Arxiu del blog

dilluns, 9 d’abril del 2007

Del Punt -> Integració i diàleg, eixos principals de la trobada anual de musulmans



+ Conversa entre dos musulmans a la trobada que es realitza a Torredembarra. / Foto: J. RODRÍGUEZ

MIREIA LACÀRCEL ARROYO. Torredembarra. El Punt
Musulmans d'orígens molt diferents estan reunits des de dijous passat al polígon de les Roques Planes, a Torredembarra, per assistir a un seguit de xerrades sobre el món islàmic. La majoria són immigrants del Marroc i resideixen a algun país europeu, i aprofiten les vacances de Setmana Santa per parlar de qüestions que preocupen el col·lectiu.

La Setmana Santa no té cap connotació religiosa per a l'islam, tot i així, tots els seguidors residents a la Unió Europea (UE) gaudeixen d'aquests dies com d'una setmana de vacances. Aprofitant aquestes jornades de lleure, fan una trobada d'àmbit mundial a diferents països de la UE, com ara Alemanya i França. En el cas espanyol, el col·lectiu musulmà es reuneix sempre a Catalunya, des del 1993.

Aquest any, Torredembarra ha estat l'escollida, i des de dijous i fins dilluns el polígon industrial de les Roques Planes acull més de 3.000 musulmans i musulmanes que volen formar-se i millorar els seus coneixements sobre el món islàmic. Els encarregats de fer aquestes classes magistrals són els savis, anomenats en àrab elalim, i són estudiosos i llicenciats universitaris. A part de fer les ponències, també responen a tots aquells dubtes i preguntes que fan els assistents per tal que facin una lectura correcta de l'Alcorà. El director de la trobada, Said el-Handouni, assegurava que aquestes xerrades són molt productives perquè ajuden a entendre l'autèntic camí que marca el llibre sagrat. «La llengua àrab pot comportar confusions, ja que una paraula pot tenir molts significats i cal que els savis expliquin quin és el real.»

La gran preocupació dels immigrants és la qüestió de la integració. Siad el-Handouni demanava que la societat que els acull expliqui en què consisteix realment la integració i on s'estableixen els límits perquè el col·lectiu musulmà i els autòctons puguin conviure amb les diferents tradicions.

Per solucionar-ho, Said té previst fer un seguit de conferències on hi hagi representades les dues parts de la balança i, així, arribar a punts en comú per a la convivència. Un dels temes més candents és la situació de la dona dins la societat. El-Handouni entenia que les tradicions que fan referència a la dona es poden canviar, però la religió és intocable.