Arxiu del blog

dimarts, 2 d’agost del 2011

L'aigua del pantà del Catllar comença a baixar cap al tram final del Gaià

Repsol ha començat a alliberar aigua de l’embassament del Catllar al riu Gaià.

D’aquesta manera ha complert el conveni subscrit tot just fa un any amb l’Agència Catalana de l’Aigua per retornar el cabal natural al tram final del riu.

Tot just fa uns dies, l’empresa petrolera havia comunicat que fins a la tardor no es donarien les condicions per començar a desembassar el pantà, perquè ara hi havia poca aigua. Finalment, però, s’ha considerat que el cabal, tot i ser escàs, era suficient per tal de començar a alliberar aigua.

Així doncs, aquest dilluns al matí Repsol ha obert les vàlvules del pantà. De moment, s’estan alliberant 15 litres per segon. És una quantitat petita que no es podrà incrementar mentre no pugi la cota d’aigua del pantà. Si la cota baixa s’hauran de tancar de nou les aixetes.

El cap de relacions externes, Josep Bertran, explica que fins que no arribin les pluges de la tardor no es normalitzarà la situació.

Els efectes del desembassament encara tardaran en notar-se al Gaià. Abans que l’aigua aflori a la superfície s’han d’omplir els aqüífers naturals que hi ha al subsòl.

El retorn del cabal natural al tram final del riu ha estat llargament reivindicat pels grups ecologistes. I és que des de 1975 no hi baixa aigua. Aquesta es reté al pantà del Catllar que subministra les instal•lacions de Repsol al polígon nord.

Font: Tarragona Ràdio