Arxiu del blog

diumenge, 12 de juliol de 2009

Pluralitat i respecte per les nostres festes

En els darrers 25 anys Torredembarra ha anat recuperant i potenciant les seves festes més emblemàtiques. Unes festes que conjuguen perfectament entre les tradicions, moltes d'elles recuperades, i actes adaptats a les realitats socials i culturals del segle XXI. Aquesta fusió de tradició i innovació ha fet que les festes del Quadre i la Festa de Santa Rosalia siguin festes de referència dins del nostre país i un símbol d'identitat de la nostra Vila. Això ha estat possible gràcies a la voluntat, participació i implicació de tot un poble, amb les seves entitats, col·lectius, persones i administració.


En aquest anys de recuperació de la festa, l'Ajuntament ha respectat les decisions de les entitats implicades i de la Comissió de Festa Major, espai on entitats i ciutadans han perfilat any rere any el caràcter de la festa. Respectant la part més tradicional amb noves formes d'expressions culturals, però sempre sense perdre els orígens de festa torrenca i catalana.


Un dels motius que ens ha motivat organitzar aquests actes ha estat el fet de veure com s'intenta menystenir a un sector actiu de la festa que de sempre ha col·laborat en la seva organització de manera generosa i altruista. Aquesta evidència i el degoteig d'activitats que van desapareixent del nucli antic ens ha preocupen.


Tenim temors que en els propers anys la Festa Major i la Festa del Quadre es puguin anar desfigurant amb la dispersió fora del nucli d'actes considerats, per alguns, molestos. Creiem que hi ha altres maneres de solucionar els problemes que hi pugui haver. Tenim temors que es vagin fent canvis d'actes que tenen un perquè històric, com és el cas dels 12 morterets que es feien a les 12 del migdia per anunciar al poble que quedaven 12 hores per l'inici de la Festa Major. Enguany es fan a dos quarts de set de la tarda.


Demanem a la Regidoria de Cultura que rectifiqui amb la seva actitud. No es pot acabar amb el treball fet per centenars de persones al llarg d'aquests anys. Cal respectar tot allò que ja funciona. Els canvis han de ser realitzats amb consens. Cal fomentar la participació a la Comissió de Festa Major. No es pot tancar les portes a cap ciutadà que vulgui aportar idees i propostes per millorar les nostres festes.


Torredembarra, juliol de 2009

1 comentari:

Anònim ha dit...

Boicot?? no pareu, aquesta reivindicació no es tal, que ens coneixem tots.