Arxiu del blog

diumenge, 22 d’agost del 2010

Joan Herrera planteja un referèndum del federalisme del dret a decidir

El secretari general d'ICV vol donar la veu al poble per escollir quin model d'estat volen davant "el més que probable bloqueig" de PSOE i PP a la proposta de reforma de la Constitució després de la sentència del TC

El candidat de la formació ecosocialista a les pròximes eleccions catalanes, Joan Herrera, ha posat en funcionament avui el "federalisme del dret a decidir" en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu a Prada de Conflent. Herrera ha explicat que després de la sentència del TC a l'Estatut "s'obre una nova etapa" en la qual hi ha "una prèvia, la reforma de la Constitució". 

Amb tot i davant el que el secretari general ecosocialista ha alertat com el "més que probable bloqueig de PSOE i PP" davant aquesta proposta de reforma de la constitució, el candidat ecosocialista opina que cal fer un pas més i per això ha plantejat "el federalisme del dret a decidir" que representa "un procés amb més de dues opcions, un dret a decidir que doni la veu al poble que pugui triar el model d'Estat que vol i que també expressi un instrument poderós i democràtic que serveixi per dir-li a l'Estat que no acceptem aquesta sentència".

"Entenem que hem d'anar a models de sobirania compartida i nosaltres no acceptarem aquest conformisme de refer l'Estatut i veure que fan PP i PSOE", ha afegit Herrera alhora que ha explicar que aquesta situació de "status quo que es crea amb la sentència del TC" només interessa al PP i al PSOE "que no es compromet a res".

El dirigent ecosocialista ha explicat que el Parlament de Catalunya ha de ser qui "posi les bases i donar la veu al poble". Per Herrera aquesta és l'opció que pot "sumar a independentistes i a federalistes i més amb el sentiment de rebuig que es va expressar amb la manifestació del 10J"

El candidat d'ICV ha alertat també de "l'especulació" que corre per Madrid amb l'interès tant del PSOE com del PP a que CiU guanyi les eleccions "per tornar a la política del peix al cove". Per això Herrera ha posat de relleu "la necessitat de posar les coses difícils a PSOE i PP".

Preguntat pels periodistes sobre un acord ampli que faci possible la celebració d'aquest referèndum del federalisme del dret a decidir, Herrera ha indicat com a "possible un acord on tot el pais avancem de forma compartida" alhora que ha posat com a condicionant la necessitat de "continuar essent un sol poble com va defensar sempre el PSUC, amb opcions que ens facin anar molt més lluny però que també garanteixin que no ens trenquem com a poble". Herrera també ha alertat que aquest procés s'ha de fer "sense electoralismes".

El secretari general ecosocialista ha explicat que la seva formació posarà aquesta qüestió i la política social i mediambiental com a eixos per un futur pacte de govern després de les eleccions catalanes. Sobre la possibilitat que el PSC s'aculli a aquest full de ruta ecosocialista, Herrera ha indicat que aspira a tenir més força per poder plantejar les seves propostes durant la pròxima legislatura.

Sobre les paraules del candidat de CiU, Artur Mas, en una entrevista a l'ACN on assegura que vol tenir més diputats que les tres formacions de l'actual govern per evitar pactes de Govern, Herrera ha alertat que l'únic objectiu de Mas amb aquestes declaracions "és evitar dir que pactarà amb el PP". "A Catalunya ja hem tingut experiència de àmplies majories de CiU que no van tenir ambició nacional", ha dit Herrera al mateix temps que ha recordat que la federació nacionalista s'ha dedicat a "salvar els governs centrals de torn com va fer el passat mes de juliol abstenint-se en la votació de la reforma laboral de Zapatero en el Congrés dels Diputats".