Arxiu del blog

dimecres, 10 de juny del 2009

Aproximació als resultats evolutius de les europees a Torredembarra. (1)

Intentaré fer una anàlisi tardana i superficial dels resultats de les europees a Torredembarra. D'entrada cal advertir que unes eleccions europees no poden comparar-se mai amb unes municipals. No sé perquè hom s'entesta a fer aquesta mena d'extrapolacions. Com a molt podem interpretar unes certes intencions de vot. En canvi una cosa molt saludable de fer és comparar unes europees amb europees, anant més endarrera en l'indagació i no quadar-se només en immediata anterior com s'ha vist en general tant a la premsa com en els blocs.

En el present cas de Torredembarra podem fer una comparativa de les cinc eleccions europees anteriors, les corresponents als anys 2004, 1999, 1994, 1989 i 1987. En el meu somer cop d'ull tindré en compte a nivell metodològic només el nombre de vots de candidatures que obtenen més vots. I per a ser fidels amb les dades indicaré els partits que he exclòs (per no poder comparar en eleccions següents) de la gràfica de l'any 1987: PDP amb 149 vots, i CDS amb 123 vots.

Amb aquest model de gràfica d'àrees veurem clarament la consistència de l'evolució del vot a partits en aquest lapse de 22 anys.

Constatem d'una banda una certa evolucio acompassada general, primer una devallada el 1989, probablement derivada del còmput a dos anys enlloc dels actuals cinc anys entre legislatures europees. Destaca un cim de CiU el 1999 amb una caiguda el 2004, repuntant a l'alça enguany. Manteniment del PP al marge de la seva punta de 1999.

També podem comprovar com PSC i ERC registren descens en els seus resultats d'enguany que inverteixen la seva tendència a l'alça entre 1989 i 2004. Entretant ICV conserva els seus pocs però fidels electors.

Fins aquí aquesta primera aproximació als resultats a Torredembarra.


Font: MIR