Arxiu del blog

dilluns, 12 d’octubre del 2009

12 d'octubre: diada de la catalanitat usurpada.

Avui és 12 d’octubre i per a molts catalans, és un d’aquells dies que millor no posar la TV i evitar tenir que escoltar segons quines coses que podrien afectar a la nostra massa encefàlica. Sigui con sigui, ara més que mai, hem d‘oblidar-nos del significat polític que puguin haver donat a aquesta data els insignes defensors de l’estat, i hem de ser capaços de veure la realitat històrica, i aquesta no és altra, que avui fa 517 anys, que el més gran dels almiralls catalans de tots els temps, va concloure l’expansió de la marina catalana, prenent possessió en nom del seu monarca Ferran II, de noves terres que en el futur havien de donar més poder econòmic a la seva nació. Iaixò, ho va fer no ho oblidem, clavant en aquelles noves platges, la bandera reial del seu rei, i la de la creu vermella que no és altre que la de Sant Jordi.

Pocs dies després de la tornada de l’almirall a Pals i amb posterioritat a ser rebut oficiosament al monestir de Sant Jeroni de la Murtra, i oficialment al dia següent al Tinell de Barcelona pels reis, el Papa Alexandre VI, el Papa català que va dur la seva llengua a la cúria romana, va estendre les butlles que concedien al rei Ferran II, el domini absolut d’aquelles noves terres incorporades a les seves ja existents possessions.

Anys desprès, Ferran II moriria, deixant al seu hereu, “la part que li pertocava de les indies”, que no era altre que aquella part, que no era portuguesa, és a dir, la que li pertocava, segons el tractat de Tordessillas. Tan senzill i simple.

Més tard, ja sabem el que passarà: Reis absolutistes, organització política catalana impossible d’encaixar amb aquests reis, manipulació, adulteració, tergiversació,…. etc, etc, per acabar definitivament amb el que celebrem avui, el dia de la hispanitat en lloc del que hauria de ser en realitat.

A partir d’aquí, vivim una allau de teories a quina més increible, com las del Colom gallec, el Colom aragonès, el Colom eivissenc, el de Gènova, el de Tortosa …. I enbolica que fa fort. No cal dir, que és força fàcil confondre a l’opinió pública en aquest tema ja que si tenim en conte, la nula formació en història de la població mitja (no és casualitat que a les escoles no s’ensenyi re de res), i la falta d’interès en les nostres administracions tan administratives com intel·lectuals vers el tema, doncs ja tenim el resultat: 500 anys escoltant tot tipus de vegenades i tergiversacions que ja son un insult a la intel·ligència d’aquelles persones que encara tracten de ser racionals.

Sigui com sigui, cal continuar fent feina, cal continuar estudiant, investigant, i treien a la llum tot el que hi ha al darrera d’aquesta trama i esperar que un dia o altre, el final del túnel comenci a ser visible en la llunyania. Avui celebrem ni que sigui intel·lectualment, que els catalans vam arribar a Amèrica, que un dels nostres, més aviat o més tard, passarà a la història com un català universal, i que ens sentim orgullosos, d’haver aportat a la humanitat, una altra genialitat com tantes d’altres van fer els nostres avantpassats.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

http://www.reagrupament.cat/novaweb/index.php?option=com_content&task=view&id=1282&Itemid=1

Enric Grangel Llop ha dit...

Mercada una buena exposición pero no sera que todo arranca tras la elección de la casa de Trastamara para que reine en los territorios de la Corona de Aragón, y aun así con el tiempo al pobre Fernando II al que Maquiavelo dedico su libro El Principe y al que consideraba el mejor politico europeo de su epoca, en Castilla llamaban el Catalanote y en Barcelona sufrio un atentado (algo inusual entonces), algo debieron de hacer mal nuestros ancestros para llegar hasta este punto.

Anònim ha dit...

En una data tan assenyalada em permetreu que faci una mica de memòria. Diuen que fa 517 anys que tal dia com avui Cristòfol Colom, un paio que no se sap si era genovès, català, gallec, portuguès o jueu, però el que sí sabem és que era un espavilat, va posar els peus al continent americà per a desencadenar un futur ple de reggetón i cheesburgers revinguts. Fill de puta!
Però permeteu-me anar encara una mica més enrere i recordar el que va passar 82 anys abans. El 1410 moria Martí I l'Humà, l'últim rei català de la Corona d'Aragó. En Martí era fill de Pere IV el Cerimoniós, però sobretot era un marieta amb la llet agre.
Que sí, que amb la seva anterior esposa havia tingut quatre fills, tres d'ells varons, però s'ho podria haver pensat millor abans d'enviar-los a morir tots tres a la guerra. El cas és que dels 52 als 54 anys va ser incapaç de prenyar a una noia de 23, Margarita de Prades, la segona esposa que li havia de donar un hereu.
I per culpa d'aquest titafluixa que va morir sense deixar successor va arribar el Compromís de Casp i ens van encolomar en Ferran I d'Antequera, primer rei castellà de la Corona d'Aragó. Aquest es veu que sí sabia inseminar una femella com déu mana perquè tot i palmar 6 anys més tard li va passar el negoci al seu fill, Alfons el Magnànim. Aquest últim també era un marieta més interessat en llegir noveletes que no pas en enfonsar la cigala, però una mica menys deixat que el nostre amic Martí.
Abans de morir li va passar el testimoni al seu germà Joan, un autèntic malparit que ens feia tan poc el pes que vem intentar expulsar-lo amb la Capitulació de Vilafranca i que al final ens la va acabar fotent amb els francesos, oferint el Rosselló i la Cerdanya a canvi d'ajuda per atonyinar-nos. Un cop mort l'octogenari (que el tenim enterrat a Poblet, per cert, ben a propet per anar a escopir sobre la seva tomba de tant en tant), heretà la corona el primogènit del seu segon matrimoni: Ferran II, a.k.a. el Catòlic.
La continuació de la història ja la coneixeu de sobres, la unificació d'Espanya, la creació de l'Imperio, etc, etc, etc...
Us vé de gust una mica de ciència ficció? A mi sí. Perque em fa gràcia pensar que una oportuna lleterada del nostre Martí hagués pogut canviar-ho tot. Com seria el món actual si l'expedició de Colom hagués estat subvencionada per una Corona Catalana?
- El producte estrella del Burger King seria el Vic del Pans&Company amb escalivada deluxe.
- A la nissaga cinematogràfica d'El Padrino hi haguessin sortit fent 'cameos' en Porcioles i en Maragall, entre molts d'altres polítics i famosos, i en Francis Ford Coppola no hagués volgut rodar mai més a Amèrica.
- En Messi jugaria igual de bé a la selecció que al Barça.
- Ningú aniria a Cancún de vacances perquè estaria ple de zones blaves.
- Cap Miss Veneçuela voldria follar a quatre potes perquè és degradant per a la dona.
- Shakira seria membre fundadora de les Macedònia y Chayanne seria cantautor.

Anònim ha dit...

no olvides a un tal Pujol, padre e hijo, tambien podrian hacer cameos en Saga de poder, o en Banca Catalana solo hay una, por ejemplo.
El resto de puta madre, lo bordas.

Anònim ha dit...

por cierto, Colon bien podria ser catalan, genoves y judio a la vez, de haber nacido en cerdeña tierra en su momento perteneciente a Genova y posteriormente a Cataluña, el cambio se produjo más o menos cuando nacio.
El ser judio no olvides que haberlos los habia en toda la cuenca mediterranea.