Arxiu del blog

dimarts, 11 de març del 2008

La zona del Baix Gaià dissenya un pla turístic comú


La zona del Baix Gaià desenvoluparà durant els pròxims tres anys un pla de foment del turisme per coordinar accions de promoció, captar visitants i difondre els elements paisatgístics, patrimonials i culturals. Aquesta actuació, basada en un estudi dut a terme per la Universitat Rovira i Virgili (URV), compta amb un pressupost de 900.000 euros aportats per la Generalitat, la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal del Tarragonès i els 11 ajuntaments que formen el territori.

Els municipis són els següents: Altafulla, Creixell, el Catllar, la Nou de Gaià, la Pobla de Montornès, la Riera de Gaià, Renau, Roda de Barà, Salomó, Torredembarra i Vespella de Gaià. A més a més, per proximitat geogràfica també s'inclouen els nuclis de Tamarit i Ferran (Tarragona) i l'Argilaga (la Secuita). L'oferta es construeix sobre valors com els castells medievals, el llegat romà vinculat a l'antiga Tarraco, vestigis prehistòrics, cultura agrària i el paisatge de l'entorn del riu Gaià.

Jaume Salvat, coordinador del treball i professor de la URV, destaca que l'aposta consisteix "a compaginar el turisme de consum propi de les platges amb un altre també interessat en l'interior". Així, la proposta preveurà rutes històriques, gastronomia, vies verdes, pesca, programacions culturals, promoció de l'artesania local i activitats esportives. La proximitat del parc Port Aventura, a menys de 30 quilòmetres, és un altre factor a tenir en compte.

Octavi Bono, gerent del Patronat de Turisme de la Costa Daurada, assegura que "el més important és que s'imposarà un criteri i que hi haurà ordre, cosa que permetrà unir esforços i acabar amb la dispersió". La majoria d'allotjaments de l'àrea, basats en les segones residències i els càmpings, continuaran a la costa, "però és factible reconduir el flux de visitants i aconseguir més presència de turistes a l'interior, que fins ara pràcticament s'ignorava", segons Bono. Petits hotels i cases rurals hi poden contribuir.

RECUPERACIÓ DEL CABAL

Francesc Farré, alcalde d'Altafulla, insisteix que la marca Costa Daurada està molt centrada en l'àrea de Salou, Vila-seca i Cambrils, de manera que "serà molt positiu donar pes al Baix Gaià". Segons Farré un dels actius a conquistar és el paisatge, i per això defensa avançar cap a la creació del parc natural del Gaià i recuperar el cabal del riu, actualment sec a la desembocadura.

Repsol, l'empresa concessionària del pantà del Catllar que reté l'aigua, ha mostrat la seva disposició a negociar el tema. "No ens oposem a tractar la qüestió, però hem de trobar una alternativa perquè són cabals que necesitem", explica Josep Bertran, portaveu de la companyia petrolera.

EL PERIODICO - FERRAN GERHARD - 11/3/2008