Arxiu del blog

dijous, 19 d’agost del 2010

CiU, ERC i ICV exhibeixen sobiranisme a Prada

Les tres formacions aposten pel dret a decidir, cadascú amb els seus matisos, en un debat a la Universitat Catalana d'Estiu

Deixen sola la socialista Laia Bonet defensant la via estatutària

El dret a decidir com a centre del debat polític català s'ha confrontat avui amb la fe en la via estatutària defensada pel PSC en un debat marcadament preelectoral a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), a Prada. CiU, ERC i ICV han exhibit sobiranisme, cadascun a la seva manera, en un context especialment apropiat per a aquest tipus de discurs i han deixat sola la socialista Laia Bonet. La diputada i secretària del govern, una de les cares noves per les quals aposta José Montilla, ha estat rebatuda pel públic en alguns moments del debat.

L'acte pretenia analitzar quin ha de ser el nou horitzó de Catalunya després de la sentència del TC que ha retallat l'Estatut. I els representants de CiU, Esquerra i Iniciativa han apostat pel dret a decidir mentre Bonet reivindicava l'Estatut assegurant que "encara és viu i és la millor eina disponible per governar el país", informa l'Agència Catalana de Notícies (ACN).

Els límits espanyols, segons CIU
El diputat d'UDC Antoni Castellà, representant de CiU en el debat, ha remarcat que la sentència del TC ha deixat clar fins on permet l'Estat espanyol l'autogovern de Catalunya. "Per primer cop han quedat clars els límits del nostre autogovern dins l'Estat", ha dit el diputat, que creu que la resolució judicial ha trencat el pacte constitucional.

Per això, segons Castellà, el dret a decidir és "la nova perspectiva" per al país, i ha emplaçat els partits catalanistes a fer un front comú a Madrid per aconseguir-la.
El PSC demana a CiU que s'aclareixi
Aquesta posició de CiU en el col·loqui ha estat aprofitada per la representant del PSC, que no estava disposada a ser l'ase dels cops. Bonet ha demanat a la federació nacionalista que aclareixi si són o una formació independentista. Ha recordat que el PSC no ho és i ha aventurat que "CiU tampoc no ho és", un comentari molt poc convenient per a CiU en el context en què es trobaven.
El govern espanyol vol fracturar el país, segons Puigcercós
ERC, l'únic partit que ha enviat el seu número 1 a l'acte, ha estat el més bel·ligerant, com estava previst. Puigcercós s'ha referit a l'actualitat per dir que el recurs presentat al TC contra la llei d'acollida és tan sols l'enèsima prova que el govern espanyol persevera en la seva intenció de desunir els catalans.
Pel líder d'Esquerra, actualment hi ha dues condicions que generen l'escenari més propici de la història per a la independència: el context internacional, més favorable ara que durant la guerra de Successió o que als anys 30, i la crisi econòmica, que fa que els ciutadans vegin la independència com una sortida esperançadora.
ICV creu que autodeterminació no significa necessàriament independència
A mig camí, els ecosocialistes han demanat un front comú del catalanisme per reclamar que es respecti la integritat de l'Estatut referendat pel poble i per fer una aposta clara pel dret d'autodeterminació. Això sí: autodeterminació "no significa necessàriament la independència catalana", segons Jaume Bosch.
El diputat d'ICV ha recordat que el darrer estudi d'opinió fet després de la sentència apuntava que un 25% dels catalans vol la independència, un 25% vol un Estat català federat amb l'Estat espanyol i un 38% encara vol que el país romangui com una comunitat autònoma. Per això cal centrar-se, per ara, en demanar "el dret a decidir".

Font: AVUI