui rep amb força l'atac real sou vosaltres. Pensa que aquí tenim escoles amb quatre alumnes per ordinador i a Extremadura tenen quatre ordinadors per alumne.
Passeu-vos al nostre bàndol si no voleu formar part aviat dels espais subdesenvolupats d'Europa.
Siscu,
no oblidis que les rebaixes d'en Zapatero les va pactar en Mas , és a dir un català.
I per posar el dit a la llaga, IcV en va donar ple suport a aquestes rebaixes. En el meu entendre la única fora política que va estar a l'alçada va ser ERC.
I Som on som per la pròpia desunió dels catalans, que si mires una mica la història dels partits catalans és un mal endèmic que tenim des de fa molt de temps.
Salut,
Efectivament, Carles, molt de temps. Des de la mort del rei Martí l'Humà.
Francesc: Aclaridora i molt didactica l'explicació dels mots llatins en relació al dret d'autodeterminació, peró ja saps que han pensat i en pensen d'aixó els politics espanyols, molt abans i molt després que s'aproves aquest dret.
En tot cas el primer que hem de decidir que volem ser i fer som els catalans, entenent que catalá es tot aquell que viu a Catalunya i ho vol ser. La meva opinió ès que el contexte politic en que está insertat actualment l'Estat Espanyol és el millor que s'ha donat en els darres 300 anys per que a Catalunya es pugui fer una consulta en aquest sentit, tenin en compta els entrebancs de l'estat espanyol . Sols falta que mitjançant les urnes els ciutadans de Catalunya expresint de forma inequívoca aquest desig.
Publica un comentari a l'entrada