Arxiu del blog

dimarts, 11 de març del 2008

Quina nit electoral...


Diumenge, quan vaig veure l'alta participació a alguns barris de Catalunya, vaig percebre que de ben segur el PP no guanyava alhora que vaig tenir la sensació que patiríem durant la nit electoral. Dit i fet. A mesura que la nit avançava, la Núria Buenaventura semblava obtenir l'escó. Amb un 95% del vot escrutat, vam creure que el teníem. Però no va ser així. Haig de confessar-vos que la nit va acabar amb un sabor amarg, perquè finalment el vam perdre per uns centenars de vots.

Tot i això, és important remarcar el suport rebut de milers de persones que en aquestes eleccions ens han tornat a donar confiança. ICV-EUiA és, després de CiU i BNG, qui més ha resistit l'onada bipartidista, malgrat que ens hem quedat a pocs vots de tenir el segon diputat. En un context de forta polarització és evident que ens va afectar el vot útil, o milor dit, el vot de la por aque vingués la dreta. A Catalunya la major part del vot per aturar al PP es va concentrar en el PSC. I se'ls ha de felicitar per haver sabut canalitzar-lo. D'aquesta manera els socialistes obtenien el millor resultat de la seva història, amb un resultat equiparable al de 1982.

Els resultats no són els esperàvem. Ha estat una campanya amb bones vibracions entre el nostre electorat. A més, s'hi afegia una legislatura on hem treballat de valent al Congrés per defensar les polítiques que havien de millorar el dia a dia de la ciutadania. Però al final, les tendències de vot les han marcat els darrers dies de campanya. I tot i no tenir la sensació d'haver patit vot de càstig, ens passat factura el vot de la por, que alguns anomen el vot útil.

Més enllà dels errors comesos, que segur que n'hi ha, no vam saber valorar la força que tenia a Catalunya aquest vot de la por. A aquest factor se li suma un retrocés important a l'àrea metropolitana de Barcelona. Sabem que allà on s'ha votat en una lògica exclusivament estatal és on més hem retrocedit, però des d'ICV hem de fer una reflexió profunda de com ser referents arreu del país. Per últim hem de pensar en els elements de renovació del nostre projecte, en l'intent de renovar-lo i fer que torni a gafar embrancida. Ja son dues les eleccions, on per motius diversos, hem patit un retroces, més lleu del que sembla, però que ens obliga a situar aquests elements pel rellançament. El context on fer-ho: la propera Assemblea Nacional.

A Madrid, ens haurem d'adaptar a la nova situació en què ens deixen els resultats obtinguts, per continuar defensant al Congrés dels diputats les propostes de l'esquerra verda nacional. Vull aprofitar per agraïr-li a tota la gent que ens ha donat suport, aquests milers de vots, que farem que continuïn sent útils, en la defensa d'allò que hem explicat en campanya. I per damunt de tot, vull agraïr-vos a tots els amics i les amigues que ens heu fet arribar aquest suport. Els vostres ànims són la millor de les energies per treballar com sempre.

Bloc del Joan Herrera 10 març, 2008