dissabte, 16 de maig del 2009

Adéu Espanya?

El Rei i l'himne espanyol ofegats per monumentals xiulets a la final de la Copa del 2009 entre el Barça i l'Athletic de Bilbao, (el Barcelona va guanyar per 4-1). El canal espanyol TVE (nacionalista), censura el so i les imatges. Amic Lleixà, aquesta seria la traducció, però jo voldria que llegíssis l'opinió de Fonalleras, (ahir a El Periodico) que acaba així: "No deixa de sorprendre la nul·la sensibilitat periodística (per anomenar-la d'alguna manera) que va deixar traslluir TVE en el vergonyós espectacle que va oferir. No tant pel sorprenent driblatge de l'inici del partit, connectant amb Bilbao i Barcelona perquè els espectadors no s'assabentessin del que passava, sinó per la barroera utilització de les imatges (un autèntic frau) a la mitja part. Sonava l'himne d'Espanya i ni un sol soroll destorbava la cerimònia. Al contrari: es veien bascos amb la mà al pit, gairebé emocionats per l'arribada del Rei. Sonava immaculat l'himne d'Espanya, però no hi havia al camp ni una sola bandera espanyola, ni una, més enllà de les institucionals. Les rojigualdas estaven penjades en balcons de l'avinguda de Suècia, una espècie de reducte i provocació blavera.

No sóc ingenu i no vull passar de l'anècdota a la categoria. La gran majoria dels espectadors de la final se'n van anar a casa, satisfets o tristos, però sense la convicció d'haver assistit a la prèvia de la revolució que trencarà l'Estat espanyol. No va ser això, per descomptat, però, sent part de l'entorn festiu, també es va viure una demostració pacífica i ordenada de l'íntima relació que hi ha entre esport i política. I que no vingui després Fernández de la Vega i digui que fa pena veure com es barregen. Fa anys que es barregen, almenys des de 1925, i tan inútil és ignorar-ho com atrevit seria pensar que va més enllà d'una plàcida, futbolística, històrica i màgica nit de primavera, sota la lluna de València."

3 comentaris:

  1. El comportament de TVE és deplorable. Però son moltes les televisions que tristament ho fan. Pot ser no tan descarat. Però vaig al que m'agradaria comentar:

    barrejar esport i política és, potser, més deplorable ( ho dic en general, no només per aquest partit ). Només constatar que jo com a català no hem sento representat ni per un Barça, ni Espanyol, ni qualsevol altre equip de qualsevol altre esport ... cada cosa al seu lloc.

    Visca el Barça i visca Catalunya ? jo hem quedo amb visca Catalunya. La resta hauria de ser esport.

    Que acabi el partit i que només es parli de banderes, reis, himnes, ... i no d'esport, en aquest cas futbol, fa que molts pensem que la política i/o sentiment social torni a esquitxar l'esport com quan per motius polítics ens tornen a posar a TV3 a totes hores la selecció catalana ( però només quan interesa ).

    En definitiva, molta política i poc esport.

    Demano que els polítics ( i també el Rei ) es quedin a casa , i que deixin que gaudim del futbol. Que poguem felicitar als culés pels seus títols, a l'Espanyol per la permanència, o al Depor per la seva gran temporada.

    Només volia aprofitar aquest post per reivindicar aquesta posició i felicitar-te pel teu bloc.

    ResponElimina
  2. L’espectacular xiulada que desenes de milers de catalans i bascos van dedicar a l’himne i al rei d’Espanya a la final de la Copa del seu títol, a València, ha dut els espanyols a reaccions molt reveladores de l’estat actual de la seva mentalitat envers les nacions no espanyoles que dominen i neguen...

    ResponElimina
  3. De todos los ismos políticos de la Historia, el más marcado tal vez sea el nacionalismo, [...] En su nombre se ha vertido más sangre que en el de cualquier otra causa salvo la religión. Los demagogos han incitado durante siglos a turbas fanáticas culpando de todos sus problemas a algún grupo étnico de los alrededores".

    George M. Taber

    ResponElimina

Aquest és un espai obert a tothom.