Arxiu del blog

dimarts, 20 de gener del 2009

12 regles infalibles per a la redacció de notícies sobre el Pròxim Orient en els grans mitjans de comunicació:

1) En el Pròxim Orient són sempre els àrabs qui ataquen primer, i sempre és Israel qui es defensa. Aquesta defensa es diu "represàlia". 


2) Ni àrabs, ni palestins ni libanesos tenen dret a matar civils. D'això se'n diu "terrorisme". 


3) Israel té dret a matar civils. Això s'anomena "legítima defensa". 


4) Quan Israel mata civils en massa, les potències occidentals demanen que ho faci amb més discreció. Això s'anomena "reacció de la comunitat internacional". 


5) Ni palestins ni libanesos tenen dret a capturar soldats israelians dins d'instal·lacions militars amb sentinelles i llocs de combat. A això cal anomenar "segrest de persones indefenses". 


6) Israel té dret a segrestar a qualsevol hora i a qualsevol lloc a quants palestins i libanesos li vingui en gana. La seva xifra actual ronda els 10 mil, 300 dels quals són nens i mil, dones. No es necessita cap prova de culpabilitat. Israel té dret a mantenir segrestats presos indefinidament, ja siguin autoritats democràticament elegides pels palestins. D'això se'n diu "empresonament de terroristes". 


7) Quan es menciona la paraula "Hezbollah", és obligatori afegir a la mateixa frase "recolzats i finançats per Síria i per l'Iran". 


8) Quan s'esmenta "Israel", està terminantment prohibit afegir: "recolzats i finançats pels Estats Units". Això podria donar la impressió que el conflicte és desigual i que l'existència d'Israel no corre perill. 


9) En informacions sobre Israel, cal evitar sempre que apareguin les següents locucions: "Territoris ocupats", "Resolucions de l'ONU", "Violacions dels Drets Humans" i "Convenció de Ginebra". 


10) Els palestins, el mateix que els libanesos, són sempre "covards" que s'amaguen entre una població civil que "no els vol". Si dormen a casa amb les seves famílies, això té un nom: "covardia". Israel té dret a aniquilar amb bombes i míssils dels barris on dormen. D'això se'n diu "acció quirúrgica d'alta precisió". 


11) Els israelians parlen millor anglès, francès, castellà o portuguès que els àrabs. Per això mereixen ser entrevistats amb major freqüència i tenir més oportunitats que els àrabs per explicar al gran públic les presents regles de redacció (de la 1 a la 10). D'això se'n diu "neutralitat periodística". 


12) Totes les persones que no estan d'acord amb les presents Regles, són, i així s'ha de fer constar, "terroristes antisemites d'alta perillositat".


Anònim