dissabte, 3 de maig del 2008

Nota de premsa de la Xarxa d'Entitats Salvem el Gaià


La Xarxa d'Entitats Salvem el Gaià, reunits en assemblea el dimecres, 30 d'abril, vam decidir per majoria donar ple suport a la Plataforma en Defensa de l'Ebre i declarar-nos com a entitat antitransvasista. També donem ple suport al manifest d'Unió de Pagesos.

Per altra banda, Salvem el Gaià vol denunciar la concessió d'aigua que l'ACA atorga a EMATSA, d'un milió de metres cúbics anuals del Pou de Renau i demana als Ajuntament implicats, Renau, Salomó, el Catllar, La Riera de Gaià, Tarragona (Ferran i Tamarit) i Altafulla i la resta del Baix Gaià, que s'hi posicionin en contra.

Durant l'Assemblea celebrada el passat dimecres, 30 d'abril, al Casal popular Numen Mestre de Torredembarra, la Xarxa d'Entitats Salvem el Gaià, va aprovar els tres punts que s'havien plantejat per aquest dia i que tot seguit passem a resumir:

1.- En primer llloc, es va tractar la qüestió de la concessió d'aigua que ha atorgat l'ACA a EMATSA del Pou de Renau i que li ha de permetre d'extreure fins a un milió de metres cúbics d'aigua a l'any. Aquesta concessió d'aigua de l'aqüífer del Gaià, no menciona pas ni la temporalitat ni cap excepcionalitat, per tant no estem parlant d'una concessió en cas d'emergència, sinó d'un transvasament sense ni tant sols data de caducitat. No entenem que a la conca del Gaià, per una banda, ens diguin que és deficitària d'aigua i municipis com Altafulla, Torredembarra, etc... consumeixin aigua de l'Ebre i per altra banda, l'aigua de l'aqüífer del Gaià vagi fins a Barcelona. La Nova Cultura de l'Aigua ens ha de portar a una gestió més sostenible de l'aigua i conques com la del Gaià, han de poder gestionar internament aquest recurs. Potser així, algun dia l'aigua que refrigera les petroquímiques podrà tornar a brollar pel nostre riu.

Des de Salvem el Gaià ens oposem a aquesta concessió d'agua del Pou de Renau i volem denunciar la manca total de transparència d'aquest procés i la poca informació que s'ha donat als ajuntaments i vilatans/es del Baix Gaià. Així doncs, demanem als diferents ajuntaments implicats que facin arribar una queixa formal a l'ACA i alhora, que en els propers dies, l'Agència Catalana de l'Aigua convoqui una reunió informativa per donar explicacions de la situació real de l'aqüífer del bloc del Gaià i de les condicions de la concessió atorgada.

2.- En segon lloc, Salvem el Gaià dona ple suport al manifest d'Unió de Pagesos en defensa dels aqüífers i la pagesia del Camp de Tarragona, i volem sumar-nos a la manifestació del proper dissabte 10 de maig a Tarragona en defensa dels aqüífers del Camp de Tarragona . Aquest manifest recull la necessitat de replantejar-se la gestió i l'ús de l'aigua amb criteris de sostenibilitat i amb un tracte igualitari entre els diferents sectors socials i econòmics i que en cap cas discrimini el sector agrícola.

3.- Per últim, Salvem el Gaià es declara com a entitat antitransvasista i dona total suport a la Plataforma en Defensa de l'Ebre i volem sumanor-nos a la manifestació que amb el lema “Els transvasaments no són la solució”, s'ha convocat per al proper 18 de maig a Amposta. Des de Salvem el Gaià, pensem que hi ha diferents alternatives abans que el transvasament d'aigua entre conques i que encara hi ha diferents recursos que es poden utilitzar, així com seguir treballant en l'estalvi d'aigua, l'arrenjament de les pèrdues de la xarxa d'aigua potable, la reutilització de l’aigua depurada del procés terciari de les estacions depuradores d’aigües residuals tant pel que fa al reomplenament dels aqüífers com pel reg agrícola, reg de jardins públics i ús per la neteja viària de carrers, i la descontaminació i aprofitament de l’aigua dels aqüífers.

Durant l'Assemblea també es va parlar de l'acció que realitzarem el dia 8 de juny de 2008, per seguir reclamant el cabal de manteniment d'aigua del riu Gaià i que s'acabarà de concretar una vegada coneixem el contingut de l'avantprojecte de l'ACA, que ha de presentar el dia 8 de maig davant del Consell Comarcal del Tarragonès i que segons sembla, ha d'aportar solucions al conflicte del cabal del riu Gaià. Així i tot, amb tota provabilitat, aquest acte tindrà un punt d'inici a Renau, per denunciar el transvasament d'aigua d'aquest pou a Barcelona.

En el mateix sentit, també es va parlar de les airades i fora de lloc declaracions de l'alcalde de la Riera de Gaià, que va comentar que recuperar el cabal natural del Gaià és “malgastar aigua”. Des de la xarxa d'entitats, volem evitar de respondre aquestes declaracions i apostem pel conscens de tots els municipis de la conca del Gaià, que ja van demostrar durant la darrera taula d'alcaldes i els animem a seguir treballant per tal de recuperar el cabal d'aigua del Gaià i impulsar el Parc Natural de les Terres del Gaià.

Salvem el Gaià és una xarxa d'entitats integrada per:

GATA, Alternativa Baix Gaia Torredembarra, ABG Vespella de Gaià, ABG Renau, ABG Roda de Barà, ABG La Pobla de Montornès, GEPEC, Ecologistes en Acció, Ass. Mediambiental la Sínia, Ass. Joves del Baix Gaia, Iniciativa Rierenca, Xarxa Nova Cultura de l'Aigua, Ass. Cultural Kaleodoscopio, DEPANA, Salvem la Platja Llarga, CGT Camp de Tarragona, Centre d'Estudis del Gaia, JERC Altafulla, ERC del Catllar, ERC de La Nou de Gaià i el Timbal Associació Cultural del Baix Gaià.

Font: Salvem el Gaià

1 comentari:

  1. En un país massa acostumat a renúncies i pors volem destacar la coherència i la dignitat d’aquells responsables polítics de diferents punts de l’Ebre que han alçat la veu en contra de les decisions preses unilateralment des de Barcelona i, en massa casos, des de Madrid.
    Els padrins no es cansen de repetir que l’aigua és sàvia. Tossuda, baixa per les rieres i pels camins mil·lenaris encara que hi volguem construir, i arriba on arriba malgrat els polígons i les urbanitzacions amb què minem el país i, amb especial dedicació, les comarques del Camp de Tarragona.
    L’aigua és un recurs escàs i necessari a partir del qual s’entenen i s’expliquen bona part dels conflictes que pateix el nostre planeta.
    El Tibet, per exemple, és víctima de l’aigua: les fonts dels principals cursos fluvials xinesos i i indis són al Tibet i una possible independècia és vista amb por pels seus veïns perquè controlaria una de les principals aixetes de l’Àsia.
    De la mateixa manera -sí de la mateixa manera- les Terres de l’Ebre són víctimes de l’aigua que flueix pel seu territori.
    Hauria de ser una terra cuidada i mimada pel conjunt del país però viu la paradoxa de ser l’habitació de les deixalles del país on només s’hi acudeix quan falten recursos per un sistema metropolità barceloní insostenible.
    I el problema, cal dir-ho, no és la sequera. El problema és un sistema polític i econòmic que es fonamenta en la contraposició entre capital i comarques i que només conceb el territori com l’espai que ha de produir i facilitar la vida de la capital. Aquest és un mal sistema de país: és desequilibrat, és injust i, sobretot, és impossible de mantenir-se per si mateix sense construccions artificials que, poc a poc, malmeten el territori.
    En un país massa acostumat a renúncies i pors vui destacar la coherència i la dignitat d’aquells responsables polítics de diferents punts de l’Ebre que han alçat la veu en contra de les decisions preses unilateralment des de Barcelona i, en massa casos, des de Madrid.
    La seva actitud ens sembla un exemple magnífic i esperançador. Demostra que han assumit sense contradiccions la seva ideologia i la seva voluntat de servei a les persones que els van confiar el vot i mantenen viva la flama d’una altre manera de fer política, centrada en els interessos generals i no pas en els interessos especials i llunyans.
    Tothom té dret a evolucionar i progressar políticament, però és del tot imprescindible que la societat castigui amb fermesa aquelles formacions polítiques que canvien el seu discurs, només, en funció de si es troben al Govern o són a l’oposició.
    He començat parlant de la saviesa de l’aigua i vui acabar reconeixent la saviesa de alguns dels polítics locals com la vostra,ABG, que no es venen per un plat de llenties i saben respectar els equilibris antics de les persones, la terra i l’aigua.
    Per preservar les persones, el territori… i els camins de l’aigua.
    Falta dir que amb Muntanyans,falta contundencia,i donar el cop de pit.
    Salut.

    ResponElimina

Aquest és un espai obert a tothom.