Arxiu del blog

dissabte, 19 de desembre del 2009

L'herència de NE (Nacionalistes d'Esquerra), en el record

LLEGAT · Carod-Rovira i Saura reivindiquen junts l'herència del moviment socialista i independentista en el trentè aniversari del seu naixement MEMÒRIA· La fundació ecosocialista Nous Horitzons presenta l'arxiu històric de la formació

Joan Saura, Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Armet ahir a la celebració dels trenta anys de NE

El 16 de desembre de 1979 el casino de l'Aliança del Poblenou va acollir la fundació de Nacionalistes d'Esquerra (NE), un moviment socialista i nacionalista, nascut a partir de la crida d'un grup potent d'intel·lectuals, que va voler portar infructuosament la veu independentista al primer Parlament -en competència amb el BEAN de Xirinacs-, l'any 1980. Ahir, trenta anys i dos dies després del seu naixement, Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), que en fundar-se el 1987 va integrar les restes de NE que subsistien a l'Entesa dels Nacionalistes d'Esquerra (ENE), en va reivindicar part del llegat. Va ser en un acte organitzat a la mateixa Aliança del Poblenou per la Fundació Nous Horitzons, en el qual el president d'ICV, Joan Saura, i el president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Jaume Bosch, van compartir parlaments amb el vicepresident del govern i cap de cartell de NE per Tarragona als comicis de 1980, el republicà Josep-Lluís Carod-Rovira. També hi va intervenir Joan Armet, fundador de NE i darrer secretari general de l'ENE, avui a ICV. A l'acte es va presentar l'arxiu històric de NE que la fundació de la formació ecosocialista ha fet amb l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Després de recordar la "fragmentació tan gran" que hi havia a "l'esquerra d'alliberament nacional" quan va néixer NE, Carod va afirmar que aquella formació va arribar "uns anys abans del que tocava, tant per les formes com pel fons", perquè va unir al combat per la llibertat nacional i la justícia social propostes de moviments socials en defensa del pacifisme, l'ecologisme, el feminisme o dels drets dels gais i lesbianes, innovadores en aquells anys. "No crec haver fet mai cap campanya amb tanta il·lusió, com la que vaig fer el 1980 amb NE", va confessar Carod, tot i recordar l'escalf popular que va rebre el 2004 pel linxament que va rebre per la reunió amb ETA.

Malgrat la fredor amb què ICV ha acollit les consultes populars sobiranistes del 13-D, ahir Saura va dir que a la seva formació hi cap "tota la pluralitat del catalanisme", des de l'independentisme a l'autonomisme, però va reiterar que ara cal apostar per desplegar l'Estatut. Va remarcar que NE des de la fundació va ser una "nova esquerra", que "mai va renunciar als seu compromís social" i que ICV és "hereva de les propostes avançades de NE i de l'eurocomunisme del PSUC".

Font: AVUI