Arxiu del blog

dissabte, 5 de maig del 2007

Avui al Punt -> La junta electoral permet que les marques blanques sumin en consells i diputacions

> La junta electoral permet que les marques blanques sumin en consells i diputacions

CiU ja ha recorregut contra les llistes a la justícia ordinària i no descarta anar al Tribunal Constitucional

ANNA SERRANO. Barcelona
Les candidatures independents alligades al PSC, ERC i ICV-EUiA computaran en benefici d'aquests partits a l'hora de constituir els consells comarcals i les diputacions. La Junta Electoral Central (JEC) ha desestimat el recurs de CiU en què demanava que el que denomina «marques blanques» no comptessin per als socialistes, ecosocialistes i republicans a l'hora de formar els ens supramunicipals i que s'obligués els tres partits d'esquerres a fer constar les seves sigles en aquestes candidatures. La JEC desatén la petició i la deixa a càrrec de les juntes de zona. CiU ha presentat recursos contenciosos administratius a la justícia ordinària de totes dels circumscripcions electorals i, si es desestimen, presentarà un recurs d'empara al Constitucional.

CiU ja havia demanat el 2003 que s'impugnessin les candidatures d'independents alligades al PSC, ERC i ICV-EUiA en les quals les sigles dels tres partits no apareixien explícitament, però sí les de Progrés Municipal (PM), Acord Municipal (AM) i Entesa pel Progrés Municipal (EPM). A l'hora de fer el recompte per a les diputacions i els consells comarcals, aquestes llistes computen en benefici dels socialistes, republicans i ecosocialistes. La junta electoral ja va desestimar el recurs de la federació aleshores, i ara ho ha tornat a fer. En un acord pres dijous a la nit, la JEC deixa clar que la jurisprudència actual estableix que quan un partit es presenta «formant coalicions electorals diferents» a diversos municipis d'una mateixa comarca s'entén que «cadascuna d'aquestes coalicions és independent i diferent de la resta, a l'efecte del còmput dels vots i l'assignació de llocs de diputats provincials o de consells comarcals». La clau és el fet que parli de «coalicions electorals diferents», ja que el PSC-PM, ERC-AM i ICV-EUiA-EPM es van registrar, en cada cas, com una única coalició a les juntes electoral de zona, i van aclarir que poden tenir «denominacions específiques» en alguns municipis. Hi ha exemples com ara Progrés Municipal per Campins-PM, Independents per Lluçà-AM i Arenys de Munt 2000-EPM. De les 775 llistes presentades pel PSC, més de 200 són candidatures d'independents incloses en la coalició. El mateix passa amb ERC –més de 140 del total de 688– i ICV-EUiA –una vuitantena de les 300–. Segons la resolució, però, les forces d'esquerres no podran sumar amb vista a consells comarcals i diputacions en els casos –uns 60 segons CiU– en què es presenten en coalició amb un partit ja registrat i no amb independents, com ara a Mont-roig.

La federació tampoc ha aconseguit que la JEC obligui socialistes, republicans i ecosocialistes a fer constar les seves sigles en les llistes de marques blanques. L'únic que diu és que les paperetes electorals «hauran de reflectir la denominació i el símbol que consti en la candidatura proclamada per la corresponent junta electoral de zona», és a dir les que es van fer oficials l'1 de maig.

El PSC, ERC i ICV-EUiA van celebrar la resolució. En un comunicat, els socialistes insisteixen que es presenten sota «una única coalició» a tot Catalunya i deploren «la barroera maniobra política» de CiU encaminada a evitar, diuen, «que els ciutadans de Catalunya tinguin l'opció democràtica de votar candidatures de progrés». El secretari de Política Municipal dels republicans, Eduard López, va afegir que la resolució «blinda jurídicament» les candidatures dels republicans. El mateix des d'ICV-EUiA: el seu secretari d'Organització, Màrius Garcia, creu que l'actuació de CiU evidencia que «estan nerviosos pel que pugui passar el dia 27».

FINS AL CONSTITUCIONAL
L a federació no es dóna per vençuda. CiU espera la resposta dels contenciosos administratius que ha presentat a la justícia ordinària de totes les circumscripcions electorals on les forces del tripartit concorren amb independents. Segons el codirector de campanya de CiU, Lluís Maria Corominas, els recursos són en el mateix sentit que el de la JEC. Si es desestimen, cosa que s'ha de saber avui, presentaran, segons va confirmar Corominas, un recurs d'empara al Tribunal Constitucional –tenen temps fins demà– perquè sigui l'alt tribunal qui interpreti «la lletra de la LOREG», la llei orgànica de règim electoral general, quan parla de transparència i es pronunciï sobre aquestes candidatures «amagades».

- «Quan un partit es presenta formant coalicions electorals diferents en diversos municipis d'un mateix partit judicial o d'una comarca, s'ha d'entendre que cadascuna d'aquestes coalicions és independent i diferent de la resta, a l'efecte de còmput de vots i assignació de llocs de diputats provincials o de consells comarcals»
- «Les paperetes electorals hauran de reflectir la denominació i el símbol que consti en la candidatura proclamada per la corresponent junta electoral de zona»
- «Els vots obtinguts per candidatures presentades per una coalició no s'acumulen als vots obtinguts en altres municipis per candidatures presentades independentment pels diferents partits alligats»

1 comentari:

Anònim ha dit...

ei.....
que coi els i passa als convergents?