dimarts, 20 de maig del 2008

Una trànsfuga a Torredembarra?


Un trànsfuga és un polític que després d'haver estat escollit pels votants, canvia de partit polític per tal de donar el seu poder a un partit de l'oposició. Normalment el transfuguisme té lloc per motius il·legals, inconfessables i socialment inacceptables; més que ideològics.

La moral occidental castiga amb severitat el transfuguisme, encara que des del punt de vista legal és molt difícil d'impedir. Un dels casos més flagrants de transfuguisme en la política espanyola dels últims anys ha estat el cas Eduardo Tamayo i Maria Teresa Sáez antics militants del PSOE, que va provocar en el 2003 la dissolució anticipada de l'Assemblea Legislativa de la Comunitat de Madrid. Altre cas recent de transfuguisme és el de l'Ajuntament de Lleó. L'ex president de la Generalitat Valenciana i ex portaveu del govern espanyol Eduardo Zaplana, del PP, també va arribar a l'alcadia de Benidorm gràcies al vot d'una trànsfuga del PSPV.



A Altafulla la recent moció de censura, la primera en la història democràtica d'Altafulla, va arribar quan al municipi encara cuejava la polèmica pel pas a regidor no adscrit del número 2 d'ABG, Jano Francino. Precisament, l'assemblea permanent de la formació ecosocialista va tractar la proposta de Francesc Farré d'elevar el cas a la comissió de seguiment del pacte antitransfuguisme, creada arran del pacte signat per tots els partits parlamentaris espanyols.

Ara potser li toca el torn a Torredembarra de la mà de Laura Pradeda. La meva posició sobre aquests casos resta inalterable. De fet estic reescrivint el mateix article que ja vaig publicar el passat 18 de març. No sé encara com es resoldrà la crisi, però sóc partidari de les devolucions de les actes de regidor als partits concorrents. Un trànsfuga ha de cedir el séu lloc i deixar pas al següent de la llista del partit.

Tanmateix estem alerta als esdeveniments, el govern en minoria de Torredembarra disposa d'una fortalesa aparentment inexpugnable. Tant aviat arrassa i obté majories inexplicables com la dels pressupostos, com també derrotes vergonyoses com la de les factures impagades. Un extrany fort i erràtic govern integrat pel PSC, ERC i GIT. La fortalesa aparent del govern municipal de Torredembarra depèn més aviat de la incoherència i manca de posicionament i lideratge del conjunt de la oposició on hi ha CiU, ADT, ABG, i PP.

I les eleccions municipals són molt lluny encara...

(Continuarà)

Font: En part del meu propi Bloc, entrada del 18 de març de 2008.

8 comentaris:

  1. La regidora del PSC exclosa del govern de la Torre apunta a ERC com a instigadora.

    La socialista Laura Pradeda es pregunta si «la poca consideració» que li han tingut és perquè és dona

    M. LACÀRCEL. Torredembarra
    La regidora socialista destituïda dels càrrecs a Torredembarra Laura Pradeda va apuntar ahir que l'instigador de la seva sortida del govern era el primer tinent d'alcalde republicà, Gerard Ciuró. Pradeda va assegurar que tant l'alcalde, Manuel Jiménez, com el líder de GIT, Santiago Ardèvol, sempre li havien donat suport, i que, en canvi, el republicà Ciuró sempre havia mostrat el seu rebuig per «com portava les regidories», explicava Pradeda. A més, la regidora es preguntava si «la marginació» de què ha estat objecte dins el govern responia a la seva condició de dona, ja que no entendria que fos perquè estigués poc capacitada si té dues carreres.

    + Laura Pradeda, a la primera fila a la dreta, el dia que es constituïa el govern. Foto: EL PUNT


    El segon capítol de la crisi del govern municipal de Torredembarra té com a protagonista l'exregidora de Sanitat, Benestar Social i Polítiques d'Igualtat Laura Pradeda, que ahir va assegurar que l'alcalde i el cap de GIT sempre havien estat al seu costat, i que la decisió d'excloure-la de l'executiu provenia del grup d'ERC, i més concretament del seu líder, Gerard Ciuró. Segons Pradeda, ella i el republicà han tingut friccions des de principi de legislatura, i al final, la situació ha acabat sent insostenible. «A Gerard Ciuró no li ha agradat mai com he gestionat les meves regidories, potser perquè tenia molt present la participació de la dona en tots els projectes. La meva tasca no ha estat del seu grat, i sospito que ha instigat la meva sortida», va argumentar ahir la regidora ja sense carteres. Pradeda va afirmar que aquest primer any de mandat del PSC-ERC-GIT havia estat complicat pel fet d'estar en minoria, i que, a més, des del primer dia la socialista es va haver de sacrificar per tal que ERC també formés part del govern.

    La regidora destituïda comentava que la seva sortida no es podia deure a absències en reunions importants, tal com es va argumentar des del govern, perquè la seva tasca en un bufet d'advocats li permetia fer un horari flexible. A més, la regidora va puntualitzar que si no hagués tingut temps no hauria demanat assumir més responsabilitats en el govern.

    Una de les disputes que es van produir abans de la crisi va ser la negativa de l'executiu que pogués votar en les juntes de govern. Laura Pradeda es preguntava ahir per què les dues úniques regidores dones socialistes no podien tenir vot en la junta de portaveus, i qüestionava que no fos per la seva condició de dona, quan ella, segons assegurava, és la regidora més preparada del consistori, per la seva trajectòria professional i perquè té dues llicenciatures.



    «JA EM SACRIFICO JO»
    Tot i l'expulsió de les tasques de l'equip de govern, Pradeda no té cap intenció de renunciar a l'acta de regidora, ni tampoc d'abandonar la militància al partit socialista. A més, considera que el govern ha de continuar tal com està. «Prefereixo estar fora del govern, que no que hi hagi una escissió entre el PSC i ERC i que el govern naufragui», va comentar.



    «Al republicà Gerard Ciuró no li ha agradat mai com he portat les meves regidories; en canvi, l'alcalde i el líder de GIT sempre m'han donat suport»

    «Em pregunto per què les dues dones regidores socialistes no podem tenir vot en les juntes de govern»

    ResponElimina
  2. Querido Mercade...creo que Laura no tiene que devolver su acta y dejar paso, a el siguiente de la lista. Otras personas confiaron en ella; En su preparacion indiscutible; En sus ganas de hacer; En lo que sea. Ella ni es pasota, ni se pone el pueblo por montera. Obedecer a ciegas, no es facil; Que te tomen por tonta, cuando te das cuenta, de que ellos son mas tontos que tu, es jodido; Y cuando se dicen las verdades....ya sabes, se pierden las amistades.Besitos

    ResponElimina
  3. Benvolgut Fantasma, jo només em faig una pregunta: la Laura és o no és una transfuga?. En dret a llei seria una trànsfuga si propiciés un nou govern contrari al seu grup. Ara per ara només l'han cessat en les seves atribucions de regidora delegada. La meva resposta seria que hauria de tornar l'acta de regidora, en el supòsit de convertir-se en trànsfuga.

    ResponElimina
  4. Els anys que fa que vivim en democràcia, l’estabilitat de la nostra societat i la maduresa de les seves estructures bàsiques ens situen en un marc que, aparentment, ens podria fer creure que la continuïtat és el millor remei per a la bona administració i, en aquest cas, per la no bona administració,participaciói transparencia a nivell municipal.
    L’absència d’una veritable confrontació de models ideològics, la similitud de certs programes i propostes, la cada cop més alta transversalitat i coincidència a l’hora d’analitzar la necessitat d’aquelles infraestructures urgents i laplanificació per a la nostra ciutat poden abonar la creença d’una certa falta de confrontació real.
    “Tots diuen i prometen el mateix”, podem escoltar en més d’una ocasió.
    I podria ser així, si no féssim determinades distincions a vegades només a l’abast dels molt introduïts en el món de la política.
    Davant d’això és necessari insistir en un valor senzill i aclaridor. La vàlua intrínseca de les persones,els valors defensats i la consistencia dels projectes. El seu sistema de valors.
    Uns valors que pesen, que necessàriament han de pesar, per sobre de interesos i estratègies .
    Uns valors que alhora formen part de responsabilitat, inexcusable de l’acte democràtic .
    Votem opcions, però, sobretot, votem persones i projectes.
    Amb la gent i amb la Torre. A tot el que un promet cal oposar-li l’examen del que un ha fet o farà.
    Només així, aquests valors que podem trobar en les persones ens seran tornats amb escreix o no, amb el resultat de les urnes.
    Salut.

    ResponElimina
  5. La pregunta es si en sistemas con listas cerradas, el parlamentario representa en primer término al partido o debe ser libre de interpretar la voluntad que ha expresado el ciudadano al votar por la opción política que él representa.
    Lo que es lo mismo,que es primero el partido que representa o a los ideales y el compromiso personal con sus electores,sin contar con el codigo y los estatutos del propio partido.
    Yo modestamente creo que el compromiso tiene que ser a los electores nunca cuando el partido deja de tener los mismos ideales y no cumple las normas basicas en este caso del socialismo,si no que actua de forma discriminatoria por ser mujer,y disponer de un presupuesto en una regiduria que es importante para la ciudadania.
    Transfuga??? Depende de como se mire,yo como elector por supuesto que NO.
    Si se mira por otros intereses a lo mejor si,yo me preguntaria si fuese otra regidora/or y por poner un ejemplo cultura,si tambien se consideraria transfuga?

    ResponElimina
  6. La Llei Electoral és prou clara, les persones com a tals no es poden presentar a les eleccions, ho fan els partits. Però una vegada són electes, les actes de regidor o diputat són per a les persones, i no per als partits.
    Personalment penso que ara amb la Laura Pradeda, encara no podem parlar de transfuguisme, he repetit que per ara només es tracta d'una mesura que consisteix en retirar-li les responsabilitats delegades.
    Només es podria parlar de transfuguisme, si amb la seva participació la cessada propiciés un canvi de govern. Com per exemple va fer a Altafulla el Jano Francino.
    Jo només he deixat l'interrogant obert.
    El pas del temps i la precipitació dels esdeveniments, si es produeixen, aclarirà si es tracta d'un principi de transfuguisme, o simplement és una dràstica acció de l'Alcaldía per a controlar el personal.
    Per ara podem afirmar una cosa sense errar, que del total de 17 regidors, fins ara 8 eren al govern. D'aquests 8 n'hi ha un que vota en contra del govern, i un altre que l'han cessat.
    Vostès mateixos...

    ResponElimina
  7. solidaritat amb tota la gent que lluita contra els transvassaments, as tota la gent d'ICV, D'EUIA i de les EPM que no baixa la guàrdia davant d'un govern que està lluny del que abans defensava. Baltasar dimissió! Visca ICV! Fora els que la dirigeixen penosament!

    ResponElimina
  8. "La Llei Electoral és prou clara, les persones com a tals no es poden presentar a les eleccions, ho fan els partits. Però una vegada són electes, les actes de regidor o diputat són per a les persones, i no per als partits."
    Amic Francesc, com va dir en Modest Prats, quan es posaba en entredit l'us del català també perque hi havia en aquells moments, una llei que no permetia l'us normal de la nostra llengua. EL QUE S'HA DE FER ES CANVIAR LA LLEI.
    Mentres no es demostri el contrari aqueta noia, mereix un respecta, i els seus motius deu tindre, quan ha decidit fer el pas que fa de mantindres fidel al que es va comprometre amb la gent que la va votar, no als interesos d'aquells que en nom d'unes sigles es fan un tratge a mida.

    ResponElimina

Aquest és un espai obert a tothom.