Arxiu del blog

dijous, 26 de maig del 2011

El desastrós Combat de Torredembarra del 1713

El 16 de juliol de 1713, al matí, el General Nebot arriba a El Catllar amb el tot de les seves tropes; poc després, dóna ordres d'avançar sobre Altafulla a un destacament de 200 homes dels de peu seguits per 100 de cavalleria. Un cop ocupada la població d'El Catllar, el destacament és informat que un contingent de tropes borbòniques format per 700 cavalls i 380 granders ha sortit de Tarragona a les ordres de Diego González.

Informat de l'avenç de les tropes borbòniques, el General Nebot amb el tot de les seves tropes passa a Altafulla i després sitúa favorablement les seves tropes dalt d'un turó en un camp d'oliveres. El destacament borbònic ocupa Torredembarra, lloc favorable a la defensa, raó per la qual el General Nebot resol no passar a l'atac per tal de no exposar les seves tropes.

En veure que no es passarà a l'atac, els Capitans de Voluntaris aragonesos Nassarre i Espiagua s'adrecen al General Nebot i l'informen de la impaciència i de les ganes que tenen les seves tropes aragoneses d'atacar els castellans; el General Nebot els explica totes les contrarietats de presentar batalla davant d'un contingent de fins a 700 cavalls borbònics. El Capità de voluntaris aragonesos Nassarre replica que són majors en nombre i qualitat, que la ocasió és favorable i que si no passen a atacar els castellans en aquesta ocasió: "es mejor hacerse frailes".

Finalment, el General Nebot concedeix passar a l'atac, més per complaure els combatius voluntaris aragonesos que per jutjar favorable la ocasió.

A la vanguardia es situen els voluntaris aragonesos dividits ens 3 petits batallons; rera seu, els fusellers dels Coronel Falcó i el Coronel Ferrer. De la cavalleria, es destinen 3 esquadrons dalt d'un turó per guardar la carretera de Tarragona a la part de la costa, i altres 2 esquadrons a la part de l'interior dalt d'un altre turó.

Mentre les tropes catalanes es posicionen en ordre de batalla, els 380 grananders borbònics ocupen uns horts als afores de Torredembarra. En veure'ls, els voluntaris aragonesos i els fusellers catalans comencen a avançar sobre els horts; quan es troben a la distància de tir, comencen a obrir foc i a abatre els granaders borbònics.

Però quan els combat comença a escalfar-se, el Capità de cavalleria Ambrosi Roquer del Regiment de cavalleria número 1 "Rafael Nebot",  probablement en veure els 700 cavalls borbònics, crida al contingent de cavalleria de l'esquerra que arriben reforços borbònics i els ordena que es retirin del camp de batalla; acte seguit, el Tinent de cavalleria aragonès Osorio crida les mateixes ordres als esquadrons de cavalleria de la dreta; tota d'un plegat, la cavalleria del regiment del General Nebot i la cavalleria dels Voluntaris a cavall aragonesos abandona ràpidament el camp de batalla i deixa desemparats, enmig del combat, als fusellers catalans i als voluntaris aragonesos de peu.

El General borbònic Diego Gonzàlez, en veure que la cavalleria desemparava a la infanteria, ordena ràpidament a les seves tropes de llançar-se a discreció sobre els fusellers catalans i els voluntaris aragonesos.

El resultat fou escruixidor: 400 presoners i uns 80 morts per part de les tropes de l'Exèrcit de Catalunya. Aquells que aconseguiren escapar del camp de batalla foren perseguits durant mitja hora per les tropes borbòniques de cavalleria mentre es dispersaven en desordre.

Font: 11setembre1714.org

Video de la Batalla de Torredembarra del 2009

1 comentari:

tabazk ha dit...

Hola Francesc !

Te escribo porque necesito un logo o foto o cartel del Paradox de torredembarra...
Y en internet no he encontrado nada.

Yo era amigo del Kike.

Un cordial saludo