Arxiu del blog

dimecres, 13 d’octubre del 2010

El dia de la catalanitat

L'Ametlla de Mar anava ahir per lliure. En solitari celebrava la consulta popular per la independència i ho feia un dia molt significat, el 12 d'octubre, Día de la Hispanidad. ¿Una provocació de la plataforma La Cala Decideix, promotora de la consulta? El seu president, Vicent Margalef, ho ha explicat ras i curt. Per a l'Ametlla ahir era “el dia de la catalanitat”. “La ciutat de la democràcia, afirmava el coordinador territorial de la plataforma Decidim.cat, Gerard Fernàndez.

La plataforma organitzadora de la consulta quan va triar la data va ser valenta. És tracta de l'únic municipi que s'ha atrevit a convocar el referèndum en un pont de quatre dies, escenari que no convida a una alta participació. El portaveu de la plataforma, Joan Rebull, explicava que, com que es tracta d'un municipi costaner i turístic, la previsió era que la ciutadania es quedés a casa, ja que “més aviat som un poble receptor” de turistes. I el cert és que els va anar força bé. De les 4.600 persones cridades a votar, n'hi van participar el19%, una xifra que s'acosta a la mitjana registrada als més de 500 municipis que ja han celebrat la consulta.

A la sala de la societat cultural, esportiva i recreativa l'expectació era màxima i durant tot el dia hi va haver un intens anar i venir de gent. El temporal de pluja i vent va condicionar només relativament la participació. El president d'ERC, Joan Puigcercós, va visitar a la tarda el poble per donar suport a la consulta.

Al vespre, el recompte va fer sortir de dubtes a tothom. De les 1.252 persones que van exercir el dret a vot (un 19%), 1.180 van decantar-se pel sí (94,2%), mentre que 46 persones (3,6%) van dir que no. L'Ametlla de Mar és el segon municipi del Baix Ebre, després de Xerta, que celebra una consulta sobiranista i el quart de totes les Terres de l'Ebre. Aquest diumenge serà el torn de Tarragona, Rubí, Gavà, la Bisbal del Penedès i Villalonga del Camp.

Font: ELPUNT