Arxiu del blog

divendres, 10 de juliol del 2009

Presbicia cultural activada a Torredembarra

La concepció provinciana domina la política cultural que avui es practica en el meu poble, per part de les autoritats competents. Aquesta instrumentalització conservadora de la festa no és deguda ni a la crisi, ni a la manca d'idees o imaginació dels molt honorables participants en la mateixa. Que quedi clar que la Festa del Quadre d'enguany potser serà un èxit. Però ho serà al marge de l'anècdota de l'inici del caos. Es comencen a introduïr elements de conflicte que acabaran modificant l'evolució molt positiva que la Festa portava a Torredembarra. Han estat petites coses exògenes que alimenten la nostra particular aplicació de la teoria del caos. Aquesta teoria com sabeu es basa el fet que si es canvien lleugerament certes condicions inicials del sistema el resultat no canviarà lleugerament, com passaria en un sistema lineal, sinó que el resultat pot ser radicalment diferent.

Podem fer un programa no apte per a gent amb vista cansada com el d'enguany, però si ho corregim en el següent no es tracta de res més que una anècdota. Podem introduïr una restricció en l'accés de la participació ciutadana en la comissió de festes, també es pot corregir. Podem tenir un error i convocar les "Festes del Quadre de Sta. Rosalia", quan hi ha un acord del Patronat de convocar la "Festa del Quadre de Santa Rosalia", un altre error corregible. Recordem els errors al Carnaval passat... Hi ha una quantitat ingent de petites decisions errònies, que podem donar per activat el caos en la temàtica cultural i festiva local. No parlo d'una tendència al caos que sigui exclusiva dels actuals edils, l'any passat ja van desplaçar la Festa Major fóra del seu lloc natural dins del Nucli Antic. Que ningú se senti ferit quan al·ludeixo a les autoritats competents, no parlo de les actualts exclusivament.

Moltes coses canviaran, i ho faran per diferent. Quan un procés complex, com el nostre cicle festiu, que abasta llargs periòdes de maduració per tal d'obtenir resultats òptims, arriba a un punt on es trenquen aquestes necessàries complicitats, el resultat no pot ser altre que un canvi imprevisible. La nostra festa va avançar des de la irrellevància fa uns trenta anys fins a la plenitud. L'últim regidor de festes dipositàri d'aquest llegat va ser en Gerard Ciuró. La deriva de la vida política local va portar a foragitar la festa del Nucli Antic amb la regidora Susanna Navarro com a responsable. El caos festiu el continua amb fermesa la regidora Rosa Maria Guasch. Ara ja s'han mogut les fitxes, el redreçament encara és possible, però caldrà molta dòsi d'humilitat, d'idees i d'imaginació per tal d'esmerçar-ho. Torredembarra ho farà tot possible.