Arxiu del blog

dimecres, 8 de setembre del 2010

Vuitanta-un dies i uns quants obstacles fins a la celebració de les eleccions

El parlament farà l'última sessió el 22 o 23 de setembre · El debat d'investidura del president de la novena legislatura es farà probablement a la primeria del 2011

L'anunci del president de la Generalitat, José Montilla, sobre la data de les eleccions obre el 'procés de canvi' de legislatura, que es decidirà el 28 de novembre. Abans de tancar la legislatura actual, el parlament farà una última sessió, el dia 22 o 23 de setembre. Dimarts es definirà l'ordre del dia de la sessió i, per tant, se sabrà si finalment es farà el debat de política general de la cambra catalana, com cada any. I abans de les eleccions hi haurà una vaga general, el 29 de setembre; la visita del Papa, el 7 de novembre, i el Barça-Madrid, en principi el mateix dia dels comicis. El 'procés' es tancarà amb el debat d'investidura del president de la novena legislatura, probablement a principi del 2011.

El calendari polític de les setmanes vinents ens portarà la Diada Nacional de Catalunya, convocatòries institucionals, la vaga general, la visita del papa i la campanya. D'entrada, les eleccions marcaran els actes de l'Onze de Setembre d'enguany. L'acte institucional del Parc de la Ciutadella serà l'epicentre institucional de la diada, i la manifestació de la tarda i el concert del vespre seran un termòmetre del batec social que pot afectar la campanya electoral.

La data següent del calendari polític serà el ple del parlament, del 22 o 23 de setembre. La mesa del parlament definirà dimarts l'ordre del dia d'aquesta sessió, que pot esdevenir el debat de política general que es fa anualment per aquestes dates. Una setmana després hi haurà la vaga general convocada pels sindicats contra les retallades laborals del govern espanyol. La convocatòria exigirà la presa de posició de tots els partits i sembla evident que voldrà influir el debat electoral.

Els dia 4 d'octubre el president Montilla signarà el decret de dissolució del parlament, que el dia 5 entrarà en vigor. L'entrada en vigor del decret obre formalment el període electoral. Un mes més tard el papa visitarà Barcelona per veure la Sagrada Família. Aquesta visita omplirà aquells dies d'actes protocol·laris.

La campanya electoral començarà formalment el 12 de novembre a les 0.00 i durarà quinze dies fins al tancament, que serà el dia 26 del mateix mes. La campanya donarà pas al dissabte de reflexió anterior al diumenge electoral, el 28 de novembre.

De les eleccions a la constitució del nou parlament hi ha un període màxim de vint dies a vint-i-cinc. Si el decret de convocatòria de les eleccions marca una data per a la constitució de l'hemicicle, aquesta ha de ser dins els vint dies posteriors al dia de les eleccions. Si el decret del president Montilla no especifica una data per a la sessió constitutiva, s'haurà de fer dins els vint-i-cinc dies posteriors a la jornada electoral. Això situa el límit d'aquesta sessió parlamentària al dia 23 de desembre. Per tant, el debat d'investidura del president de la pròxima legislatura serà a final de desembre o a principi de l'any vinent.

Font: VILAWEB