divendres, 20 de juliol del 2007

La fiscalia veu indicis de delicte en l'aprovació de Muntanyans II a la Torre


Deriven el cas al jutjat d'instrucció número 3 de Tarragona, que ja ha començat les diligències prèvies

EL PUNT - AZAHARA PALOMARES. Torredembarra
La fiscalia de Tarragona ha tramès l'expedient obert sobre el pla parcial Muntanyans II a Torredembarra al jutjat d'instrucció número 3 de Tarragona, després d'un any d'investigació en què l'òrgan ha vist indicis de delicte en el cas. Les diligències s'han fet en base a la denúncia presentada la primavera del 2006 pel torrenc Silvestre Morros, membre de la Plataforma Salvem els Muntanyans i ex-militant d'ERC, en què argumenta la presumpta existència de corrupció en l'aprovació del projecte urbanístic, i especialment, en la revisió del pla d'ordenació urbanística municipal, aprovada el 2002. La denúncia carrega sobretot contra membres del govern local del moment, com l'ara president de l'Institut Ramon Llull, Josep Bargalló (ERC).

Les màquines ja han començat a treballar als terrenys de Muntanyans II. Foto: ROSA BONCOMPTE

+Les diligències prèvies que ara ha obert el jutjat d'instrucció serviran, tal com va explicar ahir el fiscal en cap de Tarragona, Xavier Jou, per «contrastar» la informació recopilada per la fiscalia i per decidir, en última instància, si el cas s'arxiva o si es tracta en judici. Durant el procés també podrien ser citades a declarar persones implicades.

INFORME «PERDUT» 
La denúncia, que Morros va presentar amb dues declaracions davant de la tinent fiscal Maria José Osuna durant la primavera del 2006, incideix sobre l'existència d'un informe elaborat pel Ministeri de Medi Ambient l'any 2001 (simultàniament al procés de revisió del POUM de Torredembarra, on es va contemplar el pla Muntanyans II, ja aprovat el 1988), en què es recomanava l'expropiació dels terrenys del polèmic pla parcial i de Muntanyans I (ara parcialment construït com a urbanització, Nova Torredembarra). Tots dos projectes se situen a tocar de l'Espai d'Interès Natural Platja de Torredembarra i Creixell.
Segons Morros, el fet que aquest informe no es tingués en compte durant el procés de revisió del POUM (de fet, tot i que el Ministeri de Medi Ambient en va enviar sis còpies, cap ha estat registrada al consistori) pot ser un indici de pressions de les empreses promotores (Vicsan i Vegas del Guadaira) cap als regidors de l'Ajuntament, llavors encapçalat per l'alcalde Miquel Àngel Lecha (CiU), i del qual també formaven part Bargalló (com a regidor d'Urbanisme i Medi Ambient), l'alcalde actual, Manuel Jiménez (PSC) i els ara regidors Ramon Ripoll (PSC) i Gerard Ciuró (ERC).

RISC D'INUNDACIONS 
Les declaracions de Morros davant la fiscalia també fan referència al risc d'inundabilitat dels terrenys de Muntanyans II, motiu que va provocar la suspensió cautelar de la seva aprovació per part de la Comissió Territorial d'Urbanisme el 2004. Precisament, contra aquesta decisió van presentar un recurs tant l'empresa promotora com l'Ajuntament de Torredembarra, i van ser estimats en part pel conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal, que va reduir l'espai edificable tot i mantenir el nombre d'habitatges.
Contra el pla, que preveu 550 habitatges, s'han organitzat diverses manifestacions i accions reivindicatives en els últims tres anys a Torredembarra.

Clarà Mar, a expropiar

Si l'informe elaborat el 2001 pel Ministeri de Medi Ambient recomanava l'expropiació dels terrenys dels plans parcials Muntanyans I i Muntanyans II, l'actuació del govern espanyol està centrada ara en l'expropiació dels quatre xalets de Clarà Mar, situats en primera línia de mar. Segons van explicar ahir fonts del Ministeri de Medi Ambient, de moment no han començat les negociacions per a la compra de les parcel·les, que actualment divideixen en dos parts l'EIN Platja de Torredembarra i Creixell, tot i que l'expropiació estava prevista per l'any passat.
El 2006 la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, va descartar que l'estat pogués assumir l'adquisició dels terrenys de Muntanyans II, tal com reclamava el Departament de Medi Ambient de la Generalitat. Precisament, Morros es refereix a la proposta de compra de Clarà Mar com «una cortina de fum» sobre el cas Muntanyans.

> Sortides polítiques

Un cop començats els treballs d'urbanització del pla parcial Muntanyans II, aprovat definitivament per la Comissió Territorial d'Urbanisme el juny del 2006, les possibilitats d'aturar o minimitzar l'impacte del projecte se centren al Parlament de Catalunya, on a la tardor està prevista la votació d'una proposta de resolució presentada per CiU a instàncies de la Plataforma Salvem els Muntanyans, en què es demana la inclusió de tots els terrenys afectats pel pla parcial a l'EIN. Perquè aquest text tiri endavant, però, haurà de superar l'esmena presentada per ICV, ERC i PSC (que sumen la majoria a la Comissió de Medi Ambient, on es votarà la proposta), en què es demana la inclusió a l'espai protegit de la zona verda prevista al pla (el 56% total dels terrenys), a més d'altres punts de la part urbanitzable que es considerin d'interès ambiental. La setmana vinent el consistori torrenc també debatrà una moció en què es demana la suspensió cautelar de les obres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest és un espai obert a tothom.