Arxiu del blog

dilluns, 31 d’agost del 2009

4,51 euros de dot simbòlica, Torredembarra manté una de les tradicions més emblemàtiques de la festa major

L'any 1878, Antoni Roig va tornar a Torredembarra després d'haver fet les Amèriques. Al seu testament va deixar l'ordre que, amb la fortuna que havia fet, es creés una fundació amb l'objectiu de donar ensenyament gratuït a la mainada del municipi que no s'ho pogués permetre. A més, la fundació també havia de servir per donar el dot a les donzelles de la Torre que es casessin i no tinguessin recursos.

Aquesta tradició s'ha mantingut fins el dia d'avui. Tot i que el dot actualment és simbòlic (4,51 euros per cada dona), la intenció de la Torre és mantenir-la en el temps. Ahir al migdia, al Patronat Antoni Roig, es van aplegar quatre dones amb els respectius marits, els familiars de les parelles, els quatre patrons de la fundació Antoni Roig i el seu president, l'alcalde de Torredembarra, Daniel Masagué. Després d'un breu parlament de l'alcalde, tres dels patrons de la fundació i el president van lliurar els dots a les quatre noies que l'havien sol·licitat.

L'acte d'ahir es va celebrar, com cada any, a la sala noble del patronat Antoni Roig. Aquesta és una sala que només s'obre un cop l'any, precisament amb motiu de l'entrega del dot de la fundació. Enguany, aquest dot comptava, a més dels 4,51 euros simbòlics, amb una medalla d'or de Santa Rosalia commemorativa de l'acte, i un llibre editat pel patronat Antoni Roig. Per tal d'acollir-se al dot, les dones que vulguin demanar-lo només han de presentar una sol·licitud acompanyada de la partida de naixement per comprovar que són filles de Torredembarra, i la partida de casament per comprovar que s'han casat entre el 16 de juliol de l'any anterior i el 15 de juliol de l'any actual.

Aquest és un dels actes més emblemàtics de la festa major de Santa Rosalia, la festa grossa de Torredembarra. L'alcalde ho va recordar en el seu parlament, a més d'agrair a les parelles el seu interès per mantenir una tradició tan emblemàtica de la Torre com aquesta que, en altres temps, havia servit perquè les parelles que es casaven poguessin moblar el pis o fer el viatge de noces. Masagué va recordar, també, que el fet d'entregar el dot «mostra un gran canvi en la societat», ja que és un acte propi d'altres temps.

Els actes de la festa major de Santa Rosalia van seguir ahir a la Torre. Després del vermut popular i el concert celebrats a la plaça de la Vila, hi va haver el partit de futbol de festa major, batucades a la tarda, el monogràfic del ball de cavallets de Torredembarra, i la segona trobada de ball country. A més, la festa de la Torre durarà fins diumenge vinent.

La festa major de Santa Rosalia durarà fins diumenge vinent. Dimecres, dia 2 de setembre, se celebrarà la cercavila del seguici destinada als més petits. Dijous, la vigília de Santa Rosalia, hi haurà la cercavila del seguici festiu al vespre, a més dels concerts de festa major, tant de l'orquestra Meravella com de la Gira-sol al parc de Cal Llovet i a la plaça del Castell respectivament. Divendres, la diada de Santa Rosalia, hi haurà les matinades, les ofrenes florals i la cercavila del seguici, a més del ball de diables i l'obra de teatre Mareig, de Jordi Sànchez. Les festes s'acabaran diumenge, amb la jornada castellera amb els Nois de la Torre, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Barcelona.

Font: El Punt