dimarts, 18 d’octubre del 2011

Els Muntanyans de Torredembarra es queden secs aquesta tardor

Els Muntanyans, l'única zona humida que queda a la costa Daurada entre els deltes del Llobregat i l'Ebre s'asseca. La manca de pluja ha deixat sense aigua els estanys i aiguamolls de l'enclavament, del qual tres quilòmetres, situats entre Torredembarra i Creixell (Tarragonès), estan catalogats com a Espai d'Interès Natural. Només una petita part d'una llacuna, en què es concentren les aus, conserva encara una mica d'aigua.

No és estrany que part de la zona s'assequi a l'estiu, però sí que és extraordinària aquesta situació a l'octubre. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, els mesos entre març i setembre han estat molt secs. "S'han acumulat només 111,7 mil · límetres de pluja, menys de la meitat de la mitjana del període, i entre agost i octubre és quan la sequera s'ha accentuat, de manera que el subsòl no s'ha pogut recuperar", explica Aleix Serra , del Servei Meteorològic. Serra remarca que tampoc ha caigut una gota en els primers 16 dies d'octubre. "Al juny encara hi havia aigua als Muntanyans: Tot s'ha endarrerit aquest any, el sistema no entén de mesos, sinó de clima", diu Elisenda Forés, tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament de Torredembarra.

La manca de precipitacions perjudica la fauna i, especialment, a les milers d'aus que busquen llocs de descans durant el seu viatge migratori cap a Àfrica. "Els Muntanyans forma part de la ruta migratòria més gran d'Europa. Des d'agost fins al novembre transiten ocells amb les seves cries. Per a ells les seves llacunes són com estacions de servei de l’autopista, però les zones humides a Catalunya estan desapareixent. Per això a vegades la gent ens porta aus esgotades que han perdut la seva massa muscular i estan a punt de morir ", explica Ramon Ferré, tècnic de l'associació Gepec-EdC.

A la zona habiten 240 espècies d'aus, com la gamba vermella vulgar, que és una de les que més depèn dels estanys. Per la seva banda, l'aigua dels de les zones humides no només arriba amb la pluja, sinó també pel mar, mitjançant els canals que es formen entre les dunes de la platja.

Sobre les espècies marines, les anguiles i el fartet són les més preuades que solen poblar la zona d'aiguamolls, però aquest any encara no s'han desplaçat fins als aiguamolls perquè no hi ha hagut temporals d'estiu, que són els que originen l'entrada d'aigua salada a les llacunes.

Font: ELPAIS
foto: Josep-Lluís Sellart

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest és un espai obert a tothom.